GALERIE FOTO Şcoala Altfel în armată. Mii de copii au vizitat o bază aeriană a Armatei Române

GALERIE FOTO Şcoala Altfel în armată. Mii de copii au vizitat o bază aeriană a Armatei Române

FOTO: David Muntean/Adevărul

Avioane militare, arme, rachete, elicoptere şi tot felul de aparaturi militare au fost atracţia principală de la Baza 90 Transport Aerian a Forţelor Armate Române, unde în jur de 1.000 e copii au venit în vizită în fiecare zi a săptămânii "Şcoala Altfel". Copiii au fost fascinaţi de avioanele mari de transport, dar şi de armele pe care au putut să le ia în mâni.

Ştiri pe aceeaşi temă

Tehnica militară e un domeniu exotic pentru civili, în special pentru copii, care au văzut aceste aparate numai în filme. Cu cât sunt mai mari şi mai complicat echipate avioanele, cu atât sunt mai fascinante pentru cei mici. Copiii s-au întrecut să se aşeze la manşa avioanelor militare şi să încerce armele expuse pe o masă la intrarea în hangarul bazei militare.

Desigur, acestea nu aveau muniţie, însă imaginea copiilor care ţin în mână aceste arme, chiar şi în forma lor inofensivă, aduce aminte de ororile războiului din alte părţi ale lumii, unde copiii chiar mânuiesc armament real. Elevii nu au sesizat însă asta, în timp ce se jucau cu ele, unii chiar reproduceau scene pe care le-au văzut în filme poliţiste, în timp ce profesorii îi fotografiau.

Alături, mai mulţi copii se căţărau în cabina unui elicopter militar vopsit în culori de camuflaj, fotografiau rachetele expuse în centrul hangarului sau inspectau alte maşinării militare expuse. Deşi agitaţia a fost mare, copiii au fost ghidaţi pe grupuri de către dascălii însoţitori şi de către personalul militar, care i-au supravegheat şi le-au explicat ce funcţionalitatea au diferitele obiecte expuse.

"Au întrebat de toate, ce face fiecare buton, fiecare obiect, sunt foarte curioşi. Unora le-a plăcut mai mult tunul, altora avioanele, elicopterul", a povestit unul dintre militarii-supraveghetori, Locotenent Diana Diaconu.

Pe pista din faţa hangarului, câteva avioane militare au fost aliniate pentru vizitare. Cârduri de copii se plimbau printre ele admirându-le şi întrecându-se care ajunge primul în cabina piloţilor. Cele trei tipuri de avioane expuse sunt C-27J Spartan, C-130 Hercules (cel mai mare şi singurul dintre avioanele expuse care a fost folosit în  teatre de război) şi AN-26.

Un grup de băieţi de la Liceul Teoretic "Marin Preda" din Bucureşti spun că această vizită este de departe cea mai interesantă dintre toate activităţile extracurriculare pe care le-au făcut în Săptămâna Altfel. Întrebaţi dacă se gândesc la o carieră militară după ce au văzut baza aeriană, băieţii spun că într-adevăr, s-au gândit la această posibilitate. "Cel mai mult ne-au plăcut armele, e prima dată când le vedem de aproape", au spus ei. Profesorii sunt de părere că astfel de activităţi cu elevii ajută să le dezvolte spiritul patriotic, care nu mai este evident în generaţiile tinere de azi, spun dascălii.

Ei critică faptul că nu toate muzeele au intrarea gratuită în Săptămâna altfel şi că transportul în comun nu este gratuit. Copiii mai au două zile de Şcoala Altfel, după care intră într-o săptămână de vacanţă de primăvară. Cursurile se vor relua în 20 aprilie, anul şcolar urmând să se încheie la 19 iunie.

 

FOTO: David Muntean

Imagini din aceeasi galerie
  • FOTO: David Muntean
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările