VIDEO Cîmpeanu, despre licitaţiile pentru manuale şcolare: Am propus o preselecţie pe criterii de calitate, dar am fost refuzaţi de CNSC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Eduard Enea/Adevărul
FOTO: Eduard Enea/Adevărul

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat la Adevărul Live că ministerul a primit un refuz din partea Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC), la propunerea de organizare a unei preselecţii pe criterii de calitate a manualelor acceptate la licitaţiile publice. Ministrul a mai discutat în emisiune despre concursurile de ocupare a posturilor în cadrul inspectoratelor şcolare, dar şi de soarta Institutului Cantacuzino.

„Ieri ca urmare a unei contestaţii am primit decizia CNSC. Fiind vorba de manuale şcolare am cerut o etapă de preselecţie, în urma căreia să poată intra în competiţie după toate prevederile O.U.G. 34 doar manualele care depăşesc un nivel de calitate. Am presupus un prag de 43 de puncte din 50, ce înseamnă de la nota 8,60. Adică să dăm şansa ca manualele să ajungă pe băncile elevilor de la această notă încolo.

Răspunsul a fost că nu se poate accepta această dorinţă a ministerului. Vom avea în competiţie foarte multe oferte existând posibilitatea să câştige manuale de nota 5 sau 4 care vine cu un preţ mai mic. Privind manualul şcolar ca pe orice alt bun ne interesează să avem un manual cu un leu mai ieftin, dar care nu e un manual de calitate. Asta ne spune Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor.

Îmi pare rău că n-am reuşit şi îmi asum şi eu această vină să găsim o variantă legală ca manualul şcolar să fie privit cum merită, nu cumpărăm produse de curăţenie, nu cumpărăm hârtie igienică. Cumpărăm un manual şcolar, iar acel leu în minus n-ar trebui să fie determinant pentru alegerea lui. N-am avut înţelegere. În zilele următoare, după examenele naţionale este planificată licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, care va fi urmată tot de o serie de contestaţii cum ne-am obişnuit. Sunt trist pentru acest lucru”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Mai puţine contestaţii la Evaluarea Naţională 2015

Anul acesta au fost mai puţine contestaţii la Evaluarea Naţională decât în anii trecuţi, iar numărul notelor care au crescut în urma rezolvării acestora a fost de asemenea mai mic, a explicat ieri ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu la Adevărul Live.

"Anul acesta am avut 14.483 de contestaţii faţă de circa 320.000 de lucrări, este un procent de 4% din numărul total de lucrări. Procentul notelor care au rămas pe loc este de 66%, 34% au fost note schimbate, iar dintre acestea, 29,5%, adică 4.280 de note au fost mai mari şi 650 de note au fost mai mici. Anul trecut numărul de lucrări contestate a fost 19.560, iar numărul notelor schimbate a fost aproape 7.000, dintre care aproape 6.000 au fost note mărite şi 1935 de note au fost scăzute. Deci anul trecut, la aproape 20.000 de contestaţii, nu a fost o problemă deosebită, dar anul acesta, la 14.000 de contestaţii, este o problemă deosebită. În 2013, atât procentul notelor contestate cât şi procentul notelor schimbate a fost mai mare decât în 2014, mai mare decât în 2015. Pe de altă parte, trebuie să recunosc că ceva nu merge bine în această procedură pentru că la diferenţe mai mari de un punct, trebuie să vină alţi doi profesori corectori şi în urma acestui proces, ar fi firesc să avem o notă care să reflecte exact valoarea lucrării acelui elev. Am avut diferenţe şi mai mari, înseamnă că ceva nu este în regulă cu procesul de corectare", a declarat ministrul Educaţiei

Corectarea lucrărilor de Bac în alte judeţe decurge fără probleme

În ceea ce priveşte Bacalaureatul, el a explicat că măsura corectării lucrărilor în alte judeţe decurge fără probleme şi că nu ia în calcul să o aplice şi pentru Evaluarea Naţională fiindcă procedura este mult mai complicată din punct de vedere administrativ, deoarece sunt mult mai multe centre de evaluare decât sunt la Bac.

"Vom vedea la finalul examenului frecvenţa apariţiei acestor suspiciuni. Corectarea lucrărilor în alte judeţe se desfăşoară. Corectarea lucrărilor se desfăşoară foarte bine, nu s-a semnalat nici măcar un incident. Dintotdeauna, lucrările au plecat în acelaşi sistem securizat. Acesta este al 90-lea an de cât se susţine Bacalaureatul în România, deci nu ştiu dacă în perioada interbelică procedura era aceeaşi, dar de foarte mulţi ani, procedura este exact aceeaşi. Lucrările pleacă din centrul de examen către centrul de evaluare, dacă pleacă mai încolo, la câţiva kilometri, care este problema, care este diferenţa? Nu este niciun fel de diferenţă. Am adus un plus pentru a-i linişti pe cei care aveau îndoieli în sensul în care, la echipa care asigură securitatea e parcursul transportului, s-a adăugat şi un reprezentant al Comisiei Naţionale de Bacalaureat", a declarat ministrul.

În ceea ce priveşte interpretarea că deciazia ministrului Educaţiei denotă o neîncredere în sistem, Cîmpeanu spune că într-adevăr, ca mesaj, aşa s-ar înţelege. "Ce aş putea să spun mai mult decât am spus deja, faptul că nu este un mesaj de neîncredere în sistem, ci dimpotrivă, anticipând rezultate mai bune la Bacalaureat nu aş vrea să spună cineva că rezultatele au fost mai bune pentru că subiectele au fost mai uşoare, pentru că vigilenţa a fost mai ridicată pe parcursul examenului şi mai scăzută la corectură", a spus Cîmpeanu.

Nou concurs pentru inspectori şcolari generali

Cîmpeanu a promis că va organiza noi concursuri pentru posturile neocupate de inspectori şcolari şi a anunţat că va organiza la începutul anului şcolar şi concurs pentru ocuparea funcţiilor de director în cadrul unităţilor de învăţământ.

„La nivel de inspector şcolar general am avut pondere de 50% a ocupării, s-au ocupat 21 de posturi. Pentru două inspectorate nu s-a înscris nimeni, pentru altele două s-au înscris şi nu au participat şi pentru alte 17 s-au înscris au fost şi candidaţi unici, s-au prezentat, dar s-au retras din concurs. Pentru aceste 17 am organizat în perioada iulie-august un nou concurs”, a spus Cîmpeanu.

„La inspector şcolari adjuncţi s-au ocupat 28 de posturi din 75. Este nevoie de certificarea expertizei lor prin intermediul unor concursuri. Din toamnă vom avea din nou concurs de inspector şcolar adjunct. Însă mai important mi se pare să organizăm şi concurs pentru ocuparea posturilor de director al unităţilor de învăţământ la începutul anului şcolar. Sunt peste 7.000 de şcoli cu personalitate juridică şi peste 3 milioane de elevi, nu voi putea organiza un concurs pentru toţi, vom lua lucrurile pe rând”, a completat ministrul Educaţiei.

„Cu un mandat început în decembrie, am avut programa publicată pentru clasa a III-a şi a IV-a în Monitorul Oficial în 13 ianuarie. Să calculăm şase luni de la data publicării în M.O. până la data deschiderii ofertelor şi ne dă 15 iulie, să adunăm o lună pentru primirea de contestaţii - 15 august, o lună pentru soluţionare - 15 septembrie, iar acesta este cazul fericit. Deci de la începutul lui ianuarie cât de repede puteam să publicăm?”, se întreabă Cîmpeanu.

Entuziasm la Cantacuzino

Ministrul Educaţiei spune că cele 10 milioane de euro pe care Institutul Cantacuzino îin primeşte de la stat sunt necesari pentru relansarea activităţii, dar nu şi suficienţi pentru dezvoltarea ei. Astfel, evoluţia activităţii acestui institut trebuie atent monitorizată în perioada următoare.

„Am rămas la o discuţie cu toţi angajaţii institutului. Am constat un nivel de satisfacţie ridicat ceea ce este important pentru a avea oprimismul necesar şi entuziasmul în relansarea activităţii. Primul pas este făcut prin transformarea Institutului Cantacuzino în Institutul Naţional Cantacuzino cu obiectiv principal cercetare fundamentală aplicativă, dezvoltare experimentală, inovare şi transfer tehnologic. Tot personalul este preluat de noua structura şi sprijinul financiar pe care Guvernul a decis să îl acorde institutului acoperă datoriile căre stat, către furnizori şi cheltuielile de funcţionare pe următoarele şase luni urmând ca din 2016 pe baza statutului de instituţie publică de interes strategic să poată primi bani de la buget şi din venituri proprii”, a spus Cîmpeanu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite