VIDEO Remus Pricopie, la Adevărul Live: „Vrem să cumpărăm tablete pentru elevi, începând de la clasa a II-a sau a III-a“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii de clasa a II-a sau a III-a ar putea avea tablete la şcoală cel mai devreme de anul viitor, în timp ce elevii de clasa a XI-a şi a XII-a ar putea să aibă mai multe opţionale şi mai puţine materii obligatorii pentru a se putea pregăti pentru examenul de Bac, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, la Adevărul Live.

 

Ministrul a vorbit despre organizarea examenelor naţionale, dar şi despre arhitectura curriculară de gimnaziu şi liceu. Pricopie a mai vorbit despre majorarea salariilor profesorilor cu 10% începând din 2015 şi rezultatele evaluărilor naţionale de la clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a. 

Declaraţii Remus Pricopie:

Despre minivacanţa de alegeri a studenţilor şi problema secţiilor de votare:

"Zilele libere de vineri şi luni pentru studenţi reprezintă o problemă care ţine de organizare. Credeţi că dacă studentul primeşte o zi liberă de la facultate, îi va influenţa alegerea? Cât despre ce s-a întâmplat în primul tur, ştiţi şi dvs, s-au înghesuit în ultimele ore la secţiile de votare. Studenţii, dacă vor, pot pleca acasă în această minivacanţă sau pot sta la facultate. Este strict o chestiune de organizare, crearea unui cadru ca procesul de vot să nu fie afectat în niciun fel."

"Cred că dacă constatăm că ceva nu a mers foarte bine, este obligaţia noastră să reglăm. Aşa cum în diaspora se încearcă rezolvarea problemelor ca să nu se mai stea la coadă, aici studenţii au venit în ultimele ore de vot şi a fost aglomeraţie, de aceea încercăm să creăm acest cadru".

"Structura anului universitar se poate face şi prin reglementări ale Ministerului şi ale Universităţilor. Guvernul poate schimba structura prin hotărâre de guvern. "

Despre bursa de 150 de euro pentru profesori

"Proiectul de hotărâre de guvern (pentru minivacanţa studenţilor) este pe ordinea de zi şi cred că va fi aprobat. De asemenea, pe ordinea de zi este şi bursa de 150 de euro pentru profesori. Până în 2010 exista un cadru legal care prevedea că fiecare profesor primeşte echivalentul a 100 de euro pentru cărţi. Sindicatele au cerut încă din 2012 reintroducerea acestui drept. Anul trecut i-am anunţat că am identificat o soluţie, putem acoperi această sumă prin fondurile structurale. Ministrul Teodorovici a reuşit să introducă un nou intrument pe POSDRU şi anume, proiecte de până la 50 de milioane de euro, nu de până la cinci milioane. Am făcut o ordonanţă de urgenţă care să reintroducă acest drept pentru acest an şcolar/universitar. Fondurile europene nu fac distincţie între învăţământul privat şi public şi am venit cu o completare, ca şi cadrele didactice din privat să beneficieze de această măsură. Ca urmare a multor probleme care au apărut pe POSDRU, aceşti bani reprezintă o sumă forfetară, adică nu vor fi decontaţi, deci profesorul nu trebuie să facă un raport, doar să prezinte la nivelul conducerii şcolii cum a folosit profesional banii."

"Profesorii gestionează cum vor această sumă, pot să-şi facă abonament la o revistă, spre exemplu. Deja am semnat un angajament cu sindicatele că în fiecare an se vor asigura minimum 100 de euro de profesor pentru dezvoltare profesională"

Profesorii supraveghetori şi din comisiile de examen vor primi mai mulţi bani la anul

"Anul viitor vom plăti toate evaluările naţionale, bacalaureatul şi simulările. Am crescut suma pe care o plătim pentru Bac şi Evaluarea Naţională, de la cele 33 de milioane de lei pe care îi avem în buget pentru plata  profesorilor la examene. Acum se scrie proiectul, se fac calcule, sunt estimări, vom avea 50 de milioane de euro, adică de 200 de milioane de lei, anul acesta."

O nouă Săptămână Altfel înainte de începerea anului şcolar 

"Va fi exact acelaşi calendar pentru simulări. Singurul lucru de noutate pentru anul şcolar viitor este posibilitatea ca şcolile să organizeze săptămâna altfel ca activitate obligatorie. De asemnea, încercăm să-l aducem pe elev la şcoală cu două trei zile înainte de 16 septembrie la şcoală să facă şcoala altfel şi la începutul anului şcolar."

Ministerul vrea să schimbe legea achiziţiilor publice pentru facilitarea licitaţiilor de manuale

"Problema a fost cadrul legislativ în ceea ce priveşte licitaţia pentru noile manuale. Fie schimbăm legea educaţiei sau ordonanţa privind achiziţiile publice în acest sens. Cum aş fi putut să scurtez licitaţia? Îi acceptam pe toţi, dar nu se putea. Astăzi, pe procedura clasică, poate dura şi patru ani să reglezi probleme din manuale. Au existat 2-4 edituri care controlau în mare parte piaţa de manuale. Noi suntem interesaţi să finalizăm procesul. Noi venim acum şi reparăm din urmă, noroc că am reglat problema cu clasa a IX-a fiindcă am fi avut probleme la gimnaziu şi liceu. În legătură cu manualele pentru a III-a şi a IV-a, dacă nu venim cu o nouă legislaţie, probabil că nu ne vom încadra la timp. O variantă este să vedem dacă se impune o modificare, unde o facem şi dacă puteam avea o variantă accelerată. Dai posibilitatea editorilor să dezvolte manualele pentru că au solicitat minimum 6 luni şi apoi să ai o procedură de achiziţie cu termene foarte scurte."

Tablete pentru elevii de clasele a II-a sau a III-a

"Schimbăm programele şcolare şi manualele, nu mai putem avea profesori care predau după manualele după care au învăţat şi ei, este inadmisibil. Oricât de mult nu le conmvine unor ediotori, businessul s-a terminat, profitul trebuie să intre în limita bunului simţ. Am introdus manualele digitale şi încercăm să legăm proiectele, vor fi conectat încă 2.000 de şcoli la internet. Am o propunere de proiect din partea Ministerului Comunicaţiilor să achiziţionăm tablete. Nu cred că vom începe cu clasa I, o să ne uităm şi în alte ţări cum s-a procedat, probabil le vom introduce de la clasa a II-a sau  a II-a. Am vrea să facem acest lucru an de an chiar de anul viitor, însă şi tabletele se vor cumpăra în urma unei licitaţii."

"Ce faci cu tableta legat de conexiunea la internet? Concluzia la care am ajuns este că va exista conexiune la internet numai pentru accesarea manuale.edu.ro şi în rest va fi restricţionat"

Modificări la programa de liceu

"Clasele a XI-a şi a XII-a trebuie să fie privite diferenţiat. Clasa a XII-a este aproape criminală pentru că în acelaşi timp ai un an normal de studii şi un examen extrem de complicat, Bacalaureatul. Încercăm să ne uităm la modul în care este distribuită materia până la clasa a X-a, la clasele a XI-a şi a XII-a vrem să creştem opţionalele şi să scadă numărul de discipline obligatorii ca să-i dăm timp elevului să se concentreze pe examen. "

Evaluările naţionale de la a II-a, a IV-a şi a VI-a: rezultate mai bune în mediul urban

"Vom da rezultatele evaluărilor naţionale de la calsele a II-a, a IV-a şi a VI-a acum, dar este important să avem şi rezultatele pe anul acesta, prin urmare, cele mai relevante date nu vor fi în 2015 ci în 2016, ca să vezi dacă au crescut rezultatele. Acum avem o distribuţie echilibrată a notelor, urbanul mult mai puternic decât ruralul, de aceea le-am spus inspectoratelor şcolare să-şi concentreze resursele pe şcolile cu probleme.

Salariile profesorilor vor creşte cu 10% din 2015

"Acordul de mărire cu 10% a salariilor profesorilor din 2015 este o trecere în revistă a discuţiilor pe care le-am avut cu sindicatele. Două puncte deja au fost realizate, respectiv deblocarea posturilor auxiliare şi al doilea este o metodologie care ţine de transferul personalului auxiliar. Creşterea salariilor profesorilor face parte din calendarul de creşteri, există şi la sănătate. Salariile profesoruilor vor creşte progresiv şi în anii viitori"
 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite