Noile reguli pentru deschiderea şcolilor, anunţate de miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei. Cum vor învăţa elevii VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei au anunţat, miercuri, noile reguli pentru deschiderea şcolilor. Ordinul comun de ministru este în stadiul de document în lucru şi prevede mai multe măsuri, printre care şi asigurarea permanentă a unui stoc de rezervă de măşti şi materiale de protecţie pentru elevi/studenţi/personal de către şcoală.

UPDATE Când se suspendă cursurile într-o şcoală?

Sub rezerva posibilei reformulări a acestor prevederi de către specialiştii din Ministerul Sănătăţii, ordinul prevede că suspendarea cursurilor în unităţile de învăţământ preuniversitar sau conexe se dispune în următoarele situaţii:

La apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ de antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea colegilor acestuia şi a cadrelor didactice, conform indicaţiilor DSP. Conducerea unităţii de învăţământ va decide în urma consultării DSP dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă, sau suspendarea cursurilor, după caz. În situaţia în care în acea sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire, urmând ca elevii din schimbul următor să îşi desfăşoare cursurile după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

La apariţia a două cazuri confirmate de îmbolnăvire cu virusul într-o grupă de învăţământ cu antepreşcolari / preşcolari sau clasă de învăţământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal se suspendă cursurile clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabileşte persoanele care vor fi testate şi carantinate. În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire. Măsura suspendării este dispusă prin decizia conducerii unităţii de învăţământ după consultarea DSP.

DSP va efectua anchete epidemiologice, va stabili contacţii direcţi ai cazurilor confirmate şi va decide, împreună cu conducerea unităţii de învăţământ, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din clasa la care s-au suspendat cursurile, inclusiv a personalului didactic/nedidactic/auxiliar.

UPDATE Ministrul Sănătăţii a arătat că vor fi trei variante de vaccinare în care vor fi implicate şcolile:

  • acolo unde se poate şi unde există cabinete medicale şcolare, medic şcolar şi dotare corespunzătoare, la nivelul acelor cabinete se pot organiza centre de vaccinare;
  • acolo unde infrastructura sau personalul nu permit organizarea, în acele cabinete se poate solicita caravană mobilă prin mobilizarea unei echipe de la centrele de vaccinare. În special în oraşe avem centre de vaccinare care au timp, nemaiavând acum atât de multă activitate, să se mobilizeze către şcoli, a punctat Ioana Mihăilă.
  • la şcolile unde există un centru de vaccinare în imediata proximitate, reprezentanţii şcolii informează şi programează copiii, părinţii şi cadrele didactice la vaccinare.

UPDATE Ioana Mihăilă: „Am ajuns la un consens referitor la tipul de mască purtat, respectiv cea de tip medical. În cazul purtării celor textile, ele trebuie să fie adaptate feţei şi să acopere corect nasul şi bărbia. 

Sunt interzise alte tipuri de dispozitive care sunt folosite uneori ca mască, precum vizieriele.”

Sorin Cîmpeanu: „După trecerea pragului de 6/1000 de locuitori, toţi elevii intră în regim online, chiar dacă sunt vaccinaţi. Doar creşele şi grădiniţele vor mai funcţiona.”

Cele mai importante măsuri:

  • Distanţa între elevi rămâne cea de minimum 1 metru, sau maximum posibilă, acolo unde acel metru nu se poate realiza.
  • Şcoala trebuie să asigure permanent un stoc de rezervă de măşti şi materiale de protecţie pentru elevi/studenţi/personal.
  • Elevii şi copiii de grădiniţă cu probleme grave de sănătate, certificate medical, cu vârsta sub 12 ani (vârsta de la care pot fi vaccinaţi) pot fi scutiţi de şcoală cu prezenţă fizică. La fel şi cei cu vârsta mai mare de 12 ani, dacă sunt imunodeprimaţi.
  • Pentru aceştia, unităţile de învăţământ nu mai sunt obligate să asigure şcoală online, ci ordinul prevede următorul lucru: „conducerile unităţilor de învăţământ vor identifica, după caz, soluţii pentru asigurarea procesului educaţional”.
  • A fost eliminată prevederea prin care personalul didactic aflat în grupe de risc putea desfăşura activităţi didactice în sistem online, în baza unei adeverinţe emise de medicul de medicina muncii sau de medicul curant.

În ce condiţii va începe şcoala

Pentru noul an şcolar, sunt prevăzute două scenarii. Primul scenariu prevede participarea zilnică a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori.

Scenariul al doilea prevede: 

  • Participarea zilnică cu prezenţă fizică în unităţile de învăţământ a tuturor antepreşcolarilor / preşcolarilor şi elevilor din învăţământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii.
  • Participarea zilnică, în sistem online a tuturor elevilor. Dacă incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1.000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localităţii.

VIDEO Conferinţă de presă susţinută de ministrul Sănătăţii şi ministrul Educaţiei

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite