Ministerul Educaţiei nu renunţă la monopolul asupra manualelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valentin Popa, ministrul Educaţiei. FOTO: Inquam / Octav Ganea
Valentin Popa, ministrul Educaţiei. FOTO: Inquam / Octav Ganea

Ministerul Educaţiei nu renunţă cu niciun chip la monopolul manualelor. După ce Curtea Constituţională a trântit Legea pentru reorganizarea Editurii Didactice şi Pedagogice ca societate în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale (MEN) şi să poată edita manualele, ministerul a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern cu acelaşi conţinut.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică îşi încetează existenţa, ca urmare a reorganizării prin transformare, urmând a fi radiată din registrul comerţului, concomitent cu înfiinţarea în locul ei a Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA, în subordinea Ministerului Educaţiei Naţionale”, se arată în proiectul hotărârii de Guvern pus joi în dezbatere publică.

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă, prin care Editura  Didactică şi Pedagogică se transforma în societate pe acţiuni, în subordinea MEN. Ordonanţa a fost ulterior transpunsă în lege de Parlament, care a fost însă atacată de PNL, USR şi PMP la Curtea Constituţională.  Judecătorii constituţionali au constatat că înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică SA „dă expresie unei operaţiuni juridice cu caracter individual”, drept pentru care nu putea forma obiectul unui act de reglementare primară. În aceste condiţii, ordonanţa de urgenţă nu putea fi aprobată prin lege.

„Totul a început anul trecut, când Executivul a dat un OUG, care ulterior a devenit lege, prin care a schimbat statutul Editurii Didactice şi Pedagogice din regie în societate pe acţiuni. La pachet, a venit şi adoptarea Legii manualului şcolar prin care se instituia manualul unic. Însă cele două acte normative au fost contestate la CCR pentru că aveau mai multe nereguli de ordine juridică. Drept dovadă, CCR a admis ambele sesizări“, explică fostul secretar de stat care a coordonat Departamentul juridic din Ministerul Educaţiei, Gabriel Ispas.

Fostul secretar de stat mai punctează că, odată cu declararea Legii manualului ca fiind neconstituţională, nu mai există niciun motiv pentru care editurile private să fie excluse din procesul editării manualelor şcolare. „Practic, nu există o bază legală pentru care Editura Didactică şi Pedagogică să deţină monopolul în acest sector. Drept urmare, Ministerul Educaţiei ar trebui să lanseze o licitaţie transparentă, însă nu cred că mai este timp. La începutul lunii septembrie, manualele ar trebui să ajungă deja în depozitele inspectoratelor“, conchide Ispas.

O industrie de 15 milioane de euro

Decizia ca Editura Didactică şi Pedagogică să primească monopolul manualelor a fost luată, la sfărştului anului trecut, de ministrul Educaţiei Liviu Pop. Astfel, prin hotărâre de Guvern, editura, transformată în societate pe acţiuni în subordinea MEN, a fost declarată „de interes naţional”, având ca scop îndeplinirea strategiei naţionale privind editarea manualelor şcolare. Piaţa manualelor şcolare a fost evaluată la peste 15 milioane de euro.
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite