Iohannis lansează o provocare Guvernului: "Cred că este posibil ca până în toamna lui 2018, să avem o Românie modernă şi în şcoli"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat la conferinţa de presă ţinută luni la Cotroceni că lansează Guvernului o provocare ca în trei ani de zile să se rezolve problema şcolilor care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. "Cred că este posibil ca până în toamna lui 2018, să avem o Românie modernă şi în şcoli", a declarat Iohannis.

"Vreau să le urez elevilor şi cadrelor didactice un an şcolar cât se poate de bun, cu rezultate frumoase şi cu multe reuşite. Încercând să aflu cam despre câte unităţi şcolare este vorba (n.r.-cele care nu sunt puse la punct pentru începerea şcolii), am aflat că patru mii din România, nu au autorizaţie de funcţionare; în principal autorizaţie sanitară. Lansez Guvernului o provocare: cred că este posibil să avem un plan pe trei ani care să ducă la rezolvarea acestei chestiuni, cred că este posibil ca până în toamna lui 2018, să avem o Românie modernă şi în şcoli, la 100 de ani de la Unire", a declarat Klaus Iohannis cu prilejul începerii noului an şcolar

În continuare, Iohannis a amintit că avem foarte multe probleme în educaţie, în afară de cele care ţin de logistică. "Dacă ne uităm la datele ultimilor ani privind Bacalaureatul realizăm că jumătate din cei care au dat examenul, nu l-au luat. Când urmărim datele de integrare în piaţa muncii, chestiunea devine tragică. Un număr mare de tineri absolvenţi, nu-şi găsesc un loc de muncă. S-au făcut reforme, dar problemele au rămas. Astăzi propun să începem printr-o largă consultare publică, o nouă reformă în învăţământ. Îi invit pe cei interesaţi să participe: sindicatele, asociaţiile, instituţiile centrale şi locale. Îi învit pe toţi cei interesaţi să participe la o reformă care duce învăţământul în secolul XXI", a mai spus Iohannis.

Ministrul Educaţiei: 4% din copii învaţă în şcoli care nu deţin autorizaţie de funcţionare

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat luni că 4% din copii învaţă în şcoli care nu deţin autorizaţie de funcţionare şi că acesta este un procent foarte mare.

"Este o situaţie care trenează de foarte mult timp, dar inexistenţa autorizaţiei de funcţionare nu înseamnă neapărat că avem de-a face cu condiţii neigienice, improprii. (...) Sunt multe situaţii în care nu ai ce face — mă refer la acele situaţii în care am dat exemplul deja în şcoli vechi cu plafonul la joasă înălţime, care nu corespund criteriului parametrului volum de aer. Sunt alte şcoli — clădiri istorice, ale unor colegii binecunoscute — care din cauza situării foarte aproape de trotuar nu îndeplinesc acest criteriu, deci nu pot obţine autorizaţia sanitară de funcţionare. Pe de altă parte, cea mai mare parte, peste trei sferturi dintre cauzele care au stat la baza neobţinerii autorizaţiei de funcţionare se referă la lipsa de alimentare cu apă şi canalizare. Aceasta este o situaţie care trebuie privită în contextul respectivei comunităţi locale, mai cu seamă că nici măcar infrastructura şcolară nu ţine de Ministerul Educaţiei, ţine de comunitatea locală, de consiliile locale", a spus Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite