Negociaţi timpul din faţa computerului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Calculatorul, magnet pentru puști
Calculatorul, magnet pentru puști

Un elev nu trebuie să piardă mai mult de o oră și jumătate pe zi la calculator. Părinţii nu trebuie să le impună copiilor cât timp să petreacă la calculator, ci trebuie să discute cu ei un program agreat de ambele părţi.

„În weekend stau şi câte 17 ore odată, pe jocuri online. Chiar dacă părinţii îmi spun să mai ies şi afară, cu prietenii, eu mă despart de calculator doar atunci când trebuie să dorm şi să mânânc", mărturiseşte Andrei (12 ani).

El este unul dintre copiii care petrec excesiv de mult timp în faţa computerului, în ciuda faptului că părinţii încearcă să controleze situaţia. În general, cele două tabere, părinţii şi copiii sunt de acord în privinţa unui singur lucru: că există reguli privind timpul petrecut pe „net". Pentru mulţi copii, regulile sunt făcute pentru a fi încălcate - ei profită de perioadele în care adulţii nu sunt acasă şi ajung să stea şi de 10 ori peste perioada recomandată.

Negocieri dure

Astfel, părinţii ajung să recurgă la diferite metode pentru a-i împiedica pe copii să acceseze calculatorul. „Ca să fiu sigură că fetiţa mea nu exagerează, prefer să îi parolez calculatorul. Aşa sunt sigură că o pot supraveghea mai bine", spune Maria, mama unei fetiţe în clasa a VI-a. Reprezentanţii programului Sigur.info, derulat de organizaţia Salvaţi Copiii, spun că „simpla parolare a calculatorului, neînsoţită de o discuţie privind raţiunile şi beneficiile acestei acţiuni, poate da naştere unor reacţii de nemulţumire şi chiar de rebeliune din partea copiilor".

„Un program negociat va fi probabil mai uşor respectat decât unul impus. În elaborarea acestui program părinţii ar trebui să aibă în vedere ca preocuparile copilului să fie cât mai diversificate şi să includă activităţi de petrecere a timpului în familie, cu prietenii, practicând un sport, un hobby etc", arată Ovidiu Măjină, coordonatorul programului Sigur.info.

Dependenţa, un pericol

Specialistul mai spune că un elev poate să cadă uşor în capcana dependenţei de internet şi de aceea este important ca părinţii să-şi supravegheze copiii. „O persoană exagerează atunci când timpul petrecut pe internet produce schimbări majore în viaţa ei. Dacă neglijează temele pentru şcoală, prietenii, timpul petrecut cu familia, atunci există o problemă", adaugă Ovidiu Măjină.

Dependenţa nu este singurul pericol. Alte efecte negative sunt generate de jocurile violente sau de posibilitatea de „a trăi" într-o lume virtuală prin intermediul reţelelor sociale sau ale jocurilor online de tipul SecondLife. „Foarte multe jocuri prezintă scenarii de război, lupte corp la corp, lucruri care ar putea afecta dezvoltarea armonioasă. Prezentarea continuă a unor scene violente poate duce la desensibilizarea celor mici", spune Ovidiu Măjină.

Pe internet de la 4 ani

Mai mult, elevii pot fi expuşi unor pericole cum ar fi cyberbullying (hărţuire online), furtul de date personale, şantaj, înşelăciune, conţinut ilegal sau inadecvat (pornografie, violenţă, rasism). Potrivit cercetărilor efectuate în cadrul programului Sigur.Info, copiii încep să utilizeze calculatorul chiar şi de la vârsta de 4 ani.

„A le interzice accesul la computer ar însemna să îi condamnăm, deoarece ar avea de suferit dacă pe viitor nu s-ar descurca cu un astfel de instrument. În schimb, comunicarea deschisă între părinţi şi copii poate fi soluţia", susţine coordonatorul Sigur.info.

Sfaturi pentru părinţi

- Nu plasaţi calculatorul în dormitorul copilului, ci în camera de zi a familiei, unde poate fi supravegheat
- Creaţi un cont separat pe calculator, care să aibă anumite restricţii privind site-urile web
- Folosiţi un program de control parental, de tipul Crawler (crawlerparental.com) sau HideTools (hidetools.com)
- Stabiliţi împreună cu copiii reguli de utilizare a calculatorului şi telefonului mobil
- Nu restricţionaţi excesiv şi fără justificare accesul la calculator şi la internet
- Asiguraţi-vă de faptul că știţi parolele de acces la e-mail-ul copilului dumneavoastră sau paginile web personalizate
- Încercaţi să aflaţi mai multe despre „prietenii online" ai copiilor, aşa cum doriţi să ştiţi şi despre cei din lumea reală
- Amintiţi-le copiilor că nu tot ceea ce citesc sau văd pe internet este adevărat.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite