Ministrul Educaţiei renunţă la pragul de 0,5 pentru modificarea notelor de la examenele naţionale, după contestaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a hotărât să renunţe la reglementarea privind pragul de 0,5 pentru modificarea notei de la examenele naţionale, după contestaţie. Totodată, potrivit acestuia, urmează să aibă loc un dialog public, iar metodologiile de examen şcolar vor fi emise la sfârşitul lunii august.

„Am luat decizia ca, pentru examenele viitoare, să renunţăm la reglementarea de a limita şansele elevilor, prin neacordarea punctajului meritat, dacă nu este egal, sau nu depăşeşte 0,5 puncte”, a scris Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru,  pe Facebook, vineri, anunţând totodată că va avea loc un dialog public pentru a stabilirea metodologiile de examen pentru anul şcolar care urmează.

„La finalul lunii august, după un dialog public pe care mi-l doresc consistent, vom emite metodologiile de examen pentru anul şcolar 2016 - 2017, care să aducă o abordare sistemică pentru toate concursurile şi examenele naţionale, nu doar pentru cel de Bacalaureat.

Îmi doresc ca efortul să fie recunoscut şi orice punctaj să poată fi îmbunătăţit, dacă e cazul, în favoarea elevului”, mai scrie reprezentantul Ministerului.

Preşedintele elevilor, plâgere în contencios administrativ

Decizia ministrului Educaţiei vine după ce pe 16 iulie preşedintele Consiliului Naţional (CNE), Horia Oniţa, a declarat că vrea să depună o plângere în contecios administrativ prin care va solicita anularea articolului 73 din Metodologia de Bacalaureat, potrivit căruia o notă nu poate fi modificată în urma contestaţiei decât dacă între prima notă şi a doua nu există o diferenţă de cel puţin 0,5 puncte.

Nemulţumirea preşedintelui CNE, Horia Oniţa, proaspăt candidat la Baclaureat, este că, deşi în urma contestaţiei la Limba şi literatura română, nota i-a fost modificată de evaluatori de la 9,25 la 9,60, nota finală a rămas tot 9,25. 

„În acest sens, mă consider vătămat în drepturi şi voi chema în judecată Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice pentru că au refuzat să îmi admită contestaţia, în mod vădit discriminatoriu prin stabilirea unui prag nejustificat de 0.5 pentru modificarea notei. Îi invit pe toţi cei care vor să se alăture acestui demers să îmi spună, am auzit că sunt deja”, a scris preşedintele CNE, Horia Oniţa pe Facebook.

Şi experţii în educaţie au reacţionat

Preşedinta Asociaţiei Roi, Simona David-Crisbăşanu, consideră că nemodificarea unei note după contestaţii, pentru că diferenţa dintre prima notă şi nota de după contestaţii nu depăşeşte pragul de 0,5, este nedreaptă.

„Eu susţin, din partea Asociaţiei ROI, eliminarea articolului respectiv, pentru că perpetuează nedreptatea în sistem, în condiţiile în care notele sunt importante pentru continuarea studiilor (la liceu, la universitate)”, a spus pentru „Adevărul”, Simona David-Crisbăşanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite