Motivele pentru care ofertele pentru noul Abecedar vor fi evaluate a treia oară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Abecedarul ar putea ajunge la elevi în al doilea semestru şcolar    FOTO: Mediafax
Abecedarul ar putea ajunge la elevi în al doilea semestru şcolar    FOTO: Mediafax

În motivarea deciziei reevaluării ofertelor pentru Abecedar, Consiliul Naţional al Soluţionării Contestaţiilor (CNSC) a trecut toate punctele semnalate de către contestatari, ca fiind valide pentru o a treia evaluare a ofertelor depuse în cadrul licitaţiei.

CNSC  a acceptat tot ce au contestat asociaţiile Read Forward şi Humanitas, a anunţat pe pagina sa de Facebook Paul Balogh, managing partner la Read Forward.

„Tocmai am primit motivaţia CNSC-ului la contestaţia noastră cu privire la Abecedar. Vă spun sincer că mi-a venit de câteva ori să aplaud citind motivaţia. Nu ştiu cine a scris şi observat acele lucruri dar ar merita ovaţii publice. Au acceptat, practic, tot ce am contestat noi:

1. procedura de re-evaluare scornită de CNEE (Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare) ca fiind ilegală şi abuzivă
2. maniera în care s-au acordat note pe seama criteriilor unde CNSC a observat faptul că am fost depunctaţi abuziv, iar unii competitori au fost punctaţi în plus nejustificat
3. faptul că preţurile oferite de Siveco (dar şi CD Press) sunt ne-justificate (deci de dumping). CNSC arată că aveam dreptate atunci când constatam că majoritatea costurilor cu redactarea manualelor NU EXISTĂ în structura de preţ. Adică au fost ascunse. Aşa ajungi la preţuri de 4,7 lei ascunzând costuri ca să-ţi descalifici, abuziv, competitorii. Sincer, sunt foarte plăcut surprins. Detalierea este incredibila, opiniile formulate sunt temeinice.”, a scris Balogh pe Facebook.

Observaţii privind preţurile

Potrivit unor surse, CNSC constată că, în ceea ce priveşte ofertele aparţinând editurilor câştigătoare, la CD Press spre exemplu, ca urmare a etapei a doua de evaluare, punctajele obţinute iniţial la licitaţia pentru abecedar au crescut substanţial. Mai mult, CNSC consideră necesar ca autoritatea contractantă, adică Ministerului Educaţiei, să solicite asocierii Siveco şi Litera justificarea preţului de 4,74 lei ofertat, considerat preţ de dumping de către contestatari.

Evaluatorii ştiau identitatea manualelor la a doua evaluare

CNSC constată că la a doua evaluare a manualelor, codurile loturilor licitate au rămas aceleaşi ca la prima evaluare, ceea ce înseamnă că evaluatorii au evaluat manualele ştiind de cine au fost realizate acestea. „Ar fi trebui ca CNEE să scorde noi coduri manualelor şi să ascundă identitatea lor. Altfel, suntem în situaţia în care un evaluator a ştiut de la bun început ce manual evaluează”, se arată în motivare. Anchetatorii au mai observat că scrisul de mână din fişele unice de evaluare coincide cu scrisul de mână al unui din evaluatorii iniţiali, de unde se poate deduce că CNEE a ales aceeaşi evaluatori să facă reevaluarea, de data aceasta cunoscând identitatea manualului.

CNSC mai semnalează că după ce, în cadrul procedurii anterioare, CNEE a respins aproape în totalitate manualele ofertanţilor pentru încălcări minore ale caietului de sarcini, de data aceasta, a admis toate manualele ofertanţilor, indiferent de numărul de încălcări. Astfel CNEE nu a făcut, nici de data aceasta, o diferenţă clară între criteriile minime obligatorii şi criteriile de departajare. Anchetatorii semnalează că la evaluare au fost utilizate  metodologii nespecificate în documentaţia de atribuire.

CNSC mai scrie în motivare că editorii nu urmăresc numai profitul de pe urma vânzării manualelor. Din contră, editurile vor să aducă un plus învăţământului prin calitatea produsului oferit, se arată în motivare.

„Depunere uneia sau mai multor contestaţii într-o procedură nu poate fi un atac la egalitatea de şanse a copiilor de clasa I, ci dimpotrivă, trebuie considerată o dorinţă din partea operatorilor respectivi de a le fi recunoscută creaţia şi evaluată obiectiv, scopul fiecărui participant din competiţie fiind, pe lângă acela de a obţine profit, şi dorinţa de a aduce un plus învăţământului prin calitatea produsului oferit, de a schimba în sens pozitiv manualele existente, aflate de mai bine de 10 ani în uz, după cum chiar autoritatea contractantă învederează. Din acest motiv, autoritatea contractantă are obligaţia de a aprcurge toţi paşii necesari evaluării ofertelor, astfel cum rezultă din documentele procedurii, chiar dacă aceasta înseamnă 10 zile în plus sau 100 până la finalizarea procedurii”, se arată în motivarea CNSC.

Abecedarul, singurul manual care nu a ajuns la elevi

Astfel, CNEE trebuie să analizeze din nou (pentru a treia oară) ofertele depuse de primele edituri declarate câştigătoare pentru Abecedar.

Practic, acest manual este singurul din noua programă şcolară care a rămas neatribuit, după ce unii dintre participanţii la licitaţie au contestat, a doua oară, modul „discreţionar“ de selecţie a editurilor câştigătoare, la începutul lunii octombrie.

Dascălii spun că oricum nu se aşteptau să primească semestrul acesta Abecedarul. „Ar fi bine dacă am avea noul manual tipărit în ianuarie, în şcoli şi în decembrie cel digital. Învăţătorii vor fi oricum cu materia la zi, fiecare descurcându-se cu propriile materiale. Însă e nevoie de nişte proceduri clare pe viitor“, susţine învăţătoarea Cornelia Popa, vicepreşedinte la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).


Ministerul a primit comenzi mai mari decât numărul elevilor din sistem pentru noile manuale şcolare

Care sunt manualele noi preferate de învăţători

Noile manuale pentru clasele I şi a II-a pot fi descărcate gratuit, în format PDF

VIDEO REPORTAJ Cum arată o oră predată după manualul digital

Toate noile manuale digitale au fost publicate pe manuale.edu.ro

Afişele electorale prelungesc criza manualelor şcolare

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite