LauderMUN 2015. Elevii caută soluţii diplomatice la crizele politice ale lumii, într-o sesiune de dezbateri de tip ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 100 de elevi din ţară care participă la conferinţa LauderMUN 2015 au început, marţi, sesiunea de dezbateri. Tinerii au intrat în rolul unor delegaţi din mai multe ţări şi şi-au prezentat punctul de vedere cu privire la unele dintre cele mai stringente probleme ale lumii, precum conflictul din Yemen, traficul de arme, problema talibanilor din Pakistan sau independenţa Saharei de Vest. Soluţiile vor fi propuse Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Conferinţa LauderMUN 2015 se adresează elevilor de liceu şi cuprinde o serie de discuţii în plen şi sesiuni de comunicări menite să promoveze valorile diplomaţiei şi ale relaţiilor internaţionale. Evenimentul este organizat de elevii de la Complexul şcolar Lauder Reut, cu sprijinul Fundaţiei Ronald S. Lauder România, al Ministerului Afacerilor Externe, al Institutul Diplomatic Român şi al UN Youth România.

Fenomenul „Model United Nations”, cu o îndelungată tradiţie la nivel internaţional, este unul dintre cele mai populare şi mai complexe tipuri de simulări ONU şi atrage un număr în continuă creştere de liceeni interesaţi de probelemele existente la nivel mondial. Limba de dialog este engleza, iar tinerii trebuie să stăpânească arta argumentaţiei.

Marţi dimineaţă a avut loc ceremonia de deschidere a celei de-a treia ediţii a conferinţei LauderMUN, la care au fost invitaţi să vorbească Edward Iosiper, ambasodorul României în Israel, Sorin Tănăsescu fostul reprezentant al României la Naţiunile Unite, Ruxandra Ivan, profesor de diplomaţie la Complexul şcolar Lauder Reut şi Tova Ben Nun-Cherbis, preşedintele Fundaţiei Ronald S. Lauder România.

Începând cu ora 13.00, participanţii s-au organizat în comitete şi au prezentat în plen punctul de vedere al ţării pe care o reprezintă cu privire la temele de discuţie. 

„Astăzi (ieri - n.r.), după prezentarea poziţiilor ţărilor participante, delegaţii lor trebuie să-şi găsească parteneri de alianţă cu care să lucreze în următoarele zile de dezbatere. Mâine trebuie să găsească deja soluţii la problemele de pe agenda discuţiilor şi să redacteze rezoluţii”, a explicat Bogdan Udroiu, ofiţerul de presă al conferinţei.

Astăzi, la dezbaterile care se vor desfăşura între orele 9.00 şi 17.00, la Facultatea de Geologie din cadrul Universităţii Bucureşti,  pot asista şi persoanele care nu participă activ în cadrul conferinţei.

Diplome recunoscute internaţional

La finalul dezbaterilor, toţi elevii vor primi diplomă de participare iar în fiecare comitet va fi ales cel mai bun delegat, care va primi un premiu special.

„Se vor remarca cei care vor aduce soluţii viabile problemei şi care vor indica faptul că ştiu poziţia ţării pe care o reprezintă”, a spus Diana Cojocaru, secretar general adjunct al conferinţei.

Diploma este recunoscută la nivel internaţional şi aduce un avantaj în aplicaţiile pentru studii în străinătate, mai explică organizatorii.

LauderMUN 2015. Cea mai apreciată dezbatere pentru elevi începe marţi. Detalii, la Adevărul Live 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite