EXCLUSIV Andronescu: liceele cu rată mică de promovare la BAC scapă de sancţiuni. Lista completă a celor mai slabe unităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liceele cu rata mica de promovare la bac nu vor mai fi sanctionate   FOTO: Arhiva Adevarul
Liceele cu rata mica de promovare la bac nu vor mai fi sanctionate   FOTO: Arhiva Adevarul

Deşi tot mai puţini elevi promovează BAC-ul, liceele cu rata de promovare mai mică de 15% nu vor mai fi sancţionate prin reducerea numărului de înscrieri în clasa a IX-a. Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a dat un ordin în care nu mai sunt prevăzute aceste sancţiuni pentru anul viitor.

În metodologia pentru anul şcolar 2012-2013 care determină câţi elevi pot învăţa într-o şcoală sau într-un liceu, la articolul 31 scrie: "Unităţile de învăţământ de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011, vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de şcolarizare diminuat cu cel puţin o clasă."

În metodologia de anul viitor privind numărul de elevi din şcoli, nu este prevăzută nici o sancţiune pentru liceele care au rata de promovare la BAC foarte mică.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, a declarat pentru "Adevărul" că dacă s-ar fi aplicat sancţiunile, atunci elevii cu note foarte mici nu ar mai fi avut unde să se ducă la liceu.

"Nu putem compara un liceu de construcţii cu unul tehnologic, e în funcţie de cerinţa de locuri de muncă şi de planul de şcolarizare. Sunt trei categorii de elevi, cei care merg la un liceu tehnologic şi au note de patru, cinci şi şase şi singura lor şansă este să aibă o meserie în viaţă, apoi sunt copiii cu note de şapte-opt, care sunt în licee normale şi cei de nota 10 care sunt în liceele foarte bune", explică Banu.

"Dacă se aplicau sancţiunile, atunci accesul la şcolarizare pentru elevii mai slabi ar fi fost limitat pentru că ei nu puteau să intre într-o clasă de a IX-a decât la un liceu tehnologic, unde altundeva să o băgăm, la Colegiul Sava sau la Şincai? Acolo nu mai avem spaţiu. De ce să le limităm şansele de formare la o şcoală profesională copiiilor care au rezultate foarte slabe la învăţătură? Este o chestiune care nu e justificată din punct de vedere al şanselor şi al dreptului de educaţie al copiilor", a mai spus inspectorul.

Top cinci judeţe cu cele mai multe licee care au rata de promovare 0

Caraş-Severin ocupă primul loc în topul judeţelor cu cele mai multe licee unde rata de promovare la examenul de bacalaureat de anul trecut a fost 0%, cinci la număr, majoritatea cu profil industrial sau tehnic, din localităţile Bocşa, Caransebeş, Caraşova, Prigor, Reşiţa şi Teregova.

Locul al doilea este adjudecat de judeţul Bistriţa-Năsăud, cu patru astfel de licee unde elevii n-au reuşit să promoveze bac-ul de anul trecut. Pe lista ministerului cu ”liceele-eşec” apar un grup şcolar şi chiar un liceu, ”Petru Rareş”, din Bistriţa, dar şi un liceu teoretic din localitatea Feldru şi un grup şcolar din Lechinţa.

Alte şase judeţe din ţară ocupă locul trei în top, cu câte trei licee fără promovare la bacalaureatul din 2012: Timiş, Sălaj, Maramureş, Hunedoara, Dolj şi Bacău.

Unde se află cele mai multe licee cu cea mai mică rată de promovare la BAC

Bucureştiul ocupă primul loc în topul judeţelor cu cele mai multe licee unde rata de promovare la examenul de BAC anul trecut a fost între 0,1% şi 15%. Este vorba de 38 de licee, colegii tehnice şi grupuri şcolare, cele mai multe fiin în sectoarele 1 şi 2.

Pe locul al doilea se află Hunedoara cu 17 licee în oraşe precum Deva şi Petroşani unde rata de promovare la bacalaureatul din 2012 nu a depăşit 15%. Locurile doi şi trei sunt ocupate de judeţele Olt şi Dolj unde au fost în situaţia aceasta 14, respectiv 13 licee, grupuri şcolare şi colegii tehnice şi agricole din oraşe precum Slatina, Caracal sau Craiova.

Contactat de "Adevărul", inspectorul şcolar general din Hunedoara a spus că rezultatele de la examenul de bacalaureat din 2012 "nu sunt cele mai gorzave". Anul trecut, promovabilitatea în judeţul Hunedoara a fost de 36,92%.

"Au fost licee unde nu a promovat niciun elev. Încercăm să le monitorizăm, dăm simulări pentru a obişnui şi a consolida materia predată. Au fost cazuri la astfel de licee din mediul rural, unde efectiv nu s-au prezentat elevii la examen. Ca să vă dau un exemplu, a fost un caz în care din 11 copii care trebuiau să dea bac-ul, au venit doar doi, care au picat", spune inspectorul.
 

"Adevărul" prezintă listele cu toate liceele din ţară care au rata de promovare la BAC mai mică de 15%:

Licee cu rat[ de promovare sub 15% by

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite