Lacăt pe liceele care scot şomeri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevul Radu Bădiţă crede că nu-şi va găsi de muncă decât la măturatul străzilor
Elevul Radu Bădiţă crede că nu-şi va găsi de muncă decât la măturatul străzilor

Autorităţile şcolare din Bacău desfiinţează specializări care nu mai sunt căutate pe piaţa forţei de muncă, dar şi clase primare şi gimnaziale. Elevii consideră însă că măsura le scade numărul opţiunilor, iar profesorii se tem că vor ajunge şi ei, la rândul lor, şomeri.

Şcolile băcăuane scot de ani buni şomeri pe bandă rulantă, specialişti în domenii „expirate", în industrii dispărute în zonă. Pentru a tempera fenomenul, Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău a planificat reducerea numărului de clase şi de specializări din învăţământul primar până la cel liceal.

Astfel, din toamnă, pe porţile a 63 de unităţi de învăţământ din judeţ se va pune lacătul, iar alte 57 îşi vor pierde personalitatea juridică. Numărul claselor de nivel primar va scădea  cu 243, cele de nivel gimnazial cu 191, iar liceele vor avea cu 36 de clase mai puţine decât în 2009.

Mulţi profesori vor rămâne fără un loc de muncă, dar reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bacău spun că nu sunt motive de îngrijorare. „Cadrele didactice titulare care vor intra în restrângere de activitate au prioritate în alegerea unui nou post. În judeţ mai sunt catedre vacante", spune Claudia Merticaru, purtătorul de cuvânt al ISJ Bacău.

„Ne vom angaja ca măturători"

Radu Bădiţă este elev în clasa a XII-a la Colegiul Tehnic de Comunicaţii „N. V. Karpen" din Bacău şi după absolvire va fi specialist în automatizări.

„Dacă nu intru la facultate, voi fi şomer. Nu-i nicio şansă să-mi găsesc de muncă în Bacău, cu profilul pe care-l am. Doar ca măturători de stradă", spune revoltat tânărul. La liceul său vor dispărea  trei specializări. Deşi ştie că acestea erau sortite şomajului, conducerea liceului n-ar fi vrut să renunţe la ele.

„E vorba de specializările de cosmetician şi de activităţi de secretariat. Acum este recesiune şi e mai greu de găsit un loc de muncă", explică Remus Cazacu, directorul colegiului.

Nici Grupul Şcolar Industrial „Letea" Bacău nu a scăpat de restructurări. În anul şcolar viitor trebuiau să fie 17 clase, dar Inspectoratul Judeţean a aprobat doar 13. „Pentru clasa a IX-a am solicitat patru clase cu profil electro­teh­nic, industrie alimentară şi pro­tecţia mediului. S-au aprobat doar trei", precizează directorul Viorel Coşeraru.

" Dacă nu intru la facultate, voi fi şomer sau măturător de stradă. "
Radu Bădiţă
elev la Colegiul „N. V. Karpen" din Bacău

" Pentru clasa a IX-a am cerut patru clase şi s-au aprobat doar trei. "
Viorel Coşeraru
director Grupul Şcolar Industrial „Letea" Bacău

Matematica a învins comasarea

Părinţii, elevii şi profesorii şcolilor cu tradiţie din Timişoara au oprit reducerea numărului de clase de matematică - informatică de a noua. Iniţial, numărul de clase cerut de conducerile a trei licee nu fusese aprobat de inspectorat.

Reprezentanţii şcolilor nu făcuseră o notă de fundamentare pentru cererea lor. „Consiliul de administraţie a aprobat clasele cerute", a spus Mariana Eftimie, şeful inspectoratului Timiş. (O.T.)

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite