Ministrul Educaţiei: Din 2017, se schimbă programa la clasa a V-a. Rata de promovare la simularea Bac-ului e 38%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii de clasa a XI-a şi de clasa a XII-a au susţinut la începutul lunii martie, simularea Bac-ului   FOTO: Arhiva Adevărul
Elevii de clasa a XI-a şi de clasa a XII-a au susţinut la începutul lunii martie, simularea Bac-ului   FOTO: Arhiva Adevărul

Peste doi ani începe schimbarea programelor şcolare pentru clasele din învăţământul gimnazial, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu la emisiunea "După 20 de ani". De asemenea, el a mai spus că rata de promovare a simulării examenului de Bacalaureat este de 38-39%.

De asemenea, ministrul a recunoscut că oficialii din Educaţie ştiu că profesorii vând manuale la clasă. "Profesorul nu are dreptul de a vinde manuale în clasă. Ştim că se întâmplă, luăm măsuri când se demonstrează că se întâmplă. Vorbim de manuale şi de auxiliare", a spus Cîmpeanu.

Întrebat cine îi va învăţa pe profesori să înveţe la rândul lor, dacă s-au gândit să aducă experţi străini la institutele pedagogice, ministrul a răspuns că "procesul de modernizare este în curs, cu atât mai mult cu cât degeaba vom avea un curriculum modern şi adaptat la cerinţele actuale, dacă nu vom avea manuale şi profesori pregătiţi".

Noile abecedare abia au ajuns în şcoli

În ceea ce priveşte noile abecedare, Cîmpeanu spune că acestea abia au ajuns în şcoli. "Ultimele abecedare s-au livrat în şcoli zilele trecute, mult după 9 februarie, când a început semestrul doi, în condiţiile în care licitaţia a fost lansată în aprilie 2014", a spus ministrul.

Noile Abecedare au întârziat în şcoli fiindcă licitaţia a fost contestată de mai multe edituri, iar una dintre edituri a ajuns până în instanţă, unde se va judeca cu Ministerul Educaţiei.

Rata de promovare la simularea de Bac: 38%

Ministrul Educaţiei a spus în cadrul emisiunii că rata de promovare a simulării examenului de Bacalaureat este de 38-39%. "Deşi ca medie ponderată avem o creştere de 8% faţă de rezultatele simulării de anul trecut, apreciez aceste rezultate ca fiind îngrijorătoare. Îi felicit pe cei care au luat rezultate bune şi pe profesorii care le-au generat. Procentul este, însă, nesatisfăcător. În anii trecuţi, aveam 500.000 de absolvenţi de liceu fără Bac, este o problemă naţională", a spus ministrul.

Întrebat cum poate explica acest eşec al sistemului, el a spus că de vină este curricula, dar şi modul de formulare al subiectelor.

"Avem problema curriculumului, într-un proces de modernizare, trebuie tratat cu profesionalism. Trebuie adaptat la nevoile sistemului, cât şi la nevoile mediului socio-economic. Suntem în curs de intervenţie. Poate avem o problemă şi cu modul de formulare al subiectelor. La nivelul Ministerului Educaţiei funcţionează şi o serie de instituţii subordonate: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, dar şi Institutul de Ştiinţele Educaţiei, care se ocupă cu realizarea curriculei. Subiectele de examen şi responsabilitatea manualelor sunt însă la Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare. Pe viitor luăm în calcul un Bacalaureat diferenţiat, un Bacalaureat profesional şi un Bacalaureat Ştiinţific care să-ţi permită accesul la licenţă, master şi doctorat. Dacă decizia s-ar lua în 2015, schimbările s-ar alica din 2019. Este obiectivul nostru de a lua o decizie la începutul anului şcolar", a spus Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite