Ministrul Educaţiei, despre dezastrul la testele PISA: „Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că rezultatele testelor PISA, publicate astăzi, nu sunt „neapărat” un motiv de îngrijorare, explicând că examinările internaţionale pun accent pe aplicarea cunoştinţelor, iar elevii români care le-au susţinut au învăţat după programele vechi.

„Nu trebuie neapărat să ne îngrijorăm de această evaluare a testelor PISA, e o evalare internaţională. Accentul la aceste evaluări internaţionale nu cade neapărat pe ce ştiu elevii, ci pe aplicarea cunoştinţelor în situaţii concrete de viaţă”, a spus Monica Anisie la Digi24.

„Intervenţia trebuie să fie rapidă prin programele pe care Ministerul Educaţiei ar trebui să le dezvolte în cadrul şcolii, în această perioadă în care atâţia miniştri s-au perindat. Este problemă de sistem, ar trebui să înţelegem că şi profesorii trebuie să se pregătească în aşa fel elevii încât să existe corelaţia cu piaţa muncii şi cu viaţa de zi cu zi, să fie reală, iar teoria pe care o învaţă să poată fi aplicată”, a mai spus Monica Anisie, insistând că Ministerul trebuie, totuşi, să găsească soluţi.

O posibilă explicaţie menţionată de Monica Anisie pentru rezultatele dezastruoase la testele PISA a fost că elevii care le-au susţinut au învăţat după programele vechi, nu după cele aprobate în 2016. „Poate peste trei ani când vor fi evaluaţi şi cei care au învăţat după noile programe vom avea rezultate mai bune”, a adăugat Anisie.

România este într-un declin tot mai accentuat la capitolul educaţie, conform rezultatelor testelor PISA 2018 publicate astăzi. Scorul obţinut e în scădere faţă de anii 2012 şi 2015 la toate cele trei domenii examinate: citire, matematică şi ştiinţe, în timp ce procentul de analfabetism funcţional este de 44%,

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite