Meseriile unde nu s-a ocupat niciun loc la profesională: sticlar şi zootehnist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La specializările sticlar şi zootehnist nu s-a ocupat niciun loc, fiecare specializarea având câte 28 de locuri rămase libere, iar specializarea  sculptor-intarsier a rămas cu un procent de aproximativ 96% din locuri neocupate, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei privind ultima etapă a admiterii la profesională.

S-a dat startul ultimei şanse de înscriere în învăţământul profesional pentru anul şcolar 2014-2015, iar elevii care doresc să înveţe o meserie şi să aibă un loc de muncă practic asigurat pot să aleagă dintr-o paletă largă de meserii căutate de angajatori. Însă, pentru unele dintre acestea nu prea au fost doritori, deşi firmele sunt în căutare de astfel de profesionişti, potrivit datelor publicate de Ministerul Educaţiei pe alegetidrumul.ro.

Au rămas cu locuri neocupate în proporţie de peste 50% calificările de: operator în industria de medicamente şi fezor-rabotor-mortezor (89%), confecţionar îmbrăcăminte piele (85%)preparator produse din lapte (84%), operator în industria chimică anorganică (80%), recepţioner-distribuitor (74%), operator în industria vinurilor şi a băuturilor spirtoase (71%), electrizian (70%),  operator ceramică fină şi operator fabricarea şi prelucrarea polimerilor (66%), strungar (69%), electromecanic material rulant (63%), catehet (60%), lăcătuş construcţii structuri aeronave (58%), fierar betonist (57%), lucrător în agricultură ecologică (56%), dulgher-tâmplar-parchetar (54%) frigotehnist (53%), zugrav (52%),

Pe domenii, cele mai multe locuri libere sunt în domeniile profesionale: materiale de construcţii (77%), chimie industrială şi comerţ (71%), silvicultură (63%), în domeniul teologic (60%), în electronică şi automatizări în agricultură (49%)

Învăţământul profesional pe regiuni

După etapa a doua de înscriere la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, cele mai multe locuri ocupate sunt în judeţele Iaşi (1.260 locuri), Suceava (959 locuri), Bacău (822 locuri). Numărul total de locuri ocupate la locurilor la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, după a doua etapă de admitere este de 18.962 , ceea ce reprezintă 63,4% din numărul total de locuri din planul de şcolarizare. Judeţele cu cea mai mare pondere a locurilor ocupate din totalul locurilor din planul de şcolarizare sunt următoarele: Argeş (87,95%), Teleorman (81,55%), Neamţ (81,39%).

Pentru etapa a treia de înscriere la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, au mai rămas un număr de 11.027 locuri disponibile. Aceste locuri pot fi ocupate în perioada 01 – 02 septembrie 2014 pe baza fişelor de înscriere care se ridică de la unităţile de învăţământ gimnazial de către cei care doresc înscrierea la învăţământul profesional cu durata de 3 ani în data de 01 septembrie 2014.

Regiunea cu cele mai multe locuri disponibile este Regiunea Nord Est cu un număr de 2.064 locuri, urmată de Regiunea Centru cu un număr de 1.993 locuri. Absolvenţii claselor a VIII-a pot alege o calificare din cele la care nu s-au ocupat până în acest moment locurile puse la dispoziţie. 


Unde mai sunt locuri la profesională

VIDEO ADMITERE LICEU 2014 Noutăţile şi avantajele şcolii profesionale: şansa la o meserie, inclusiv în multinaţionale

ADMITERE PROFESIONALĂ 2014 Meseriile cele mai căutate de elevii de clasa a VIII-a: mecanic auto şi chelner

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite