Lupta împotriva hărţuirii elevilor în şcoli, prioritate naţională în SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Agresiunea manifestată în şcoli, între elevi, este unul dintre principalii vectori ai creşterii numărului de sinucideri în rândul adolescenţilor. Fenomenul care a luat amploare în SUA a determinat administraţia Barack Obama să intervină printr-o campanie naţională împotriva hărţuirii copiilor în şcoli, adresată de această dată părinţilor, relatează Huffington Post.

Părinţii trebuie să-şi înveţe copii să le spună dacă sunt martorii unor agresiuni şcolare, pentru a se putea interveni şi pentru a-i educa, cu scopul de a reduce cazurile de hărţuire. 

Acesta este principalul mesaj al unei ample campanii la nivel naţional, care va fi demarată în octombrie. Oficialii administraţiei Obama promit să  transforme această problemă într-o prioritate naţională, informează publicaţia The Huffington Post.

Hărţuirea dă naştere la suicid

Hărţuirea, neplăcută şi inevitabilă în perioada adolescenţei, a ajuns în SUA subiect de dezbatere la nivel naţional din cauza creşterii numărului cazurilor de suicid în rândul elevilor, determinate de agresiunile la care sunt expuşi zilnic, în special la şcoală.

Un interes special este acordat elevilor hărţuiţi pe motiv de orientare sexuală. Un asemenea exemplu este şi cazul lui Tyler Clementi, un tânăr de 18 ani, care s-a sinucis în 2010 după ce a fost hărţuit online de colegul său de cameră.

Acesta din urmă a fost condamnat pe baza acuzaţiei de invadare a vieţii private pentru că l-a înregistrat cu o cameră web pe Clementi sărutând un bărbat.

Semnal de alarmă la nivel naţional

Kathleen Sebelius, secretarul american al departamentului Sănătate şi Servicii Umane, a declarat la summitul de luni împotriva agresiunii găzduit de Departamentul de Educaţie din Washington că sinuciderile adolescenţilor au reprezentat un semnal de alarmă la nivel naţional.

„Hărţuirea nu este doar un ceremonial inofensiv de trecere/ evoluţie sau o parte inevitabilă din dezvoltare/ creştere. Este o situaţie ce ameninţă sănătatea şi felul de a fi a adolescenţilor. Este destructivă pentru comunităţile noastre şi devastatoare pentru viitorul nostru”, a adăugat  aceasta.

Sebelius a menţionat că 36 de state americane au adoptat legi împotriva agresiunii încă din 2009 şi 2010. 

De asemenea, secretarul american a mai spus că agresiunea virtuală a devenit o preocupare esenţială pe măsură ce tinerii comunică pe reţelele sociale, prin intermediul mesajelor text şi al Internetului.

„Noi suntem responsabili pentru siguranţa copiilor noştri. Nimeni nu-şi poate permite să fie un simplu spectator”, a precizat Sebelius.

”Locul de joacă este pentru toată lumea”

;

Campania se va desfăşura pe termen lung şi va fi difuzată la televizor, prin afişe şi pe internet, fiind popularizată şi cu ajutorul actorilor Marlo Thomas, Alan Alda şi Mel Brooks.

„Copiii sunt, zilnic, martorii unei forme de agresiune. Vor să ajute, dar nu ştiu cum o pot face. Învăţaţi-vă copii cum să devină mai mult decât un simplu spectator”, acesta este principalul mesaj al campaniei.  

Reclamele online şi cele tipărite avertizează părinţii că fii lor se ciocnesc în mod constant de mesaje negative precum „nu valorezi nimic” sau „toată lumea te urăşte”, care le afectează dezvoltarea personală într-o perioada şi aşa dificilă a vieţii.

Aceste reclame au fost difuzate luni, în timpul unui summit împotriva agresiunii găzduit de Departamentul de Educaţie din Washington. Parlamentarii, profesorii şi oficialii guvernamentali s-au adunat pentru a dezvolta o strategie naţională a cărei scop este de a asigura siguranţa şi un mediu de învăţământ benefic pentru elevi.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite