Legea care prevede reducerea numărului de ore pentru elevi şi combaterea hărţuirii a fost promulgată de Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legea privind reducerea numărului de ore intră în vigoare de anul viitor. FOTO: Shutterstock
Legea privind reducerea numărului de ore intră în vigoare de anul viitor. FOTO: Shutterstock

A fost promulgată legea care prevede că numărul de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ este în medie 20 de ore pe săptămână la învăţământul primar, 25 de ore pe săptămână la învăţământul gimnazial şi în 30 de ore pe săptămână la învăţământul liceal.

Potrivit Legii promulgată luni de către Klaus Iohannis, prevederile privind reducerea numărului de ore „intră în vigoare începând cu anul şcolar 2020-2021”, conform hotnews.ro. 

De asemenea, Legea Educaţiei Naţionale mai este modificată prin introducerea un nou articol, care urmăreşte combaterea fenomenului de bullying: "În unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise comportamentele care constau în violenţa psihologică - bullying”.

Până acum, legea prevedea că numărul de ore minim şi maxim este stabilit de ministrul Educaţiei prin ordin de ministru. Astfel, elevii de la clasa pregătitoare învaţă 19-20 de ore pe săptămână (au maximum un opţional), cei de la clasele I, a II-a şi a III-a au minimum 20 – maximum 21 de ore, iar la clasa a IV-a elevii au minimum 21 de ore şi maximum 22 de ore. Elevii de clasa a V-a au 26-28 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VI-a au 28-30 de ore pe săptămână, elevii de clasa a VII-a au 31-33 de ore, iar clasa a VIII-a are 31-34 ore pe săptămână.

Promulgarea vine după ce preşedintele a cerut în mai reexaminarea acestei legi.

În cererea de reexaminare, preşedintele Klaus Iohannis semnala faptul că reglementarea prin care sunt stabilite numărul de ore alocat disciplinelor „prezintă neclarităţi”.

„Deşi proiectul de lege cuprinde măsuri foarte bune privind combaterea bullying-ului, precum şi o serie de măsuri menite a creşte accesul la educaţie a unor categorii de copii care nu aveau acces până acum - măsuri de care sistemul educaţional românesc are nevoie - considerăm că intervenţiile legislative care vizează stabilirea numărului de ore alocat disciplinelor din planurile-cadru de învăţământ, fiind incomplete în reglementare, prezintă neclarităţi, ceea ce impune reexaminarea de către Parlament a conţinutului normativ al acestora", a transmis şeful statului pe 3 ianuarie.

Klaus Iohannis mai semnala Legislativului în cerere că modificarea numărului de ore alocat disciplinelor „afectează automat şi profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare, învăţare şi evaluare din învăţământ precum şi încadrarea cu personal”.

„În acelaşi timp, apreciem că orice modificare a numărului de ore alocat disciplinelor afectează automat şi profilul de formare, conţinuturile educaţionale, modalităţile de predare, învăţare şi evaluare din învăţământ precum şi încadrarea cu personal. De aceea, legea ar trebui să antreneze, în mod corelativ, şi modificarea planurilor-cadru şi programelor şcolare, dar şi a manualelor şcolare. Mai mult de atât, considerăm că punerea în practică a acestor noi dispoziţii poate genera inclusiv modificarea normelor didactice aferente încadrărilor personalului didactic din învăţământul preuniversitar. De aceea, apare ca necesară o evaluare prealabilă a impactului acestei noi reglementări asupra resursei umane din educaţie", preciza Klaus Iohannis, în cererea de reexaminare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite