Ministrul Educaţiei: Lipsa educaţiei îi menţine pe copiii săraci în aceeaşi stare ca viitori adulţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin unul din trei copii tăriesc într-o sărăcie cruntă şi riscă să rămână în aceeaşi stare, pentru că nu merg la şcoală, a arătat ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, la dezbaterea pe tema Strategiei antisărăcie.

Ministrul Educaţiei a subliniat, marţi, la dezbaterea pe tema Strategiei antisărăcie, legătura strânsă dintre sărăcie şi lipsa de educaţie.

"Problema sărăciei este o realitate îngrijorătoare. Cel puţin unul din trei copii tăriesc într-o sărăcie cruntă şi riscă să rămână în această stare toată viaţa, stare care nu le va permite să se dezvolte şi nu le va acorda nicio şansă în viaţă. România ratează şansa a sute de mii de copii, pentru că între sărăcie şi lipsa de educaţie este un adevărat cerc vicios. Copiii săraci nu merg la şcoală, ca viitori adulţi lipsa educaţiei îi va menţine în aceaşi stare de sărăcie. Problema este cum să spargi acest nefericit  cerc vicios. Educaţia, chiar dacă nu este cheia rezolvării acestor probleme, este o componentă esenţială a rezolvării acestei probleme, pentru că fără generaţii tinere educate, nu vom avea viitori adulţi cu viaţă decentă, care să ajute la combaterea sărăciei. Măsurile antisărăcie în educaţie sunt  foarte importante", a spus ministrul, potrivit News.ro.

Programe pentru combaterea abandonului şcolar

Ministrul a adus aminte de programele "Şcoala după şcoală" şi "A doua şansă", care, potrivit acestuia, vor fi implementate la nivel naţional, având ca obiectiv combaterea părăsirii timpurii a şcolii şi a oferi servicii educaţionale de calitate.

De asemenea, el a precizat că programul "Fiecare copil în grădinţă" şi reforma învăţământului profesional şi tehnic sunt proiecte finalizate .  Ţ

"Bazându-ne pe accesarea fondurilor europene, ne-am propus că rezolvăm probleme sectoriale în toate ciclurile de învăţământ. Astfel, am pregătit o stategie care poate fi demarată până la sfârşitul anului, corelat cu acest pachet antisărăcie, extinderea programului naţional de asigurare a rechizitelor pentru copiii din familii sărace, care va fi mai consistent şi va fi extins la  copiii din grădiniţe. Dorim dezbatere publică pe reforma curriculară pentru învăţământul gimnazial, un model mai performant de masterat. Avem nevoie de profesori bine pregătiţi şi motivaţi, o şcoală  mai bună care să formeze, să poată foma aceşti profesori. În lupta continuă împotriva imposturii şi a corupţiei, anunţăm punerea în dezbatere publică a proiectului privind evaluarea  şcolilor doctorale şi începerea exerciţiului de evaluare a şcolilor doctorale. Aceste probleme reclamă soluţii care trebuie integrate, este nevoie de abodare holistică şi sistemică, cred în virtuţile munciii în echipă", a conchis Dumitru. 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite