Manualul de Română îi va face pe copii să „dondăne ca nebunii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manualele de Limba Română realizate de editura Ministerului Educaţiei pentru elevii claselor a VI-a sunt „dezolante şi încărcate“ şi îi vor face pe copii să „dondăne ca nebunii”. Cel puţin aşa susţin specialiştii la scurtă vreme după ce cărţile de Istorie şi Geografie au fost răsfoite şi aspru criticate de experţi din cauza gravelor greşeli de conţinut.

„Este un regres evident faţă de manualele redactate anul trecut pentru clasa a V-a. Sunt foarte încărcate, dezolante, adesea predomină un limbaj mult peste capacitatea şi peste interesul copiilor de 12 ani. Apar termeni pe care le utilizează lingvistul, şi nu un copil, de pildă, «forme clitice şi nonclitice», «determinanţi». În plus, cunoştinţele de gramatică sunt greu accesibile acestei generaţii care a învăţat după noile programe.

Odată cu aceste manuale începe pentru generaţia actuală vârsta aversiunii faţă de Limba Română. Copiii sunt pur şi simplu bombardaţi cu teorie seacă, tabele cu forme pronominale sau verbale, ca-n celebrul fragment din Creangă. Şcoala românească nu a depăşit vremea lui Ion Creangă când copiii «dondăneau ca nebunii, până-i apuca ameţeala: Mi-ţi-i, ni-vi-li, me-te-îl-o» etc. Aşa vor dondăni şi copiii noştri de clasa a VI-a“, atrage atenţia profesoara de Limba Română, Cristina Tunegaru.

 „Manualul parcă este construit numai pentru profesor“

Dascălul mai punctează că pentru lectură nu sunt propuse prea multe texte noi, care să pornească de la universul imediat al copilului, care să-l atragă şi să-l încânte. „Apar fragmente din Fraţii Jderi, acelaşi Sobieski şi românii şi o puzderie de pasteluri de Vasile Alecsandri, Dimitrie Anghel sau Coşbuc. Nu lipsesc Vlahuţă şi Creangă, manualul fiind construit parcă numai pentru profesor, pentru a uşura munca unui cadru didactic care «a predat» aceleaşi texte în ultimii 30 de ani. Ca o ironie, unul dintre manuale citează o fetiţă care afirmă cu deschidere că bibliografia şcolară nu este de actualitate, că textele sunt de multe ori nepotrivite cu stilul de viaţă al copiilor de astăzi, având un limbaj greoi, inaccesibil“.

Profesoara conchide afirmând că actualele manuale sunt doar o rescriere a vechilor manuale. „Transmit acelaşi spirit de învăţare din obligaţie, aceeaşi lipsă de interes pentru motivarea şi stimularea copilului, pentru intuiţia copilului. Ţine numai de profesori să aleagă şi alte texte şi să pregătească cu drag şi dedicare fiecare oră, astfel încât învăţarea să fie o bucurie“, mai adaugă Cristina Tunegaru.

Nu văd care copil între 10 şi 12 ani va dezvolta vreun gust pentru lectură citind un text de acum peste 150 de ani, pe care nu-l mai înţelege nici în proporţie de 10-20%.

La rândul său, scriitoarea Mihaela Apetrei susţine că noile manuale de Limba Română pentru clasa a VI-a au şi puncte bune, şi dezamăgiri.

„ Este dezamăgitor să vezi păstrarea unor texte precum Sobieski şi românii sau Fraţii Jderi. Se pare că cineva nu înţelege sau se face că nu înţelege faptul că astfel de texte au exact efectul contrar celui pe care-l aşteptăm. Nu văd care copil între 10 şi 12 ani va dezvolta vreun gust pentru lectură citind un text de acum peste 150 de ani, pe care nu-l mai înţelege nici în proporţie de 10-20%. Este păcat şi este jenant să ne aflăm aici, când avem la dispoziţie texte proaspete, contemporane, citite de copii în timpul liber, ce ar putea fi folosite ca suport şi pentru teoretizarea noţiunilor de stilistică sau gramatică. În acelaşi timp, mă bucur să văd texte noi, ale unor autori mai apropiaţi de prezent, dar şi fragmente din operele lui Jack London sau Antoine de Saint-Exupery. La nivel formal, manualele sunt mai vesele şi mai dinamice, şi am constatat că includ şi un suport multimedia – cred că acest lucru va fi bine primit de copii”, este de părere Apetrei. 


Ministerul Educaţiei va retipări toate manualele de Geografie

Ministerul Educaţiei a solicitat Editurii Didactice şi Pedagogice (EDP) retipărirea în totalitate a manualului de Geografie pentru clasa a VI-a, după ce mai mulţi profesori au descoperit multiple greşeli. Astfel, EDP va suporta costul de 300.000 de lei pentru retipărirea celor aproximativ 150.000 de manuale. Totodată, EDP a anunţat că îi va da în judecată pe autorii manualului. „Decizia de retipărire a manualelor de Geografie pentru clasa a VI-a vine după o analiză amănunţită, în urma căreia s-a constatat că multiplele erori nu pot fi corectate printr-o simplă erată“, a transmis Ministerul Educaţiei.

Instituţia nu a precizat un termen pentru livrarea noilor manuale, drept urmare singurul manual pe care se pot baza elevii de clasa a VI-a la început de toamnă este cel digital. Nu vor putea profita de acest lucru toţi elevii pentru că doar 66% dintre şcolile din România sunt conectate la Internet.

Reamintim că mai mulţi profesori au sesizat greşeli de redactare/tehnoredactare, în manualul de Geografie, în special la hărţi. De pildă, Turnu Măgurele (judeţul Teleorman) este poziţionat în locul Drobetei-Turnu Severin (judeţul Mehedinţi), iar Marea Moartă este plasată în loc de Marea Roşie. Totodată, pe o hartă nu este reprezentat Sudanul de Sud, deşi a devenit ţară independentă din 2011, iar Insula Ascension este greşit scrisă „Asuncion”, făcându-se confuzie cu capitala Paraguayului. Însă lista de greşeli este mult mai lungă.




 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite