Manualul şcolar, sămânţă de scandal în interiorul PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Andronescu si Liviu Pop

Război în interiorul PSD pe marginea manualelor. În timp ce ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a lansat achiziţia de manuale şcolare conform vechiului sistem, prin publicarea unui ordin de ministru în acest sens, colegul său de coaliţie, senatorul Liviu Pop, fost şef la Învăţământ, a venit cu o altă propunere legislativă, cunoscută sub denumirea de „Legea manualului şcolar”, care vine în contradicţie cu decizia Ecaterinei Andronescu.

Un pas în plus spre noua lege a fost făcut miercuri, când proiectul iniţiat de Pop a fost adoptat de  senatori, după ce a primit raport favorabil de la Comisia de Învăţământ din Senat. 

„Din păcate, eu nu am fost la Comisia de la Senat când s-a votat proiectul de lege şi aşa, a ajuns în plen. Ordinul de ministru rămâne în vigoare, mergem în continuare pe el. Procedurile pentru licitaţie deja au început iar noi nu ne putem bate joc de şcoală. Eu sper să îi conving pe colegii din Comisia de Învăţământ a Camerei Deputaţilor să nu procedăm aşa. Legea asta, aşa cum este ea acum, chiar dacă nu pronunţă numele Editura Didactică şi Pedagogică, acolo te duce. Pentru anul şcolar 2019-2020 ordinul rămâne în vigoare, exclud schimbarea procedurii de achiziţie a manualelor şcolare. Am început deja să încărcăm pe SEAP caietele de sarcini pentru manualele aferente anului 2019-2020”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, pentru „Adevărul”.  

Ordinul de ministru, contrazis de proiectul de lege

Concret, proiectul votat de senatori, iniţiat de Pop, prevede că manuale şcolare se realizează de către autori şi se depun în formă de manuscris la Ministerul Educaţiei, care le evaluează. Aceeaşi procedură ce a permis instituţiei să editeze toate manualele scrise de profesori la Editura Didactică şi Pedagogică, ce a deţinut monopolul pe segmentul de manuale şcolare în 2018. 

„Este o lege care poate aduce manuale de calitate pentru copii şi un ghiozdan mult mai uşor. În calitate de iniţiator al acestei legi, doresc să mulţumesc colegilor senatori pentru votul dat”, a spus senatorul Liviu Pop, convins că proiectul de lege va primi şi votul Camerei Deputaţilor. „Camera Deputaţilor poate să introducă şi editurile care pot depune manuscrise, alături de autorii de manuale, dar părerea colegilor din Senat a fost aceea că manuscrile pot fi depuse doar de autori, nu de către edituri”, a declarat Liviu Pop pentru „Adevărul”. 

Ordinul semnat de Ecaterina Andronescu, aflat în vigoare, prevede că operatorii economici sunt cei care realizează proiecte de manuale şi participă cu ele la licitaţie deschisă. 

Profesor: „Manualul unic nu a fost bine primit”

De cealaltă parte, Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret, spune că „cearta” dintre cei doi senatori nu ajută în niciun fel sistemul. 

„Pe noi ne interesează ca la începutul fiecărui an şcolar elevii să aibă pe bănci manuale de calitate. Şi cadrele didactice trebuie să aibă acces la manuale de calitate. Or, în condiţiile în care apar aceste poziţii diferite la nivelul celor care au putere de decizie apare un mare semn de întrebare în rândul nostru. Ce e drept, manualul unic nu a fost bine primit de către corpul profesoral. A fost şi mai slab calitativ. Însă trebuie ţinut cont că s-a ajuns la acest manual unic şi din vina parţială a editurilor”, a completat sindicalistul. 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite