Ministerul austriac al Educaţiei va asista România la implementarea sistemului dual de învăţământ profesional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
51.000 de locuri la profesională pentru anul şcolar 2014-2015      FOTO: Facebook Remus Pricopie
51.000 de locuri la profesională pentru anul şcolar 2014-2015      FOTO: Facebook Remus Pricopie

Ministerul Federal al Educaţiei, Artei şi Culturii din Republica Austria va colabora cu Ministerul Educaţiei din România pentru îmbunătăţirea învăţământului profesional din ţara noastră, conform unui memorandum semnat, miercuri, la Palatul Victoria.

Conform documentului semnat de ministrul Pricopie şi ambasadorul Austriei la Bucureşti, Michael Schwarzinger, un grup bilateral de lucru va avea ca sarcină îmbunătăţirea sistemului de formare profesională, scrie Mediafax.

Grupul va analiza sistemul şi reglementările româneşti referitoare la formarea profesională, nevoile de calificare existente şi va prezenta un plan unitar pentru îmbunătăţirea treptată a formării profesionale în România.

Cele două ministere vor îmbunătăţi schimbul de cunoştinţe, experienţă, analize şi recomandări. De asemenea, ministerele vor facilita legătura dintre instituţii relevante de pe piaţa muncii şi sectoare de educaţie şi vor face schimb de informaţii cu privire la legislaţia în domeniul formării profesionale.

Potrivit memorandumului, "din motive practice", grupul de lucru va folosi limba engleză ca limbă de lucru.

Atât premierul Victor Ponta, prezent la ceremonia de semnare, cât şi ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, au apreciat că memorandmul răspunde solicitărilor investitiorilor pentru o mai bună adaptare a şcolii la cerinţele economice şi formarea unei forţe de muncă bine calificate.

“Şcoala românească trebuie să pregătească tineri capabili să răspundă aşteptărilor pieţei muncii şi noilor tehnologii. Felicitări ministrului Educaţiei pentru acordul privind învăţământul dual cu Austria! Faptul că reuşim să dezvoltăm acest sistem, care a dat roade în Austria şi în Germania, este o mare realizare”, a spus premierul Victor ‪‎Ponta‬. 

Durata şcolii profesionale a fost mărită de la doi, la trei ani

Şcoala profesională românească va primi 51.000 de locuri pentru clasa a IX-a în anul şcolar 2014-2015, cu 25.000 de locuri mai multe decât anul trecut, când au fost alocate 26.000 de locuri. De asemenea, vor mai fi alocate alte 5.000 de locuri pentru stagii de pregătire practică.

În învăţământul profesional, a cărui durată a fost mărită de la doi la trei ani şi care va începe din clasa a IX-a în loc de X-a, se pot înscrie elevii care se află în clasa a VIII-a şi absolvenţii de clasa a VIII-a din seriile anterioare, se arată în metodologia de admitere.

Potrivit Metodologiei de organizare şi funcţionare a învăţământului profesional, în primul an, elevii vor face pregătire profesională de bază într-un domeniu ales, iar în următorii doi ani vor face pregătire profesională generală de specialitate într-o calificare profesională.

Învăţământul profesional cu durata de trei ani se organizează numai în unităţile de învăţământ care au contracte încheiate cu operatorii economici sau instituţii publice.


Ministerul Educaţiei a publicat metodologia şi calendarul admiterii pentru învăţământul profesional de 3 ani

Şcoala Profesională românească, reformată pe model german

Despre învăţământul tehnologic şi profesional: peste 85% dintre tineri se angajează după absolvire; în Germania, e o onoare să fii meseriaş

Numărul de locuri la liceu scade cu peste 50.000, iar la profesională creşte cu 25.000

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite