Ministrul Educaţiei a decis: clasa a IX-a rămâne la liceu

Ministrul
Educaţiei a decis: clasa a IX-a rămâne la liceu

Clasa a IX-a va rămâne la liceu    FOTO: Adevărul

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a declarat vineri că trebuie revenit asupra deciziei de a scoate clasa a IX-a de la liceu şi a trece-o la gimnaziu, aşa cum este prevăzut în Legea Educaţiei. El a mai precizat că există deja un proiect de lege depus la Senat pe tema aceasta.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Vizavi de decizia de a trece clasa a IX-a la gimnaziu, de a scoate-o din liceu, s-a făcut fără niciun fel de calcul. Atata timp cat nu există un argument foarte clar, de ce să modifici o structură care a funcţionat nu ani de zile, a funcţionat de-a lungul unui secol şi ceva, eu cred că trebuie să revenim. Şi se afla deja în Senat propunerea ministerului de a modifica legea, iar clasa a IX-a să revină la liceu", a explicat ministrul Educaţiei la Congresul Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, citat de Agerpres.

De ce s-a vrut clasa a IX-a la gimnaziu

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu a explicat într-o postare de pe blogul său că motivul pentru care a vrut să mute clasa a IX-a de la liceu la gimnaziu a fost "creşterea spectaculoasă a scorului PISA" în Polonia, în perioada 2000-2009, ca urmare a implementării acestei măsuri.

De altfel, fostul ministru mai spune că modelul polonez a stat la baza reformelor pe care a încercat să le aplice şi în România prin Legea Educaţiei din 2011 fiindcă şi polonezii au pornit de la un sistem similar cu cel de la noi, ca fostă ţară comunistă.

"În 1999, Polonia a trecut prima clasă de la liceu la gimnaziu şi a scurtat durata liceului de la patru la trei ani. După această reformă, între 2000 şi 2009 rezultatele la testele PISA arată că Polonia a avut cea mai spectaculoasă creştere a scorului PISA din Europa. Între 1999 şi 2009 România nu a făcut mai nimic. A cosmetizat, şi-a păstrat ”tradiţiile” în educaţie şi sindicatele fericite. Între 2000 şi 2009, rezultatele la testele PISA ale elevilor români au scăzut sau au stagnat", a scris Funeriu pe blog.

Andronescu: Clasa a IX-a trebuie să rămână la liceu

Fostul Ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spunea anul trecut că Legea educaţiei trebuie schimbată în sensul rămânerii clasei a IX-a la liceu. Andronescu a declarat că, în opinia sa, trimiterea clasei a IX-a la gimnaziu ar pune în dificultate învăţământul românesc.

"Noi nu am scos clasa a IX-a de la licee, dar, aşa cum ştiţi, legea o prevede, iar în anii următori ne vom afla într-o astfel de situaţie. Eu cred că, într-un fel, preluând clasa a IX-a de acolo şi trimiţând-o la şcolile generale care sunt majoritatea în mediul rural, iar elevii de acolo au rezultate mai slabe, ar însemna să aruncăm pe tobogan şi învăţământul liceal", a declarat, joi, la Bistriţa, la o întâlnire cu directorii de şcoli din judeţ, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: