Ne pleacă olimpicii la Chimie. Medaliatul cu aur a fost deja admis la Yale, unde au absolvit cinci preşedinţi americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medaliaţii români la Olimpiada Internaţională de Chimie FOTO: White PR/ Adrian Nedea
Medaliaţii români la Olimpiada Internaţională de Chimie FOTO: White PR/ Adrian Nedea

Medaliaţii români la Olimpiada Internaţională de Chimie de anul acesta, de la Washington, aleg să studieze în universităţi de renume din străinătate şi se văd în viitor cercetători în domeniul pe care îl iubesc cel mai mult. Câştigătorul medaliei de aur, Vlad Băcăuanu, a fost deja acceptat la Universitatea Yale din Statele Unite, la secţia de Ştiinţe ale naturii.

O medalie de aur, două de argint şi una de bronz. Acesta a fost palmaresul României la cea de-a 44 ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, care a avut loc în perioada 21 - 29 iulie 2012, la Washington (Statele Unite ale Americii).

Fiecare dintre cele 78 de ţări participante a venit în competiţie cu câte patru elevi. 

România se laudă cu cele patru medalii şi un rezultat mai bun decât cel din 2011, însă liceenii medaliaţi şi-au declarat deschis intenţia de a-şi continua studiile în altă ţară.

Din Bucureşti, la Yale

Vlad Băcăuanu, cel care a adus anul acesta acasă medalia de aur la Chimie, spune că deja a fost admis la Universitatea Yale din Statele Unite, la specializarea Ştiinţe ale naturii. 

Yale, printre cele mai vechi universităţi din SUA, ocupă locul 10 în Topul Internaţional al Universităţilor 2011-2012, realizat de Times Higher Education şi Thompson Reuters şi a pregătit cinci preşedinţi americani (printre care Bill Clinton, George H. W. Bush şi George W. Bush) şi 17 judecători ai Curţii Supreme din SUA.

Vlad tocmai a absolvit clasa a XII-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, iar de la anul va studia în SUA, după ce a trecut de un proces riguros de admitere la Yale. „E destul de greu să fii acceptat la o facultate din State, trebuie să fii destul de remarcabil”, susţine el.

După ce şi-a depus candidatura la mai multe universităţi din SUA, a fost acceptat la cea din Yale. Atât înscrierea, cât şi examinarea propriu-zisă s-au petrecut online. A trimis eseuri şi a fost verificat prin teste-grilă ca un candidat obişnuit, chiar dacă este olimpic internaţional.

Premii de peste 13.000 de euro pentru medalia de aur

Medalia de aur obţinută la Olimpiada de la Washington i-a adus şi premii în bani, atât din partea executivului, cât şi a mediului privat. 

Din partea Guvernului României va beneficia de 8.000 de lei şi o bursă lunară de 800 de euro, timp de un an, iar compania farmaceutică Actavis îi oferă o sponsorizare de 2.000 de euro. 

De altfel, în lipsa unei finanţări substanţiale din partea autorităţilor, firma Actavis sponsorizează olimpicii la chimie în ultimii 21 de ani, susţin reprezentanţii companiei.  

„Cel mai mult mă bucur că am câştigat medalia asta pentru că, astfel, pot să rasplătesc munca tuturor persoanelor care m-au ajutat să o obţin: profesorii din gimnaziu, profesorii din liceu, profesorii coordonatori, doamna Daniela Bogdan şi domnul Marius Andruh, precum şi profesorilor de la Universitatea din Bucureşti şi de la Universitatea Politehnică”, enumeră Vlad persoanele cărora le datorează parţial succesul. 

Cambridge, următoarea frontieră

Medaliatul cu bronz, George Silvian Baltac, care trece în clasa a XII-a, la Liceul Teoretic „Neagoe Basarab” din Călăraşi, a mai participat la olimpiade internaţionale în ultimii doi ani, când a câştigat medalii de argint şi de bronz. 

Planurile lui presupun studii la Universitatea din Cambridge, urmate de cercetare ştiinţifică.

Şi câştigătoarea medaliei de argint, Andreea Filip, elevă în clasa a X-a la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti, spune că vrea să studieze mai departe în străinătate, deşi mai are doi ani înainte pentru a decide unde va merge.

Prezentă prima oară la o competiţie de talie internaţională, eleva povesteşte că s-a simţit în largul ei la Washington şi nu se aştepta la medalia de argint. 

„Experienţa de la olimpiadă a fost foarte interesantă. Unii erau relaxaţi, alţii mai emoţionaţi. Eu n-am plecat cu aşteptări prea mari şi am fost mai relaxată decât sunt, de obicei, la alte concursuri. Nu m-am aşteptat nici să câştig medalia de argint”, spune, cu zâmbetul pe buze, singura fată din lotul olimpic. 

Viitorii cercetători de talie mondială

Cum se văd în viitor olimpicii români: toţi şi-ar dori să aibă o carieră în cercetare ştiinţifică în chimie. 

Iar efortul lor pentru a ajunge pe podiumul internaţional nu a fost simplu. Cei patru liceeni români s-au pregătit intens, câte zece ore pe zi, de la ora 9 la 19, timp de de cinci săptămâni, de la începutul lunii iunie, pentru a obţine medaliile cu care s-au întors de la Washington.

De pregătirea lor s-au ocupat profesorii de liceu şi profesorii de la Universitatea din Bucureşti şi de la Politehnică, care au pus la dispoziţie echipamentele şi laboratoarele lor ca să-i pregătească pentru proba practică.

Olimpicii români au fost coordonaţi de inspectorul general în chimie, Daniela Bogdan, şi de Marius Andruh, preşedintele secţiei de Ştiinţe Chimice a Academiei Române. 

Proba practică, 40% din nota finală

Dincolo de multă muncă, emoţii şi aşteptări diferite, elevii s-au declarat încântaţi de participarea la olimpiadă, mai ales că au avut ocazia să ia contact cu elita internaţională în chimie. 

Dacă teoria poate fi abordată mai uşor, pentru proba practică a olimpiadei România se confruntă însă cu lipsa laboratoarelor şi a dotărilor, în comparaţie cu alte ţări, susţin chiar mentorii acestora.

„La olimpiadă, proba practică a contat în proporţie de 40%, iar aceasta a fost mai dificilă pentru ai noştri, din cauza lipsei de materiale şi de laboratoare din licee. Noi am încercat să compensăm acest lucru aducându-i la laboratoarele de la facultate şi obişnuindu-i cu ce ar putea întâlni la olimpiadele internaţionale”, a declarat Marius Andruh. 

La ediţia cu numărul 44 a Olimpiadei Internaţionale de Chimie, care s-a ţinut la Washington, în perioada 21 - 29 iulie 2012, au participat în total 282 de concurenţi din 78 de ţări. 

Cei patru români participanţi au venit acasă cu patru medalii: Vlad Băcăuanu (aur), Maria Andreea Filip şi Alexandru Paraschiv (argint) şi George Silvian Baltac (bronz).

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite