18 septembrie 1998. Universitatea Harvard conferă diploma sa onorifică (honorary degree) lui Nelson Mandela. Este a treia recunoaştere de acest prestigiu, în istoria Universităţii, după cele acordate lui George Washington şi Winston Churchill.

Am fost acolo, în Yard. Timpul toamnei de aur vibra, suspendat în sine însuşi, în magică rezonanţă cu cei peste 25000 asemenea mie, aflaţi acolo. Părea că aura lui Madiba ne trasfigurase pe toţi, trimiţând asupra noastră, cu simplitatea, modestia şi forţa nepământeană a zâmbetului său mereu senin, îndemnul plin de încredere de a fi noi înşine mai curajoşi, mai puternici şi mai buni. Asemenea lui, cel transfigurat, la randu-i, de aproape trei decenii petrecute în închisoare pentru a-şi vedea împlinit visul său înalt: Africa de Sud - liberă de apartheid, demnă şi respectată în lume.

“Never, never and never again shall it be that this beautiful land will again experience the oppression of one by another and suffer the indignity of being the skunk of the world.” ("Niciodată, de-acum înainte, acest tărâm frumos nu va mai permite oprimarea oamenilor de către oameni, şi eticheta nedemnă de a fi ruşinea lumii") (http://www.anc.org.za/show.php?id=3132)

Cu viaţa sa drept pildă, îndrăznesc să cred că şi schimbarea paradigmei Educaţiei în România este – acum, în timpul nostru – perfect posibilă. Dacă Mandela a putut face ceea ce a făcut, nu văd de ce eu, împreună cu generaţia timpului meu, nu putem trece Şcoala ca sistem din secolul XX in secolul XXI, la un sfert de secol de când veacul XXI curge deja în clepsidre. Cât de încremenită în proiect poate fi România "de lemn", şi cât de versaţi pot fi "rinocerii Romîniei de lemn", pentru ca mâlul gros de incompetenţă şi impostură ce sufocă ieşirea la lumină a Şcolii ca sistem să nu poată fi spălat de apele curate ale schimbării? Credinţa mea este că suntem în stare, iar legământul meu cu Ţara este că la centenarul Marii sale Uniri, în 2018 adică, vom sta cu fruntea sus în faţa ei, mândri că ne-am făcut datoria şi am împlinit proiectul public cel mai important al României acestor ani: Educaţie pentru secolul XXI, clădită pe valorile secolului XXI.

...La urmă, ca mereu în clipele nosatre astrale de viaţă şi moarte, cuvântul poetic: “toate frunţile libere / iar ca sentiment / un cristal” (Elitis)... Cuvinte de foc, asemeni celor care l-au ţinut în viaţă pe Madiba, neînfrânt, zeci de ani, în închisoarea Pollsmoor şi pe Insula Robben, până când a trăit, împlinit, visul său înalt: Africa de Sud - liberă de apartheid, demnă şi respectată în lume.

 

INVICTUS (W.E. Henley, 1849-1903) - http://www.youtube.com/watch?v=FozhZHuAcCs ...

 

"It matters not how strait the gate,

How charged with punishments the scroll.

I am the master of my fate:

I am the captain of my soul."