Gata de BAC, program de meditaţii la distanţa, accesibil şi de pe smartphone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

După succesul de anul trecut, cu programul ”Profesor în online”, Digital Nation porneşte în 2021 un nou program online, de pregătire pentru elevii care urmează să dea examenul de Bacalaureat.

Când am discutat cu Armina Sîrbu, arhitect de învăţare digitală, despre motivele care au determinat crearea programului ”Profesor în online” ne-a spus că a venit natural în pandemie, din dorinţa de a ajută profesorii.

Am vrut să aflăm cum le-a venit ideea programului Gata de BAC celor de la Digital Nation. Răspunsul  a venit de la Iris Ursea, coordonatorul programului, şi, din păcate, e îngrijorător:

  • Rata de promovabilitate a examenului de BAC în 2020 a fost de 64,5%, cea mai mica din ultimii 6 ani.
  • Diferenţa de promovabilitate dintre rural şi urban s-a accentuat şi a ajuns la 17% .
  • Meditatiile private pentru pregătirea la BAC sunt o cheltuiala enorma pentru multe familii, costul unei meditaţii este între 60 şi 150 lei, în funcţie de profesor şi oraş.

 Accesul la pregătire şi costul ridicat crează o discrepanţa socială, ce se răsfrânge asupra rezultatelor elevilor. Cei ce au bani de “profi buni la meditaţii” sau pot plăti mai multe şedinţe au şanse mai mari de a promova examenul, mai ales în contextul în care educaţia s-a desfăşurat preponderent online.

Programul de Gata de BAC durează 3 luni, are un cost total de 199 lei pentru pregătirea la o materie, iar sesiunile de meditaţii online încep pe 15 martie 2021. Meditaţiile sunt disponibile momentan pentru Matematică şi Limba şi Literatura Română, urmând ca alte materii suplimentare să fie introduse ulterior.

Ce oferă programul, cum sunt structurate cursurile:

  • Meditaţii Live, video, ţinute de profesori de 2 ori pe săptămâna (28 de meditaţii în total, în 3 luni). Meditaţiile sunt înregistrate şi se pot revedea oricând.
  • O platforma modernă, similară cu Facebook, unde elevii pot interacţiona live cu profesori şi colegi - educaţia devenind un proces de comunitate, bazat pe colaborare, nu o cursa pentru note.
  • Platforma e accesibilă şi de pe smartphone, pentru cei ce nu au laptop.
  • Un plan de învăţământ bine structurat, cu exerciţii doar din variante de BAC
  • Grupuri mici de lucru de 5-10 persoane, asistate de un profesor antrenor
  • Pentru sesiunile de verificare, elevii au alături o echipă de profesori îndrumători, disponibili să le răspundă online la orice întrebări sau să le ofere clarificări suplimentare.
  • Workshop-uri de orientare în carieră, pentru viaţa de “după BAC”.

La formarea şi îndrumarea elevilor pentru examenul de BAC participă peste 25 de profesori de specialitate din ţară, în calitate de profesori antrenori,  toţi dascăli cu experienţă dovedită şi testată în folosirea instrumentelor digitale. Irina Iuliana Vlas, absolvent al programului Profesor in Online dezvoltat de Digital Nation, e unul din ei şi conduce meditaţii la limba română pentru programul Gata de BAC.

Dacă vrei să aflii mai multe despre profesorii din cadrul programului  Gata de BAC, detalii aici.

Iris Ursea, coordonatorul programului Gata de BAC: ”În viitorul apropiat, ne dorim sa extindem platforma la nivel naţional, ca soluţie accesibilă de pregătire pentru BAC, dar şi să dezvoltăm un modul similar pentru Evaluarea Naţională.”

În raport cu strategia România Educată, proiectul arată că Digital Nation poate implementa programe naţionale, care să acopere mai multe direcţii ale strategiei, precum:

  • Creşterea accesului la educaţie de calitate pentru toate categoriile sociale, în special a celor provenite din medii dezavantajate, subreprezentate în acest moment
  • Reducerea ratei de abandon a sistemului de învăţământ (indiferent de nivelul de educaţie la care preşcolarul/elevul/studentul renunţă la studii) - în contextul în care un procent major nici nu se prezintă la BAC.
  • Dezvoltarea programelor de consiliere şi orientare profesională la scară naţioală

Toate acestea se pot realiza folosind mediul online pentru a ajunge rapid şi eficient, la aproape toţi elevii.

Eforturile organizaţiei Digital Nation se îndreaptă către toate categoriile de public dornice de specializare sau reconversie în zona digitală. În cadrul programelor sale, Digital Nation îmbină metodologia RDEM (Remote Digital Education Model) şi DigComp (EU Digital Skill Framework) pentru a pregăti noua generaţie de tineri, afaceri şi specialişti calificaţi digital, recunoscuţi pe piaţa economică europeană.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite