La loc comanda! Manualul unic a lui Liviu Pop a trăit doar un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu si Liviu Pop

Manualul unic, pentru care Liviu Pop a ignorat atât criticile Curţii Constituţionale cât şi principiul pieţei libere, este eliminat de Ecaterina Andronescu la numai un an de la implementare. Astfel, din toamnă, profesorii vor putea din nou să aleagă între mai multe manuale făcute de edituri private sau alţi operatori economici.

„Se renunţă la ideea de manual unic. De fapt nici nu a fost un manual unic. Nu poate să facă o singură editură care nici nu are nişte ani de experienţă în spate care să aibă şi oamenii pregătiţi corespunzător ca manualele care ajung şi la timp şi în condiţii bune să fie pe placul părinţilor, dar mai ales să-l folosească copii. Pe această metodologie accentul l-am pus pe calitatea manualului, pe criteriile care vizează calitatea, de adaptarea la programă. Toate aceste criterii. Nu va mai fi un manual unic. Vor fi editurile care o să vină cu manualul şi vor fi evaluări separate de calitate şi apoi la preţ”,  a spus Ecaterina Andronescu la postul de televiziune Realitatea TV.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică un ordin care prevede revenirea la procedura cumpărării de manuale şcolare prin licitaţie pe SEAP. Potrivit documentului, fiecare ofertant poate să participe la licitaţie cu un singur proiect de manual școlar (pentru o singură disciplină, clasă, filieră, profil, specializare).

Manualele sunt evaluate de experţi selectaţi de către Consiliul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). În urma acestui proces, Ministerul Educaţiei declară câștigătoare ale licitației proiectele de manuale școlare ale căror punctaje cumulate sunt de minimum 86,50 de puncte. Vor fi maximum trei manuale şcolare la fiecare materie. Contractele cu câştigătorii vor fi încheiate pe patru ani, la fel ca înainte de impunerea editurii unice, scrie Edupedu.

Liviu Pop: „Eu sper să se revină la metodologia de anul trecut“

Revenirea la concurenţa pe piaţa manualelor şcolare vine la un an după ce fostul ministru Liviu Pop a impus monopolul de stat pe manualele şcolare. „Niciodată nu s-a discutat despre manualul unic. Niciodată nu a spus cineva ceva despre manualul unic, lucru dovedit şi de ce avem astăzi pe băncile elevilor de clasa a şasea. Editura Didactică Pedagogică a avut discipline pentru care a elaborat mai multe manuale, depinde de câte au fost aprobate: 1, 2, maximum 3(...) Deci această chestiune de renunţare la ceva ce nu există este o temă falsă. Niciodată nu s-a pus în discuţie manualul unic. Deci, nu avem de ce să renunţăm la manualul unic.

Metodologia pe care am văzut-o şi eu în dezbatere publică introduce de fapt manualul unic pentru că fiecare editură poate depune un singur manual. Adică dacă o editură are zece autori sau colective de autori, nu poate să depună decât un manual. Eu sper să se renunţe la această metodologie şi să se revină la ceea ce am avut anul trecut cu îmbunătăţirea procesului de evaluare al manualelor pentru că acolo a avut EDP (Editura Didactică şi Pedagogică – n.r) de suferit, la evaluarea manualelor. Acolo trebuie să se concentreze din punctul meu de vedere ministerul Educaţiei Naţionale”, a comentat proiectul de ordin Liviu Pop pe pagina sa de Facebook.

Ce se întâmplă cu Editura Didactică şi Pedagogică

„Editura Didactică şi Pedagogică poate să participe la rând cu toată lumea în cadrul licitaţiei. Pe de altă parte, ea poate să fie şi, să spunem, salvarea întârzierilor. Sunt prevăzute termene exacte în metodologie. Iar dacă editura care s-a angajat să tipărească un manual nu-l termină în timp util, atunci poate să-l facă Editura Didactică şi Pedagogică. Să nu mai avem întârzieri“, a explicat recent Ecaterina Andronescu pentru Adevărul. Oficialul a mai precizat că manualele cu greşeli, realizate de Editura Didactică şi Pedagogică, vor fi retipărite.

Manuale cu greşeli, realizate în vară de Editura Didactică şi Pedagogică

Pe perioada verii, pentru anul şcolar 2018-2019, Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) a redactat conţinutul manualelor pentru 40 de discipline, tipărind peste 2.6 milioane de exemplare pentru elevii de clasele I , a II-a şi a VI-a, încasând de la Ministerul Educaţiei peste 7,5 milioane de euro, scrie Digi 24.

.

Numai că multe dintre aceste manuale au avut greşeli grave. Printre acestea se numără manualul de Limba Română, dar şi cele de Matematică, Biologie şi Istorie de la clasa a VI-a. Greşeli au mai fost descoperite şi în manualul de Matematică şi Explorarea Mediului de clasa I. Ca să remedieze problema, EDP a scos erate cu erorile din manuale. În cazul cărţii de Geografie, pentru că a avut atât de multe greşeli, conducerea editurii a decis retipărirea lui. Costul procesului s-a ridicat la 400.000 de lei.





 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite