Liviu Pop a modificat regulamentul de organizare a şcolilor fără consultare publică: Elevii vor „preda” telefoanele în timpul orelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii nu vor mai avea voie să aibă în posesia lor telefoane la ore. Totodată, va fi interzisă sancţionarea şcolarilor care nu poartă uniformă, folosirea notelor ca metodă de coerciţie cât şi eliminarea elevului de seviciu. Acestea sunt doar câteva dintre modificările regulamentului-cadru de organizare a unităţilor de învăţământ preuniversitar.

Ministrul Educaţiei Liviu Pop a  anunţat, marţi seara, pe Facebook că a fost adoptat un nou regulament-cadru de funcţionare şi organizare a şcolilor.

Reprezentanţii elevilor afirmă că deşi unele dintre modificări sunt binevenite pentru şcolari, procedura rămâne una ilegală pentru că s-a realizat fără consultare publică.

Printre schimbările adoptate de Liviu Pop se numără că „pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă , setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ" (articolul 197), "„rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, nota, punctaj etc. nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale" (aliniat 3, adăugat la articolul 113), iar la articolul 198 se adaugă un aliniat care prevede interzicerea serviciului pe şcoală cât şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii.

"Sunt multe modificări tehnice pentru manualele auxiliare. De asemenea, a crescut rolul asociaţiilor de părinţi, a interzis elevul de serviciu. Totodată, se prevede faptul că nota nu poate fi folosită ca mijloc de coerciţie. Aşadar, unele dintre moficări sunt binevenite. La telefoane singura modificare e ca trebuie depozitate în timpul orei . O măsură inutilă, pentru că oricum elevii  nu au voie să folosească telefoanele la cursuri, utilizarea lor fiind oricum sancţionată, iar pe alocuri negativă. Să îi pui pe elevi sa le depoziteze înseamnă ca prezumăm din start că toţi încalcă regula şi le utilizează. Mai mult, se încalcă dreptul la proprietate.

Chestiunea cea mai gravă chestiune însă este că nu s-a făcut consultare publică după cum prevede legea. Proiectul nu a fost postat pe site-ul MEN timp de minim 10 zile. Modificarea zonei de drepturi ale elevilor altfel decat prin Statutul Elevului este ilegală.", a declarat pentru Adevărul preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Alexandru Manda.

 

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite