Legea Educaţiei: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e ”

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Azi, ultima zi din iunie, trebuia publicată Legea Educaţiei. Au fost promise multe termene pentru apariţia acestei legi. Nu vrea să apară, şi pace. Trebuie să stea în dezbatere publică 30 de zile, cel puţin, apoi dezbatere în comisiile parlamentare, apoi în plenul parlamentului. În mai puţin de un an nu cred că poate intra în vigoare. Ce se întâmplă cu România Educată, după plecarea lui Klaus Iohannis de la Cotroceni?

Probabil se va aşterne praful uitării...

Termene pentru apariţia Legii Educaţiei bazată pe România Educată

Este greu să le memorez pe toate. Iată câteva date, centralizate de edupedu.ro.

  • Cîmpeanu, 7 mai 2015: “E nevoie de o nouă lege în primul rând pentru a asigura coerenţa cu alte reglementări legale, a asigura coerenţă între articolele aceleiaşi legi şi a asigura coerenţă cu cerinţele sistemului de educaţie care trebuie să fie legate strâns de cerinţele mediului socio-economic. Noua lege va fi rezultatul unei consultări largi, în cadrul căreia vă trebui să se pronunţe şi studenţii, şi profesorii, şi angajatorii, şi sindicatele din învăţământ, toţi aceşti actori“. (Sursă: HotNews.ro)
  • Pe 10 mai 2015, într-o conferinţă susţinută la sediul PSD, Sorin Cîmpeanu anunţa că noul proiect de Lege a educaţiei urmat să fie lansat în dezbatere în iunie 2015.
  • Cîmpeanu, 5 ianuarie 2021: “Cred că nimeni nu poate să conteste că proiectul România Educată a beneficiat de cea mai largă consultare publică organizată în România. Avem nişte idei care ar trebui să fie puse în practică prin măsuri care ţin de legislativ şi de executiv. O lege a educaţiei care să păstreze tot ceea ce este bun din reglementările anterioare, dar care să asigure şi adecvarea la nevoile secolului XXI este absolut necesară. Această lege va trebui elaborată cu o consultare foarte inteligent organizată a tuturor forţelor politice, părinţi, profesori, elevi, angajatori.
  • Un memorandum guvernamental asumat la nivel de implementare de către Guvern, proiectul prezidenţial România Educată ar fi trebuit să aibă deja finalizată o lege a educaţiei, numită pachet legislativ, pe 1 octombrie 2021.
  • Al doilea termen din memorandum, asumat de Guvern pentru 10 septembrie, nu a fost îndeplinit nici până acum, fiind vorba despre adoptarea unei hotărâre de guvern cu termene şi obiective pentru aprobarea planului de implementare a România Educată.
  • Ministrul Cîmpeanu a amânat pentru 31 decembrie 2021 prezentarea unei Legi a Educaţiei, ignorând memorandumul aprobat în guvern cu prezentarea legii pe 1 octombrie 2021.
  • Pe 10 septembrie 2021, ministrul Cîmpeanu a mai anunţat că în loc de termenul actual de consultări, care s-ar fi încheiat în luna noiembrie, noul termen pentru această nouă rundă de consultări pe viitoarea lege a Educaţiei ar fi 31 mai 2022.
  • Premierul Ciucă în 7 iunie 2022: Domnul ministru Cîmpeanu este de asemenea foarte aproape să finalizeze şi noua lege a învăţământului.
  • Ministrul Cîmpeanu a spus la conferinţa online Edupedu.ro „Director de viitor” că noua lege a Educaţiei va intra în vigoare “cel mai rapid în septembrie 2022, cel mai târziu în septembrie 2023”.

Iată că însuşi ministrul Cîmpeanu îşi dă termen pentru intrarea Legii Educaţiei în vigoare septembrie 2023.

La această lege lucrează un număr restrâns de persoane, sub directă îndrumare a ministrului Cîmpeanu, pentru a se păstra un secret absolut asupra conţinutului legii. Poate şi această să fie o explicaţie pentru amânarea până în 2023 a apariţiei legii Educaţiei.

Tot ministrul Cîmpeanu a declarat recent:

Am stat să mă gândesc ce nu a fost bine în Legea 1. Nu a fost însoţită de o arhitectură de sistem, nu a fost însoţită de mecanisme care să poată face posibile acele schimbări. În proiectele de lege vom avea în egală măsură schimbări de proces şi arhitectură de sistem”.

Asta ne lipsea în Legea Educaţiei: arhitectura de sistem şi schimbări de proces! Poate ne explică mai clar dl ministru la ce se referă când face astfel de afirmaţii. Sau e o scuză pentru că legea se amână la „paştele cailor”!

România Educată a fost lansată în 2018, apoi s-a finalizat în 2021. Intrare în vigoare a Legii a aplicare a proiectului România Educată este acum prevăzută pentru septembrie 2023.

Sigur că vor fi discuţii aprinse în spaţiul public, pentru că interesele profesorilor şi sindicatelor sunt divergente cu acelea ale elevilor şi părinţilor. La fel cu Romania Educata, la construcţia Legii Educaţiei nu participa experţi independenţi. Doar politrucii din minister, care au demonstrat de 30 de ani de ce sunt in stare.

Nu ştim dacă pachetul de legi va conţine şi Statutul Cadrelor Didactice, o parte explozivă a pachetului de legi.

Nu ştim dacă în noua lege vom găsi directive privind curriculumul naţional, profilul absolventului de primar, gimnaziu şi liceu.

Noile planuri cadru anunţate de ministru nu conţin în trunchiul comun limbile străine şi educaţia fizică. Adică rămân facultative, în Curriculumul la Decizia Şcolii?

Sunt multe informaţii aruncate în piaţa publică de ministrul Cîmpeanu, care îşi doreşte să fie interesant şi prezent pe ecranele tv. Cu ce folos pentru şcoală, vom vedea.

Cred că premierul Ciucă, la analiza privind activitatea miniştrilor, ar trebui să ţină cont şi de apariţia Legii Educaţiei: „Era pe când nu s-a zărit, Azi o vedem, şi nu e ”

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite