Liviu Pop, despre Legea manualului şcolar: proiectul va fi lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare

Liviu Pop, despre Legea manualului şcolar: proiectul va fi lansat în dezbatere publică săptămâna viitoare

Liviu Pop FOTO Inquam Photos / George Călin

Proiectul de Lege al manualelor va fi pus în dezbatere publică începând de săptămâna viitoare, după cum a anunţat, sâmbătă dimineaţă, Liviu Pop, ministrul Educaţiei, pe pagina sa de Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit postării şefului de la Educaţie, „Legea reglementează regimul manualului şcolar în învăţământul preuniversitar, ca bun de interes public.

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) asigură, în condiţiile legii, manuale şcolare în conformitate cu programele şcolare în vigoare, pentru fiecare disciplină/modul de pregătire, pentru învăţământul obligatoriu de stat şi privat acreditat/autorizat.

În toate unităţile de învăţământ preuniversitar se utilizează doar manuale şcolare avizate de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Elaborarea acestor manuale şcolare se realizează de către autori/ grupuri de autori, în urma unor selecţii de manuscrise prin proceduri transparente, în vederea asigurării calităţii. Examinatorii vor fi grupuri de experţi ai Centrului de Evaluare şi Examinare şi ai Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei.

Manualele şcolare se prezintă astfel:
1. în format letric (la solicitarea scrisă a elevului, părinţilor sau a profesorului cu minim 6 luni înaintea începerii anului şcolar);
2. în format pdf;
3. în variantă digitală interactivă.

Toate cele 3 variante de manuale sunt proprietatea MEN. Manualele de la punctele 2. şi 3. vor putea fi accesate şi de pe site-ul MEN (www.manuale.edu.ro), înfiinţându-se astfel Biblioteca Şcolară Virtuală necesară în procesul instructiv educativ.

Înainte de retipărire, din 4 în 4 ani, fiecare manual va fi reevaluat de grupuri de experţi, profesori şi elevi. Aceeaşi procedură de reevaluare este obligatorie anual şi pentru manualele în format pdf şi în variantă digitală interactivă.

MEN asigură manuale în limbile tuturor minorităţilor naţionale de pe teritoriul României, precum şi manuale adaptate gradului şi tipului de dizabilitate al elevilor cu deficienţe.

 

citeste totul despre: