ISMB: rata abandonului şcolar, redusă cu 10% în Capitală şi judeţul Buzău printr-un proiect european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proiect european pentru menţinerea copiilor la şcoală
Proiect european pentru menţinerea copiilor la şcoală

Rata abandonului şcolar a scăzut cu 10% în învăţământul obligatoriu şi cu 15% în rândul elevilor de etnie romă sau cu cerinţe educative speciale, în Bucureşti şi judeţul Buzău, la finalul unui proiect cofinanţat din Fondul Social European în valoare de peste 20 de milioane de lei, desfăşurat în 45 de şcoli în ultimii trei ani, potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

Proiectul a fost derulat de ISMB în parteneriat cu Primăria Sectorului 5, Inspectoratul Şcolar Judeţean Buzău şi Fundaţia Federico II Italia, timp de 36 de luni, în 45 de şcoli din municipiul Bucureşti şi în judeţul Buzău şi a beneficiat de o finanţare de peste 20 de milioane de lei.

Proiectul a avut ca obiectiv final reducerea ratei abandonului şcolar cu 10% în învăţământul obligatoriu şi cu 15% în rândul elevilor de etnie romă sau cu cerinţe educative speciale, prin îmbunătăţirea mediului educaţional în cele 30 de şcoli din municipiul Bucureşti şi 15 şcoli din judeţul Buzău unde a fost implementat, toate obiectivele fiind îndeplinite, au declarat reprezentanţii ISMB, potrivit Mediafax.

În cadrul proiectului s-au dezvoltat 120 de clase de tip "A doua şansă" pentru reintegrarea a 2.700 de tineri şi adulţi care au părăsit timpuriu şcoala şi care nu au absolvit învăţământul obligatoriu. De asemenea, prin acest proiect au fost menţinuţi în şcoală 900 de elevi expuşi riscului de părăsire timpurie a şcolii, după ce au beneficiat de servicii integrate de consiliere.

Tot prin acest proiect, 150 de elevi cu cerinţe educaţionale speciale au fost reintegraţi în unităţi de învăţământ, mai ales în judeţul Buzău.

Totodată, proiectul a permis pregătirea a 1.200 de cadre didactice în domeniul egalităţii de şanse, gen, nediscriminare şi respect pentru diversitate, profesorii lucrând cu copii cu risc de părăsire timpurie a şcolii, copii cu cerinţe educative speciale, tineri/adulţi care nu au finalizat învăţământul obligatoriu, tineri/adulţi care au părăsit timpuriu şcoala.

Proiect cofinanţat din FSE

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a derulat în perioada august 2010-iulie 2013 proiectul strategic „Soluţii inovative şi oportunităţi pentru asigurarea accesului, participării şi succesului şcolar în învăţământul obligatoriu - SOS”, cofinanţat din FONDUL SOCIAL EUROPEAN prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, axa prioritara 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”, conform contractului POSDRU / 91 / 2.2 / S / 61460.

Acest proiect a fost implementat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Buzău, Primăria Sectorului 5 şi Fundaţia Federico II Italia.

Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului la educaţie şi creşterea nivelului de educaţie şi formare profesională iniţială a copiilor, tinerilor, adulţilor, prevenirea, reducerea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii, promovarea, dezvoltarea de programe educaţionale inovative privind creşterea motivaţiei de învăţare.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite