Ministrul Anisie a cerut, Guvernul a tăiat. Rectificarea bugetară a lăsat Educaţia fără 2 miliarde de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Suntem pe final de an, finalizăm anumite obiective de investiţii şi trebuie să primim aceşti bani (10 miliarde de lei-n.r.)”. Asta susţinea zilele trecute ministru Educaţiei, Monica Anisie. În schimb, astăzi la rectificarea bugetară, Guvernul a tăiat de la Educaţie două miliarde de lei. Motivul: banii erau pentru un proiect care nici nu a fost semnat.

Rectificarea bugetară făcută de Guvernul Orban a redus bugetul Ministerului Educaţiei cu peste 2 miliarde de lei, în condiţiile în care ministrul Monica Anisie spunea zilele trecute că vrea aproximativ 1% din PIB pentru Ministerul Educaţiei la rectificarea bugetară. 

„Am făcut solicitarea pentru această rectificare. (…) E (suma de 10 miliarde de lei – n.r.) aproximativă, pentru că îmi doresc să mişc lucrurile”, spunea ministrul. În schimb, ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a declarat astăzi, după rectificare, că banii tăiaţi de la Ministerul Educaţiei sunt de fapt banii care nu au fost folosiţi pentru un proiect care nu a fost semnat. „La Educaţie este vorba de un proiect de 2 miliarde lei care nu a fost semnat, acei bani nu pot să mai... nu taie nimeni niciun ban. Această propagandă cu tăierea trebuie să dispară din spaţiul public”, a declarat Cîţu.

Rectificarea

Concret, conform notei de fundamentare a proiectului de ordonanţă, Ministerul Educaţiei şi Cercetării pierde suma de 2,08 miliarde de lei:„S-au diminuat creditele bugetare ale ordonatorilor principali de credite, între care menţionăm, în principal: Ministerul Educaţiei Naţionale: -2.080,0 milioane lei, reprezentând în principal economii la proiecte cu finanţare externă nerambursabilă. Ministerul a propus reducerea sumelor alocate proiectelor cu finanţare externă nerambursabilă. Totodată, pentru învăţământul universitar prin rectificare se propune majorarea veniturilor proprii şi a cheltuielilor din acestea cu suma de 129 milioane lei, pentru cheltuieli de personal şi pentru realizarea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile”, se arată în nota de fundamentare.

Rectificarea făcută de Guvernul Orban aduce bugetul Educaţiei la 27,7 miliarde de lei. În august, la rectificarea bugetară precedentă, făcută de Guvernul Dăncilă, bugetul Educaţiei mai fusese redus cu alţi 1,03 miliarde de lei. Astfel, Educaţia pierde peste 3 miliarde de lei în a doua jumătate a anului 2019.

Guvernul Orban a adoptat, marţi, proiectul de rectificare bugetară. Deficitul bugetului general consolidat pentru 2019 se va majora la 4,3% din Produsul intern brut în urma celei de-a doua rectificări bugetare, iar printre ministerele care vor primi fonduri suplimentare se află Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Dezvoltării Regionale, Ministerul Finanţelor şi Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Printre instituţiile în cazul cărora s-au diminuat creditele bugetare se mai află şi Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Transporturilor.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite