Ministerul Educaţiei alocă 25 milioane lei pentru finanţarea cercetării privind  combaterea COVID-19

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat 25 milioane lei pentru proiecte de cercetare privind combaterea epidemiei COVID-19 FOTO Farmec
Ministerul Educaţiei şi Cercetării a alocat 25 milioane lei pentru proiecte de cercetare privind combaterea epidemiei COVID-19 FOTO Farmec

Ministerul Educaţiei şi Cercetării anunţă că a alocat suma de 25 milioane lei pentru finanţarea unor proiecte de cercetare privind limitarea extinderii şi combaterea epidemiei de SARS-COV-2.

Cercetarea răspunde apelului la mobilizare în lupta cu noul coronavirus, a transmis instituţia.  Vineri au fost aprobate primele teme de cercetare în acest scop, considerate prioritare de Ministerul Sănătăţii, în domeniul prevenţiei diagnosticului, tratamentului şi controlului epidemiei.

  • Dinamica transmiterii virusului SARS-COV-2 pe teritoriului României;
  • Dezvoltarea de noi tehnologii, medicamente şi vaccinuri pentru prevenirea SARS-COV-2;
  • Secvenţierea genomului SARS-COV-2 şi analiza filogenetică a tulpinilor circulante în România;
  • Tehnici avansate şi creşterea performanţei în detecţia precoce a virusului SARS-COV-2;
  • Evaluarea eficacităţii şi siguranţei utilizării unor protocoale de tratament inovative;
  • Abordări inovative în tratamentul şi controlul pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-COV-2;
  • Tehnici avansate de management a epidemiei în comunitate.


În prezent, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, elaborează termenii de referinţă care stabilesc obiectivele generale, obiectivele specifice şi rezultatele estimate, precum şi termenele de realizare a acestora. „De îndată ce termenii de referinţă vor fi agreaţi, Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) va declanşa procedura de selecţie competitivă şi contractare, în regim accelerat, a consorţiilor care vor executa aceste studii de cercetare. Din consorţiile executante vor face parte, în mod obligatoriu, cel puţin o instituţie de cercetare-dezvoltare şi o unitate din sistemul public de sănătate. Participarea unor companii private în aceste consorţii este, de asemenea, posibilă, în conformitate cu schemele de ajutor de stat privind finanţarea”, a transmis ministerul, printr-un comunicat de presă remis Adevărul.

„Estimăm că  proiectele de cercetare contractate vor putea demara studiile în cel mult o lună. Cele peste o sută de propuneri de teme de cercetare legate de limitarea efectelor epidemiei, primite la Ministerul Educaţiei şi Cercetării, sunt în continuare în analiză la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale, în vederea prioritizării şi selectării acelor teme de cercetare care au capacitatea de a da rezultate rapide şi eficiente în prevenţia şi reducerea efectelor epidemiei”, se mai arată în document.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite