Ministrul Educaţiei promite o bibliotecă virtuală cu toate manualele şcolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Educaţiei speră ca în câteva luni să poată organiza licitaţii pentru primele manuale digitale               FOTO: Arhiva Adevărul
Ministrul Educaţiei speră ca în câteva luni să poată organiza licitaţii pentru primele manuale digitale               FOTO: Arhiva Adevărul

Ministerul Educaţiei ar putea realiza o bibliotecă online de tipul manuale.ro, unde vor fi încărcate toate manualele avizate de instituţie şi care vor putea fi accesate de elevii români din toată lumea, nu numai de către cei din ţară, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, pentru Mediafax.

Platforma manuale.ro va fi gândită în special pentru elevii români din străinătate care nu au acces la materialele didactice din ţară.

"Nu văd de ce să nu avem o platformă manuale.ro în care toate manualele avizate de Ministerul Educaţiei să fie accesibile tuturor celor care doresc să înveţe, indiferent dacă sunt elevi în România sau în Australia, pentru că, să nu uităm, avem români care sunt stabiliţi în alte ţări, iar părinţii fac eforturi să facă rost de manuale pentru a-i învăţa pe copii istoria, geografia sau limba română", a declarat Remus Pricopie.

Însă, domeniul ”manuale.ro” este deja adjudecat de o firmă din Braşov, specializată pe realizarea de colecţii şi biblioteci virtuale, potrivit site-ului rotld.ro, unde se poate verifica apartenenţa domeniilor.

Ministrul Educaţiei a spus că a văzut în ultimele săptămâni mai multe exemple de manuale electronice, adăugând că, în momentul de faţă, în mai multe şcoli din România se fac nişte studii pilot pe două clase. La una din clase, copii învăţă de pe manuale digitale, în timp ce la cealaltă clasă, elevii învaţă după metodele vechi.

"Sper ca în curând să avem şi rezultatele evaluării, după o perioadă de predare diferenţiată. Presupun şi mă aştept ca cei care au folosit noile tehnologii să aibă rezultate mult mai bune. De altfel, cercetările de specialitate demonstrează acest lucru, dar vreau să vedem dacă şi în România se aplică", a mai spus Remus Pricopie.

Licitaţiile pentru manualele digitale, cel mai devreme în câteva luni

Ministrul Educaţiei speră ca, în câteva luni şi nu peste doi ani, să aibă loc licitaţii pentru manuale digitale. Odată ce acestea vor fi introduse în şcoli, nu înseamnă că manualele printate vor dispărea, asigură ministrul.

"Asta nu înseamnă că nu vor exista şi manualele în format clasic, dar pe lângă acestea, care trebuie să fie mult mai rarefiate, mai reduse, trebuie să existe instrumentele necesare fie pe platformă, fie pe alt suport informatic", a explicat ministrul Educaţiei.

Programă nouă pentru manuale noi

Totuşi, înainte ca platforma manuale.ro să fie activată, Pricopie atrage atenţia că trebuie adusă la zi şi programa şcolară şi că ar trebui publicate manuale noi, cele existente  având o vechime şi de 10-12 ani.

"Primele lucruri pe care trebuie să le facem în momentul de faţă este să împrospătăm manualele. Am mai spus lucrul ăsta, avem manuale vechi şi de 10-12 ani, trebuie să aducem la zi curriculum-ul, să gândim noi manuale care să aibă o structură mult mai flexibilă, în sensul că, în orice moment, dacă doreşti să actualizezi o secţiune din manual, să o poţi face", a mai spus ministrul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei mai atrage atenţia că, dacă până acum, accesul la informaţie al copiilor se făcea numai prin părinţi sau prin dascăli, astăzi, acesta se face prin diferite canale de comunicare, cum ar fi smarphone-urile.

"Educaţia trebuie să se schimbe de la accent pe informaţie, la accent pe gestionarea informaţiei şi pe orientarea copiilor pe informaţiile care le sunt utile, informaţiile de calitate", a adăugat Pricopie.

Cursuri despre noile tehnologii pentru dascăli

Instrumentele digitale în şcoli trebuie introduse gradual, iar cadrele didactice, care pot să aibă între 24 şi 62 de ani, trebuie pregătite pentru această schimbare, altfel există riscul ca noul sistem să fie rejectat, să apară o inerţie, a mai declarat luni ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.

"Trebuie să ne ocupăm şi de investiţia în cadrele didactice, pentru că să nu uităm că dacă în rândul copiilor disponibilitatea pentru accesarea acestor instrumente digitale este mare, în rândul cadrelor didactice vorbim de profesori care pot să aibă între 24 şi 62 de ani, prin urmare s-ar putea ca această schimbare să producă o anumită reacţie, cel puţin din partea unor anumite cadre didactice", a declarat pentru Mediafax ministrul Educaţiei.

Pricopie a subliniat că investiţia în cadre didactice prin pregătirea corespunzătoare acolo unde este nevoie ca aceste noi tehnologii să fie utilizate în clasă este esenţială.

Meseriile viitorului, o provocare pentru educaţia românească

O altă provocare pentru sistem este faptul că astăzi nu putem şti care vor fi meseriile viitorului, pentru care tinerii vor avea nevoie de pregătire.

"Noi nu ştim astăzi ce meserii vor fi peste 15 sau peste 20 de ani. Dacă ne uităm un pic la politicile Comisiei Europene, vom vedea că una dintre preocupările lor majore este aceea de a investiga meseriile viitorului", a mai spus Pricopie, adăugând că aceasta ar trebui să fie o preocupare şi pentru România.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite