Incluziunea romilor, o afacere

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De mai bine de 20 de ani, ong-urile rome susţin necesitatea incluziunii romilor şi accesul minorităţii la educaţie, sănătate, locuire decentă. De cele mai multe ori, argumentele folosite ţin de drepturile omului – un discurs corect dar care s-a dovedit ineficient într-o ţară ca România.

Românii conduc România – în politică, în administraţie, în afaceri. Ţara merge în general prost, spre nemulţumirea altor români - majoritatea, dar nu despre asta vreau să vorbesc. Conform diverselor sondaje sau studii sociologice românii nu-şi suportă concetăţenii romi, evrei, maghiari dar nici asta nu este o surpriză. Românii nu se prea suportă nici pe ei – e suficient să te uiţi la ştirile PRO TV de la ora 17 ca să vezi că bărbaţii îşi bat nevestele, tinerii violează babe, violenţa în şcoli este fapt cotidian iar în limbajul zilnic homosexualule, handicapatule sau săracule nu mai sunt de mult timp înjurături ci formule de salut.

Aşadar, cum să convingi un popor că drepturile omului sunt importante, că minorităţile de orice fel au nevoie de atenţie specială din motive ce ţin de democraţie sau, mai simplu, să nu arunce – de exemplu - cu pietroaie sau ouă la manifestaţiile LGBT?

Lucrurile stau la fel şi în politicile publice din orice domeniu, inclusiv din educaţie. Vrem salarii mai mari pentru profesori, şcoli mai frumoase, manuale mai bune? Totul se discută şi se argumentează în bani, nu în drepturi. Vrem sau nu să avem bani pentru profesori, nu dacă au sau nu dreptul profesorii la mai mulţi bani; vrem sau nu să avem bani pentru şcoli, nu dacă au copii dreptul la şcoli renovate.

Revenind la titlu, da, incluziunea romilor trebuie motivată şi economic nu doar din punct de vedere al drepturilor omului. Aşadar argumentaţia trebuie extinsă, s-o înţeleagă oricine sau măcar Remus Pricopie. A facut-o cel mai recent George Soros într-un articol în The Guardian – Europa are nevoie de o clasă muncitoare romă. Referindu-se la Europa Centrala şi de Est el consideră necesare investiţiile în educaţia pentru romi deoarece următoarele generaţii trebuie să fie integrate în piaţa muncii. Şi, aş adăuga, nu doar ca acum, ca muncitori necalificaţi sau în ocupaţii marginale, la serviciile de salubrizare sau în colectarea deşeurilor. Peste 20 % dintre noii intraţi pe piaţa muncii sunt romi – a nu investi în educaţie şi locuri de muncă pentru ei înseamnă a-i condamna la somaj dar şi a condamna la prăbuşire bugetele naţionale şi sistemele de pensii. Investim acum în educaţie sau mereu în ajutoare sociale?

World Bank a promovat acelasi mesaj prin studii despre romi şi piaţa muncii din Sud-Estul Europei în repetate rânduri: exemple şi detalii aici şi aici. Pe scurt, ce spun ei: România pierde anual, din cauza excluziunii romilor din piaţa muncii, aproape 1 miliard de euro.

Aşadar, argumentele reci, financiare, există. Ele ar trebui să fie suficiente pentru cei care fac politici publice, pentru cei care votează bugetele naţionale sau locale în România, pentru cei care iau decizii care contează nu doar acum ci au impact şi peste 5-10-20 de ani.

Bineînţeles, se vor găsi destui să critice aceste argumente şi realismul lor – ne pricepem mai bine la economie decât experţii World Bank. Alţii vor spune că ştiu ei mai bine cum e cu romii şi cred altceva – ne pricepem la oameni mai bine decât oricine. Vor fi, în sfârşit, destui să spună că ne pricepem şi singuri, foarte bine, şi la educaţie. Te şi miri, la cât suntem de deştepţi, cu toate aceste cunoştinţe, cum de suntem dintre cele mai sărace, mai corupte şi cu cel mai prost sistem de educaţie dintre ţările UE.

Până acum, educaţia pentru romi a fost o afacere de succes pentru România: zeci de milioane de euro au venit de la instituţiile europene sau de la donatori privaţi (de exemplu George Soros şi Roma Education Fund ). Indiferent cine şi cum a cheltuit aceşti bani - autorităţi sau ong-uri - zeci de milioane de euro au intrat în bugetul ţării prin taxe şi impozite.

Este timpul ca gândindu-se la viitor (mai curând cu mintea World Bank) guvernul român să investească atât cât să nu mai lase niciun copil în afara şcolii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite