Ministrul Educaţiei răspunde Consiliului Elevilor pe problema închiderii şcolilor: „Cer ceva ce există. Toate deciziile se iau în interesul şcolii şi al elevului”

Ministrul Educaţiei răspunde Consiliului Elevilor pe problema închiderii şcolilor: „Cer ceva ce există. Toate deciziile se iau în interesul şcolii şi al elevului”

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei. FOTO: Mediafax

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a răspuns sâmbătă solicitării Consiliului Naţional al Elevilor, care ceruse ca decizia privind închiderea şcolilor din cauza incidenţei crescute să fie luată de conducerea unităţilor. Cîmpeanu a transmis, într-o intervenţie la Digi24,  că i se cere ceva de „deja există”, întrucât decizia în această situaţie poate fi luată în Consiliul de Administraţie, după consultarea cu DSP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Cîmpeanu a declarat că nu înţelege solicitarea Consiliului Naţional al Elevilor şi i-a asigurat că „toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului”.

„Cumva greu de înţeles. Pe de o parte, înţelegem îngrijorările manifestate în spaţiul public de către Consiliul Naţional al Elevilor şi aceste sintagme puternice pe care le folosiţi. Sunt, într-adevăr, 13.000 de elevi şi preşcolari infectaţi, sunt peste 4.000 de angajaţi din sistemul de învăţământ. Situaţia este foarte gravă şi îngrijorătoare. Deci, înţelegem acest lucru, însă solicitarea pe care o fac nu o înţelegem. Îi asigurăm de faptul că toate deciziile autorităţilor se iau în interesul şcolii şi al elevului, în echilibru între dreptul la sănătate şi dreptul la educaţie.

Tocmai de aceea ordinul comun este asumat de către ministrul Sănătăţii, pentru dreptul la sănătate, şi de ministrul Educaţiei, pentru dreptul la educaţie, în baza hotărârii CNSU. Acest ordin comun de ministru prevede ca indiferent de numărul cazurilor de infectare, în situaţia în care, din motive obiective, normele de protecţie sanitară nu pot fi respectate şi sănătatea elevilor este pusă în pericol, activitatea didactică se poate desfăşura online. 

Prin urmare, în acest moment, subliniez, există cadrul legal care permite şcolilor să decidă trecerea în online, dacă acest lucru este decis de Consiliul de Administraţie al unităţii de învăţământ al şcolii împreună cu DSP. Prevederile sunt cuprinse în articolul 3, alineatul 2, coroborat cu articolul 6, alineatul 9 din ordinul comun de ministru. Deci, practic, cer ceva ce există. Înainte de a cere, întotdeauna, ca ministru al Educaţiei o se recomand să citeşti. Dacă citeşti cele 12-14 pagini ale ordinului comun de ministru, găseşti răspunsul la aceste întrebări. Nu e nevoie să ceri un lucru care există deja”, a punctat Sorin Cîmpeanu sâmbătă, la Digi24. 

De asemenea, Sorin Cîmpeanu a mai transmis că reglementările privind activitarea didactică „privesc întregul sistem”, iar deciziile care privesc modul de desfăşurare a activităţii „sunt luate de autorităţi pe bază de argumente tehnice, nu ca urmare a unui proces de consultare”, asigurând că „toate deciziile luate sunt în interesul elevilor”.

Explicaţiile ministrului Cîmpeanu vin după ce Consiliul Elevilor a ridicat problema infectării cu coronavirus în şcoli. Organizaţia a atras atenţia că peste 13.000 de copiii şi 4.000 de profesori şi angajaţi ai şcolilor s-au infectat cu COVID-19 de la începerea anului şcolar. Reprezentanţii elevilor vor ca activitatea didactică să se mute în mediul online în localităţile unde incidenţa depăşeşte 6 cazuri de COVID-19 la mia de locuitori.

Şi Federaţia Naţională a Părinţilor Edupart a solicitat suspendarea cursurilor faţă în faţă în localităţile cu rată de infectare peste 6 la mie, printr-o scrisoare adresată ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările