Lipsa de personal trimite preşcolarii acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La grădiniţele noi, copiii trebuie să vină cu jucăriile de acasă Foto: Adevărul
La grădiniţele noi, copiii trebuie să vină cu jucăriile de acasă Foto: Adevărul

Situaţia instituţiilor din învăţământul preşcolar este şi mai proastă decât acum o lună. Unele grădiniţe nu şi-au început activitatea nici în octombrie. Lipsa de personal i-a ţinut pe micuţi departe de timpul petrecut la grădiniţă.

Deşi autorităţile locale au investit milioane de euro pentru a deschide anul acesta grădiniţe noi, unele clădiri sunt goale, iar copiii mai trebuie să stea acasă cel puţin până când vor fi deblocate posturile pentru personalul auxiliar.

Este şi cazul Grădiniţei nr. 231 din Bucureşti care nu şi-a deschis încă porţile pentru cei mici. Părinţii sunt nemulţumiţi de această situaţie. „Nu ştiu ce se întâmplă cu grădiniţa. Au zis că nu au avize, că nu au apă, gaze, iar acum ne-au spus că nu au personal", spune un părinte care şi-a înscris băiatul anul acesta la Grădiniţa nr. 231.

Aşteaptă veşti de la minister

„În momentul de faţă mai avem nevoie să angajăm 100 de persoane în grădiniţele din Capitală. Am făcut cerere la Ministerul Educaţiei. Nu ştim însă când va fi posibil", spune inspectorul şcolar general al municipiului Bucureşti, Cristian Alexandrescu.

Posturile pentru îngrijitoare şi bucătărese sunt blocate. La Grădiniţa nr.232 din Capitală, o altă unitate nou deschisă,dar care şi-a început activitatea, există o bucătăreasă şi o îngrijitoare la peste 300 de copii. Şi de parcă nu ar fi de ajuns, grădiniţele date anul acesta în folosinţă duc şi lipsă de jucării. „Primăria ar trebui să dea bani şi pentru jucării. În momentul de faţă, actuala Lege a educaţiei nu prevede obligativitatea ca un copil să urmeze grădiniţa. Statul asigură banii pentru salariile personalului, iar restul cheltuielilor sunt asigurate cu ajutorul comunităţii locale", susţine Cristian Alexandrescu. Inspectorul spune că au fost vremuri în care autorităţile locale asigurau finanţare şi pentru dotarea grădiniţelor cu jucării, însă în momentul de faţă se confruntă cu „lipsa de fonduri".

Fără jucării

Astfel, părinţii sunt nevoiţi să cumpere sau să doneze instituţiei materiale didactice. Dacă în vechile grădiniţe, jucăriile sunt transmise din generaţie în generaţie şi, eventual, reînnoite prin donaţii ale adulţilor, unităţile noi îşi aşteaptă copiii „cu mâna goală". Părinţii dau bani pentru jucării după posibilităţi, „donaţiile" fiind cuprinse între 50 şi 300 de lei. „Autorităţile locale vor fi nevoite să aloce bani şi pentru aceste nevoi în momentul în care noua Lege a Educaţiei va intra în vigoare, iar învăţământul preşcolar va fi obligatoriu", arată Cristian Alexandrescu.

Păpuşi cu handicap

Ministerul Educaţiei a alocat, anul acesta, peste nouă milioane de lei pentru achiziţionarea de materiale didactice pentru grădiniţe. Printre aceste se numără şi păpuşi care reprezintă oameni de diferite rase sau cu dizabilităţi. Rolul păpuşilor în cârje ar fi, potrivit Ministerului Educaţiei, de a-i obişnui pe cei mici cu diversitatea şi de a-i face mai toleranţi faţă de persoanele cu handicap.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite