INTERVIU Experienţa unui student la Informatică care s-a angajat în anul I

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mircea are 23 de ani, a absolvit anul acesta Facultatea de Matematică şi Informatică, secţia Informatică şi câştigă peste 6.000 de lei. N-a fost cel mai bun elev în liceu, dar în clasa a XII-a şi-a descoperit pasiunea pentru ştiinţele exacte. „Informatica am învăţat-o în 12 ore fix, îndeajuns încât să iau 10 la Bacalaureat şi să intru la facultate”.

„Adevărul“: De ce-ai ales facultatea asta? 

Mircea: În clasa a XII-a, mi-am dat seama că trebuie să fac ceva cu viaţa mea. Mai aveam câteva posibilităţi plauzibile, puteam să dau la Drept pentru că toată familia mea a făcut Dreptul, însă eram ceva mai axat pe ştiinţele exacte. În liceu n-am fost cel mai bun elev, de-abia în clasa a XII-a am început să  învăţ pe bune matematică şi-am realizat că sunt foarte bun la asta. Am învăţat foarte repede faţă de colegii mei care s-au pregătit toţi anii şi chiar spre final, ei veneau la mine cu întrebări. Informatica am învăţat-o în 12 ore fix, îndeajuns încât să iau 10 la Bacalaureat şi să intru la facultate. 

Ce ţi-a plăcut cel mai mult la facultate? 

Oamenii. Am avut momente în care simţeam că mă duc la facultate doar pentru prieteni. Deşi lumea vede programatorii mai singurei, în cazul meu şi cel puţin în generaţia mea, n-a fost aşa. 

Cum ai decis să te angajezi? 

Eram la finalul anului I şi începuseră colegii mei să se angajeze. Nu m-a atras foarte mult partea financiară, ai mei m-au susţinut mereu şi nu aveau aşteptări să mă angajez. Dar am considerat că pot să încep să fac lucruri singur. 

Cum ai găsit jobul? 

Pe internet. Am aplicat la trei joburi şi am fost sunat destul de repede. L-am acceptat pe primul care mi-a întors oferta. Programul era full time şi după 2 luni am avansat. Iniţial câştigam 2.400 de lei, după avansare îmi crescuse la 3.000 plus bonuri de masă.  

Ce-ai făcut cu primul salariu? 

O lună am petrecut în fiecare seară...

Unde lucrezi în prezent? 

Lucrez  unde m-am angajat în anul I, doar că am avansat, dar nu în funcţie. Încă fac lucrul pe care-l făceam la început, respectiv gestionez nişte rapoarte programatic, dar pe lângă asta, am început să îmbin tehnologii, să fac aplicaţii complexe care îmbină mai multe platforme. Momentan, lucrez la un motor de procesare în Cloud. 

Cât câştigi acum?

Momentan iau peste 6.000 de lei în mână. Probabil acum o să urmeze o mărire pentru că am licenţa şi-o să am deducerea de impozit. 

Te-ai gândit vreodată să renunţi la job? 

Da, m-am gândit des, mai ales când primeam oferte noi de muncă. Sau în anii trecuţi când toţi prietenii mei se distrau toată săptămâna şi puteau să stea până dimineaţa, iar eu nu pentru că trebuia să merg la muncă. 

Ce te-a făcut să rămâi, să nu schimbi locul de muncă? 

Primesc săptămânal şi nu sunt singurul, chiar râdem în birou de fiecare dată când ne sună cineva. Am primit şi oferte mai bune, dar nu banii contează. Diferenţa era oricum mică, maximum 200 sau 300 de euro în plus, dar simt că, dacă aş merge la un job mai bine plătit, aş da vrabia din mână pe cioara de pe gard. Risc să ajung într-un loc care nu-mi place şi cu altfel de oameni. Unde muncesc acum nu e aşa strict şi oamenii au făcut multe lucruri pentru mine. Din anul I şi până acum, am putut să-mi fac programul mai flexibil, să pot să merg şi pe la facultate. 

Planuri de viitor? 

Am deja două proiecte pornite ca mini-business-uri. Sunt în domeniu, dar încă nu sunt sigur că vreau să le încep. Momentan mi-e bine aşa, dar ştiu că n-o să fie toată viaţa. Vreau să dau la master, nu ştiu dacă în cadrul facultăţii. Mi-ar plăcea să încerc şi ceva soft skills, resurse umane sau  business, ceva nou despre care să nu ştiu nimic. 

Eşti în anul al III-lea, ultimul în cazul tău, cum stai cu licenţa? 

Am încercat să fac ceva nou. La aplicaţie am lucrat patru ore şi mai am cam 6-8 ore, iar partea scrisă e gata. Este o aplicaţie mobilă pentru Apple, recomandă haine în funcţie de vremea de afară. Posibilităţile de aplicaţii sunt foarte multe, nu cred că există student care să intre în anul al III-lea şi să nu ştie ce aplicaţie să facă la licenţă. În prezent e foarte accesibilă piaţa, mai ales că se publică aplicaţiile destul de uşor. Mai greu este să ajungi să dai licenţa decât licenţa în sine.

Ce ştii acum şi ai fi vrut să ştii în anul I? 

Să mă distrez mai mult. În anul I eram ceva mai stresat, dar ca student trebuie să fii atent în anumite momente cheie când trebuie să înveţi şi când nu. 

ASE Cibernetică, Mate-Info la Universitate sau Automatică şi calculatoare la Politehnică

Majoritatea studenţilor pasionaţi de calculatoare sau programare oscilează între  Cibernetica de la ASE, Mate-Info de la Universitate sau Automatică şi calculatoare de la Politehnică care, de altfel, sunt destul de diferite. În timp ce la Cibernetică admiterea e pe bază de dosar (media de la Bacalaureat şi eseu motivaţional), la Informatică contează 20% media la Bacalaureat şi 80% media la probele scrise (matematică şi informatică). La Automatică, testul de admitere este grilă cu întrebări din Algebră şi elemente de analiză matematică şi fizică. 

În ceea ce priveşte concurenţa la admiterea de anul trecut, cei mai mulţi s-au bătut pe un loc la Cibernetică: 8,43 de candidaţi pe loc şi ultima medie de admitere a fost 9,56. Asta şi pentru că numărul de locuri a scăzut (97 la buget, 116 la taxă). La Informatică, concurenţa a fost de 5,5 candidaţi pe loc, însă aici au fost 200 de locuri la buget şi 90 la taxă. La Automatică şi Calculatoare bătaia nu e aşa mare, dar asta pentru că numărul de locuri este foarte generos (550 de locuri la buget şi 200 la taxă).

Studenţii spun că la Poli e cel mai greu, la Info mai uşor şi la Cibernetică cel mai uşor. Prima scoate ingineri, a doua programatori şi a treia statisticieni şi informaticieni economici. Diferenţe la angajare între cele trei în principiu nu se fac.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite