Manual cu noţiuni de drept pe înţelesul elevilor, distribuit gratuit din ianuarie în şcolile din Bucureşti

Manual cu noţiuni de drept pe înţelesul elevilor, distribuit gratuit din ianuarie în şcolile din Bucureşti

FOTO: David Muntean/Adevărul

Un manual cu noţiuni de drept, realizat de judecătorul Cristi Danileţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, va fi distribuit gratuit de la sfârşitul lunii ianuarie, în liceele din Bucureşti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevii de liceu vor învăţa despre drepturile lor în relaţia cu părinţii, despre codul muncii, despre pedepse şi răspundere penală, despre vârsta consimţământului şi ce este violul, dintr-un manual conceput în urma cursurilor de drept organizate în 2013-2014 în şcoli, de către judecători şi procurori. Judecătorul Cristi Danileţ a povestit pentru "Adevărul" că "Manualul de educaţie juridică pentru liceeni" este destinat şi elevilor de clasa a VIII-a, având în vedere că de la 14 ani copiii pot să răspundă penal pentru faptele lor. 

"Le explicăm drepturile lor în raport cu părinţii, inclusiv cu părinţii care sunt divorţaţi. De asemenea, în manual este şi un capitol despre răspundere penală, având în vedere că de la 14 ani, copiii pot răspunde penal pentru faptele lor. Se vorbeşte şi despre consumul de substanţe interzise (droguri, etnobotanice), de ce sunt ilegale, ce spune legea în privinţa consumului şi traficului de astfel de substanţe. De asemenea, sunt trecute şi noţiuni de protecţie a consumatorului, faptul că pot returna produsele defecte. Îi învăţăm pe copii şi noţiuni minime despre codul muncii, pentru că de la 16 ani au dreptul să încheie un contract de muncă. Îi învăţăm ce este un contract, care este salariul minim pe economie, unde se înregistrează contractul, ce este şomajul", a explicat Danileţ.

De asemenea, în manual se găsesc şi elemente de educaţie sexuală. "Este explicat până la ce vârstă este interzis raportul sexual (15 ani). Care sunt consecinţele pentru raportul sexual cu minori, ce este violul. Aici este scrie şi despre cazul violului de la Vaslui. De asemenea, este explicat faptul că un minor care a fost agresat poate depune plângere împotriva agresorului şi după ce a împlinit 18 ani", a mai spus Danileţ.

Manualul va fi printat luna aceasta, iar până la sfârşitul lui ianuarie, câteva sute de exemplare gratuite vor ajunge în liceele din Bucureşti. "Sperăm ca până la sfârşitul anului să fie distribuite câteva mii, le vom da gratuit. De asemenea, o variantă digitală a manualului va fi disponibilă pe internet, tot gratuit. Ne gândim că până se poate stabili un opţional, manualul poate fi utilizat la clasă de către profesorii de educaţie civică, de către diriginţi, dar cursuri în drept pot fi predate şi de studenţii de la drept sau de judecători şi procurori", a explicat judecătorul.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: