Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu va participa la cel mai mare congres educaţional din 2015, la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Cea mai amplă întâlnire anuală a dascălilor se desfăşoară, în perioada 18-22 august 2015, la Cluj-Napoca. Printre invitaţi se numără şi ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu. În cele 37 de ediţii ale congresului care s-a organizat prima oară în 1898, nu a lipsit niciodată ministrul Educaţiei în funcţie.

La congresului dascălilor de la Cluj-Napoca, care se va ţine în sala Auditorium Maximum a Universităţii Babeş-Bolyai, sunt aşteptaţi sute de dascăli din toate judeţele ţării şi 250 de profesori de etnie română din Republica Moldova, Ucraina şi Serbia.

Este al 37-lea congres al dascălilor şi la niciun congres de până acum nu a lipsit ministrul în funcţie al Educaţiei. De la primul congres din 1898 de la Ploieşti şi până la mai recentele Congrese Naţionale de la Arad, Bucureşti (Palatul Parlamentului şi Universitatea Politehnica), Constanţa, Slobozia, Buşteni, Chişinău, Slatina, Suceava şi Cernăuţi, congresele au intrat deja în tradiţia învăţământului românesc, notează 7est.ro.

La aceste evenimente cel mai mic număr a fost de 750 delegaţi, iar cel mai mare de 1500 delegaţi din absolut toate judeţele ţării, potrivit 7est.ro. Au fost prezenţi deseori şi miniştri ai educaţiei din alte ţări, preşedintele României, preşedintele şi vicepreşedintele Academiei Române, parlamentari, europarlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale, personalităţi ale vieţii publice şi din domeniul culturii. Au conferenţiat, şi vor conferenţia şi acum, nume de cel mai mare prestigiu din domeniul ştiinţelor educaţiei.  

Clujul a mai fost gazdă a acestor congrese în 1-3 august 1920, 23 ianuarie 1921, 6 -7 august 1921, 6 -8 august 1922, 27 -28 decembrie 1928 şi 8 -10 septembrie 1933. Iată un îndemn al ministrului educaţiei din Anglia către învăţători, apărut în august 1926 în revista ,,Învăţătorul” din Cluj- organ al Asociaţiei Învăţătorilor Români din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş. Aceste cuvinte pot fi socotite ca adevăte „table ale legii” şi pentru orice cadru didactic de azi:

„Fiţi plini de iubire, drepţi, răbdători şi perseverenţi. Să aveţi o idee modestă despre voi, dar o idee înaltă despre funcţia voastră. Să nu treacă nici o zi, fără să învăţaţi ceva, fie de la elevii voştri, fie din cărţi, fie de la lumea în care trăiţi. Hrăniţi-vă sufletul citind zilnic din cărţile umane, din poeţi, din istorici, din biografi: ei încălzesc inima şi întăresc voinţa. În politică fiţi alături de optimiştii, cari cred că lumea poate fi ridicată prin instituţiile bune şi voi sunteţi una din bunele instituţii ale lumii”.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite