Impulsivitatea îi face pe băieţi să fie mai buni la matematică decât fetele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă de la o vârstă fragedă, băieţii tind să adopte o abordare impulsivă în rezolvarea problemelor de matematică de la şcoală, ceea ce îi ajută să aibă performanţe mai bune decât fetele, sugerează un studiu citat de ”LiveScience”.

Fetele tind să adopte o abordare mai lentă, dar corectă, bazată pe calcul, în timp ce băieţii au o abordare mai rapidă şi o probabilitate de eroare mai ridicată, bazată pe memorie. 

Diferenţele dintre aceste strategii par să aducă beneficii fetelor în şcoala primară, dar, în schimb, băieţii de gimnaziu sunt mai buni la matematică, arată un studiu citat de ”LiveScience”.

În studiul nostru am constatat că băieţii au mai multe şanse de a găsi răspunsul corect, decât fetele, chiar dacă în primii ani de şcoală rezultatele lor au fost mai puţin corecte. În timp, această metodă de a-şi aminti răspunsurile i-a ajutat pe băieţi să le întreacă pe fete“, a explicat Drew Bailey, cercetătorul care a condus cercetarea.

Cercetătorii Universităţii din Missouri au urmărit performanţele a 300 de elevi, din clasa întâi până în clasa a şasea. 

În timpul primilor doi ani, băieţii au avut mai multe răspunsuri date în clasă, dar şi cele mai multe greşite. Fetele au răspuns corect de cele mai multe ori, dar la mai puţine întrebări şi mult mai lent. Din clasa a şasea, băieţii nu doar că ofereau mai multe răspunsuri, ci le ofereau şi mai corecte.

Mai multe studii recente au descoperit că diferenţele dintre sexe în ceea ce priveşte performanţa în matematică au de-a face mai puţin cu aptitudinile şi mai mult cu mediul cultural. 

Cercetările publicate în 2011 au arătat că în unele ţări (în special în cele în care egalitatea dintre sexe este mai mare, profesorii sunt mai buni, iar studenţii au o situaţie materială bună) decalajul dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte priceperea la matematică este mai mic sau chiar inexistent.

Părinţii le pot oferi copiilor un avantaj prin a-i obişnui cu numerele şi cu matematica de bază înainte de a începe şcoala primară, astfel încât aceştia să aibă mai puţine emoţii când vor da piept cu problemele“, a fost sfatul cercetătorului David Geary, co-autor al studiului.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite