Guvernul aprobă 37 de specializări noi la licenţă sau modificate. Noul nomenclator al specializărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noi programe de studii au fost aprobate de Guvern la propunerea universităţilor
Noi programe de studii au fost aprobate de Guvern la propunerea universităţilor

Guvernul a aprobat noul Nomenclator al domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi al structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2020 – 2021. Care sunt noutăţile.

Executivul a adoptat în şedinţa de astăzi, 31 august, proiectul de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 299/2020 privind aprobarea Nomenclatorului domeniilor şi al specializărilor/programelor de studii universitare şi al structurii instituţiilor de învăţământ superior pentru anul universitar 2020 - 2021. 

Noul act normativ repertoriază schimbările aduse unor structuri ale instituţiilor de învăţământ superior, la solicitarea acestora, în baza hotărârilor senatelor universitare, rectificări ale unor specializări şcolarizate în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, conform rapoartelor agenţiilor de asigurare a calităţii din ţară sau din străinătate, înregistrate în Registrul European pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (EQAR), precum şi noi specializări evaluate de către agenţiile de asigurare a calităţii, din ţară sau din străinătate (în perioada 16.04.2020 - 25.07.2020), se aarată într-un comunicat al MEC. 

Astfel, hotărârea include 54 de instituţii de învăţământ superior de stat cu 2.148 de  specializări/programe de studii universitare de licenţă.

Dintre acestea, 37 de specializări/programe de studii universitare de licenţă sunt noi sau au suferit modificări (modificare de capacitate, modificare de denumire). Din totalul celor 37 de programe/specializări, 20 sunt noi, iar 10 au obţinut acreditarea.

De asemenea, sunt cuprinse 34 de instituţii de învăţământ superior particulare acreditate cu 375 de specializări (dintre acestea, două specializări/programe de studii universitare de licenţă sunt noi), respectiv opt instituţii de învăţământ superior particulare autorizate provizoriu cu 25 de specializări/programe de studii universitare de licenţă.

Totodată, la propunerea a 10 instituţii de învăţământ superior, prin decizii adoptate în Senatul Universitar şi comunicate Ministerului Educaţiei şi Cercetării, 33 de specializări/programe de studii universitare de licenţă intră în lichidare (pentru acestea nu se mai organizează admitere, începând cu anul universitar 2020-2021). 

Hotărârea adoptată astăzi, 31 august, introduce şi trei specializări/programe de studii universitare de licenţă noi la nivel naţional, faţă de cele existente, respectiv: Diplomaţie în afaceri (în cadrul domeniului de licenţă Relaţii internaţionale şi studii europene), Ingineria internetului dispozitivelor inteligente (în cadrul domeniului de licenţă Calculatoare şi tehnologia informaţiei) şi Ştiinţe gastronomice (în cadrul domeniului de licenţă Ştiinţe inginereşti aplicate). 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite