Ministrul Costoiu: „Nimeni nu are dreptul să spună unei persoane cărui Dumnezeu să se roage”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri, la o dezbatere, că este nevoie de o educaţie solidă în privinţa pluralismului religios şi că „nimeni şi nimic nu are dreptul să intervină să spună unei persoane cum să se roage, cărui Dumnezeu să se roage”.

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu, a declarat miercuri, la o dezbatere, că este nevoie de o educaţie solidă în privinţa pluralismului religios şi că „nimeni şi nimic nu are dreptul să intervină să spună unei persoane cum să se roage, cărui Dumnezeu să se roage“, potrivit Mediafax.

Costoiu a mai spus că România este la nivel european din punct de vedere al libertăţii cultelor religioase, însă, din nefericire, mai sunt ţări unde libertatea religioasă este de neconceput. 

"Deşi legislaţia este suficientă pentru asigurarea unui climat religios confortabil pentru prevenirea şi sancţionarea oricăror abateri, este nevoie de o aplecare mult mai serioasă a guvernelor şi a reprezentanţilor cultelor religioase asupra educaţiei permanente cu privire la înţelegerea şi acceptarea realităţilor şi beneficiilor pluralismului religios la nivel global. Este necesară acceptarea pluralismului religios, şi nu doar tolerarea celorlalţi", a declarat ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, la dezbaterea cu tema "Legislaţie, religie şi libertate. O abordare în contextul globalizării", organizată la Parlament de Asociaţia Conştiinţă şi Libertate şi Comisia Juridică din Camera Deputaţilor.

Potrivit lui Costoiu, pentru discreditarea anumitor minorităţi, unii dintre liderii religioşi din diferite zone ale lumii "folosesc uneori un limbaj specific peiorativ, acoperind chiar definiţii învechite, care mustesc de stereotipuri".

Demnitarul a mai spus, cu acelaşi prilej, că fără o educaţie solidă în privinţa libertăţii religioase se poate ajunge la "stereotipuri, prejudecăţi şi excluderea minorităţilor religioase din viaţa socială".

"Legătura dintre om şi divinitate este individuală, însoţită de o responsabilitate individuală. Nimeni şi nimic nu are dreptul să intervină să spună unei persoane cum să se roage, cărui Dumnezeu să se roage", a conchis Costoiu.

Religia în şcoli, subiect controversat în România

La noi, prezenţa religiei în şcoli ca materie opţională, dar cu statut de curs de drept la care trebuie să renunţi printr-o hârtie, a născut în ultimii ani aprige controverse.

Pe de o parte, asociaţiile secular-umaniste şi experţii susţin eliminarea ei din şcoli şi înlocuirea cu istoria religiilor sau cu un curs de cultură generală pe această temă, pe de altă parte, preoţii şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române susţin că e nevoie de astfel de ore pentru a modela mai frumos caracterele tinerilor.

De curând, şi politicienii au preluat această temă în campania pentru alegerile prezidenţiale. În timp ce Monica Macovei a declarat că religia nu ar trebui predată elevilor şi că istoria religiilor ar fi mult mai indicată, premierul Victor Ponta susţine menţinerea acestui curs în şcoli, cu statut de opţional.

Deocamdată, iniţiativa legislativă semnată de parlamentarul independent Remus Cernea, care prevede înlocuirea materiei Religie cu Etică şi cultură civică, a trecut tacit de Camera Deputaţilor şi urmează să fie dezbăută de Senat, în calitate de cameră decizională.


Pe aceeaşi temă:

Victor Ponta este împotriva scoaterii religiei din programa şcolară

Monica Macovei: Istoria religiilor ar trebui studiată în şcoli

Religia rămâne opţional obligatoriu

VIDEO Ce aduce nou Protocolul încheiat de Ministerul Educaţiei cu Patriarhia despre predarea Religiei în şcoli, la Adevărul Live

DOCUMENT Ce prevede protocolul pentru predarea Religiei în şcoli, publicat luni de Ministerul Educaţiei

Religia în şcoli: protocol secret între stat şi biserică

Pricopie, despre protocolul de predare a religiei: nu e vorba de un amestec al Bisericii în sistemul de educaţie

Protocol pentru predarea religiei ortodoxe: reguli stricte pentru şcoli şi teologi, preoţi în inspecţiile de la clasă

DEZBATERE Cum vor arăta noile manuale de religie pentru clasele primare

Noile manuale de religie, pe „masa” societăţii civile

Manualele de religie ar trebui să fie în acord cu informaţiile ştiinţifice

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite