Ministerul Fondurilor Europene: Ministerul Educaţiei trebuie să verifice dacă cei 700 de lei primiţi de profesori au fost folosiţi cum scrie în rapoartele lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Fondurilor Europene a precizat că Ministerul Educaţiei are sarcina de a verifica dacă este sau nu adevărat ceea ce au scris în rapoarte profesorii care au primit suma de 700 de lei, pentru dezvoltare profesională, între cele două tururi de scrutin ale alegerilor prezidenţiale.

„Cheltuielile efectuate în cadrul proiectului vor fi transmise de beneficiarul proiectului (Ministerul Educaţiei Naţionale) la AM POSDRU prin cereri de plată/ rambursare/ însoţite de un set de documente, în conformitate cu Instrucţiunile şi Deciziile AM POSDRU, coroborat cu legislaţia specifică în domeniu (Regulamente financiare). Beneficiarului proiectului, Ministerul Educaţiei Naţionale, este responsabil cu modalitatea de acordare a subvenţiei. Grupul ţintă (profesorii) nu trebuie să prezinte facturi, chitanţe etc. ca documente justificative deoarece această sumă se acordă sub forma de subvenţie. Suma de 700 lei este subvenţie, deci nu trebuie aduse documente justificative - chitanţe, facturi, adeverinţe", a comunicat Ministerul Fondurilor Europene într-un răspuns trimis la solicitarea HotNews.ro.

Ministerul Fondurilor Europene a mai spus că raportul de activitate pe care fiecare profesor beneficiar al sumei de 700 de lei trebuie să îl realizeze poate fi luat în calcul de Comisia Europeană ca document justificativ pe baza căruia să fie rambursaţi banii europeni către România.

Ministerul a mai spus în răspunsul său că verificarea corectitudinii rapoartelor este strict sarcina Ministerului Educaţiei şi dacă se constată că nu a verificat cu rigurozitate şi bună-credinţă folosirea fondurilor POSDRU sau că a realizat o metodologie ambiguă, atat rapoartele menţionate, cât şi metodologia pot fi verificate la momentul depunerii cererii de rambursare.

Direcţia Generală Ocuparea Forţei de Muncă şi Afaceri Sociale a Comisiei Europene spune, tot într-un răspuns Hotnews.ro, că Ministerul Fondurilor Europene este responsabil să verifice cheltuielile declarate de Ministerul Educatiei.

150 de euro pentru dezvoltare profesională, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin

Între cele două tururi de scrutin, oficialii au început să împartă dascălilor cei 150 de euro (700 de lei) acordaţi anual pentru dezvoltarea profesională, bani promişi la finele lunii septembrie de ministrul Educaţiei, Remus Pricopie. Profesorii au fost chemaţi să semneze tabelele şi să dea o declaraţie pe proprie răspundere, unii primind banii pe loc, alţii în cont, la salariu.

Concret, Guvernul a aprobat pe 22 octombrie schema de finanţare din fonduri europene pentru dezvoltarea profesională a 300.000 de dascăli din sistemul preuniversitar şi universitar. Proiectul „Dezvoltarea Carierei Didactice“, cofinanţat din Programul Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane,   prevede ca fiecare profesor să primească 150 de euro pe an, cu o alocare totală de 50 de milioane de euro.

Bani din fonduri europene

Suma reprezintă o reeditare a vechiului program guvernamental „100 de euro pentru cărţi“, acordaţi dascălilor anual, până în 2010. Anul acesta însă, banii vin din fonduri europene, au arătat oficialii, şi pot fi folosiţi nu doar pentru cărţi, dar şi pentru cursuri de formare sau orice activitate de dezvoltare profesională: programe de training şi coaching, inclusiv pentru predarea după noile metode, digitale, susţin experţii în educaţie.

În plus, suma forfetară nu trebuie decontată sau justificată de profesori, a explicat Pricopie la Adevărul Live. Acordarea celor 150 de euro face parte dintr-un set de promisiuni prevăzute într-un acord semnat de sindicatele din Educaţie la finele lunii octombrie cu mai mulţi miniştri din Cabinetul Victor Ponta.

Mai mulţi profesori au refuzat banii

Mai mulţi profesori atât din mediul preuniversitar cât şi din mediul universitar au refuzat să primească cei 150 de euro din partea Guvernului, bani despre care oficialii spun că sunt acordaţi pentru dezvoltare profesională. Dascălii susţin că aceşti bani ar fi trebuit daţi la începutul anului şcolar, nu în prag de alegeri, pentru a nu fi percepuţi drept mită electorală.

„Cum să-mi dea statul 150 de euro să votez?! Trebuia să ne dea înainte de începutul anului şcolar, nu înainte de alegerile prezidenţiale. Mă simt jignit“, a explicat pentru „Adevărul“ un profesor de informatică din Bucureşti.

La rândul său, Monica Mocanu, profesoară în Buzău,  arată că „banii sunt transmişi într-un mod umilitor“. „Nu am fost întrebaţi dacă ni-i dorim, am fost puşi în faţa faptului împlinit, deşi este vorba de un program european POSDRU care cred că are nişte reguli stricte. Concluzia mea este că au fost bani europeni pentru mită electorală“, a explicat Mocanu.


De ce a refuzat dăscălimea cei 150 de euro oferiţi de Guvern

VIDEO Adevărul LIVE. Acord între sindicate şi Guvern cu „pomeni“ pentru profesori: „E o acţiune electorală directă pentru voturile dascălilor”

Miniştrii încearcă să-i liniştească pe dascălii care nu vor să ia cei 150 de euro: „Nu veţi fi obligaţi să returnaţi banii!”

Un grup de profesori de la Universitatea din Bucureşti refuză cei 150 de euro promişi de Guvernul Ponta: „Ar fi o umilinţa sӑ acceptăm aceşti bani”

Ministrul Educaţiei: De vineri, profesorii din ţară vor primi cei 150 de euro. Oficialii promit bani în plus şi pentru dascălii implicaţi în proiectele europene

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite