Halloween-ul, „proscris“ la o şcoală din Capitală în urma unei sesizări a Asociaţiei Părinţilor pentru Ora de Religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhiva Adevărul
FOTO: Arhiva Adevărul

Scandal la Şcoala Gimnazială Nr. 12 „Herăstrău” din Bucureşti după ce părinţii s-au plâns, zilele trecute, că elevii ar putea să nu mai sărbătorească Halloweenul cum au făcut în anii precedenţi fiindcă Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie (APOR) ar fi trimis inspectoratului Sectorului 1 al Capitalei şi Ministerului Educaţiei o informare prin care ar fi cerut interzicerea sărbătoririi Halloweenului.

Potrivit unuia dintre părinţi, care a publicat această informaţie pe un blog, inspectorii şcolari i-ar fi interzis conducerii şcolii să organizeze manifestări de Halloween. „Inspectorii şcolari au fost însă suficient de inteligenţi încât să nu dea nimic în scris. Dar ordinul e ordin, chiar şi verbal”, a spus tatăl unui elev de la Şcoala Gimnazială Nr. 12.

„Mizeria asta cu interzicerea e o dovadă de potenţă a APOR – Asociaţia Părinţi pentru Ora de Religie. Unde, surprinzător sau nu, vicepreşedinte este/era Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei, iar preşedinta organizaţiei APOR sector 1, dna Ioana Popescu, este membră a asociaţiei de părinţi şi, mai nou, predă religia la noi în şcoală. Doamna profesoară de religie şi preşedinte APOR Sector 1 este ferm convinsă că dacă nu interzicem acum Halloweenul, copiii «se vor apuca de droguri». Este la fel de convinsă că ea «are dreptate în această privinţă, deoarece a reuşit să convingă Inspectoratul şcolar şi Ministerul Educaţiei». Argumentul de graţie: în regulamentul şcolar scrie doar despre uniformă, nu şi despre costumele de zână! Cum să vină copiii îmbrăcaţi aşa? În plus, e sigură că vrăjitoarele din legende şi poveşti sunt rele şi au o influenţă nefastă asupra minţilor copiilor! Şi cum propriul său copil învaţă în şcoala noastră, şi nu vrea să-l expună unor asemenea «influenţe nefaste», s-a gândit, împreună cu cele câteva sute de membri APOR, să interzică ceea ce nu înţelege”, se arată în postarea tatălui.

SĂRBĂTOAREA, ORGANIZATĂ INDIVIDUAL

Directoarea şcolii, Mărioara Sideriaş, spune însă că situaţia nu stă aşa şi că elevii au voie să vină costumaţi de Halloween la şcoală, însă sărbătoarea nu va mai fi organizată pentru toate clasele ca în anii trecuţi, ci fiecare clasă în parte îşi va organiza, prin părinţi, serbarea. Şi reprezentanta asociaţiei de părinţi din şcoală spune acelaşi lucru. „Nu facem aşa cum spune APOR, ei pot să spună ce vor, dar noi am stabilit că fiecare clasă îşi face propria serbare de Halloween”, a spus Marilena Papuc. La rândul lui, inspectorul Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, spune că instituţia pe care o conduce  nu a dat vreodată o interdicţie la astfel de activităţi. „Nu am dat nicio adresă în acest sens şi nu interzicem. Nu poţi să iei din bucuria copilului, pentru ei este o joacă, cum să le interzicem? Lucrurile astea se decid la nivel de consiliu de administraţie al şcolii. Recomandăm însă să se facă la nivel de clasă, nu de şcoală (ca să nu se amestece copiii foarte mici cu cei mai mari)”, a spus Banu.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite