Gabriela Firea a devenit îngrijorată de traficul din Capitală şi omoară paradele absolvenţilor din două licee de prestigiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Firea a devenit îngrijorată de traficul din Capitală
Firea a devenit îngrijorată de traficul din Capitală

O tradiţie de 48 de ani a luat sfârşit anul acesta la solicitarea Gabrielei Firea. Edilul a devenit brusc interesat de traficul din Bucureşti exact în ziua în care absolvenţii claselor a XII-a de la Colegiul „ILCaragiale” aveau parada de sfârşit de an. Aceştia nu au mai fost lăsaţi să defileze pe Calea Dorobanţilor ca până acum, fiind obligaţi să-şi ţină parada pe trotuar. În aceeaşi situaţie au fost puşi şi elevii de la Gheorghe Şincai.

UPDATE 19.00 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, spune, legat de „Parada absolvenţilor“, că este mamă a trei copii şi ar fi ultima persoană din administraţie care să boicoteze sau să blocheze activitatea elevilor.

"Ce legătură are primarul general cu defilarea realizată an de an de către elevi? Şi eu am defilat la finalul Liceului de Aviaţie Henri Coandă din Bacău. Sunt mamă a trei copii, am un băiat adolescent şi încă doi mici, vă daţi seama că aş fi ultima persoană din administraţie care să boicoteze sau să blocheze cumva activitatea elevilor. Am văzut şi eu această ştire, este o ştire falsă. Toate evenimentele care se desfăşoară în municipiului Bucureşti sunt avizate de către o comisie pentru organizarea evenimentelor care respectă legea 60", a declarat, joi, Gabriela Firea. 

Firea a susţinut că, văzând "ştirea falsă" că liceele nu au primit autorizaţie pentru a organiza parada, s-a interesat şi a înţeles că reprezentanţii tuturor liceelor care organizau sau urmează să organizeze defilări în cursul săptămânii au înţeles ca acestea să se desfăşoare ca şi în alţi ani pe trotuarele de lângă respectivele licee, un singur liceu solicitând blocarea benzii I într-o zonă destul de centrală. 

"Reprezentanţii Comisiei - nu primarul general - le-a transmis să accepte ca soluţie să defileze pe trotuar, şi nu pe banda I. Înţeleg că de aici a pornit supărarea, dar jumătate au înţeles să meargă pe trotuar, restul au mers pe carosabil. Acum fiecare cum înţelege să se poziţioneze faţă de lege. În ceea ce priveşte Liceul Şincai, nici nu a avut loc defilarea, iar protocolul, fiind pentru weekend, inclusiv pe partea carosabilă. Deci nu sunt probleme. Scrisoarea deschisă nu îşi are rostul câtă vreme nu există o informaţie alarmantă", a mai spus Firea.


Aproximativ 300 de elevi de la Colegiul Naţional „Ion Luca Caragiale” au defilat, joi dimineaţă, la Parada Absolvenţilor pe trotuarul de pe Calea Dorobanţilor, în condiţiile în care de 48 de ani această paradă s-a ţinut pe carosabil. 

Şi elevii de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai vor organiza, vineri, tot pe trotuar Parada Absolvenţilor. 

Asta pentru că niciunul dintre cele două licee nu a mai primit în acest an autorizaţie de la Primăria Capitalei pentru a ocupa, preţ de 15 minute, prima bandă a bulevardelor pe care acestea se află, în speţă Calea Dorobanţilor, respectiv Bulevardul Dimitrie Cantemir.

Ba mai mult, cele două Colegii au fost informate că elevii nu trebuie să perturbe nici traficul pietonal. „Să meargă în şir indian pe trotuar (fiindcă altfel nu se poate, având în vedere că pe trotuar sunt parcate maşini, sau mămici cu cărucioare, sau cu biciclişti care nu au altă cale)”, a sugerat pe Facebook Silvia Muşătoiu, directoarea de la Colegiul Naţional Gheorghe Şincai.

„Sugestiile pe care numeroasa comisie (de la Primăria Capitalei - n.r.) le-a înaintat reprezentanţilor noştri sunt de-a dreptul hilare. Sunt convinsă că nu le-aţi văzut: <<grupul se deplasează pe trotuar, fără a perturba traficul pietonal sau pe cel rutier>>. Sugerez comisiei să facă o simulare a acestei scrieri: să meargă în şir indian pe trotuar (fiindcă altfel nu se poate, având în vedere că pe trotuar sunt parcate maşini, sau mămici cu cărucioare, sau cu biciclişti care nu au altă cale), purtând cu ei bannerul de absolvire al promoţiei (dar fiind în şir indian, acesta trebuie purtat fie deasupra capetelor, cu scrisul în sus, sau în jos, că e totuna, fie sub mâinile lipite de corp ale participanţilor, către mămicile cu cărucioare care oricum nu pot citi nimic pe el fiindcă până citesc toate literele uită ce-au citit la început...). La un moment dat, adică la singura intersecţie întâlnită până la destinaţie, şirul indian trebuie să traverseze. Închipuiţi-vă că se face roşu când bannerul, pus de-a lungul şirului, are un capăt pe o parte a străzii, celălalt pe cealaltă parte. Ne oprim la culoarea roşie, fiindcă trebuie să respectăm regulile de circulaţie. Dar pe unde mai trec maşinile care au verde la semafor? Dificil de simulat".

„Era ocupată o bandă din 2-3, timp de un sfert de oră”

„La final de mai, liceele din Bucureşti, din Bacău şi din toată ţara, îşi sărbătoresc promoţiile de absolvenţi. Pentru liceele de elită, acest eveniment înseamnă enorm în viaţa liceenilor, fiindcă valoarea acestei zile  stă în truda cu care au studiat patru ani, în speranţele cu care pleacă mai departe pregătiţi, în dorul pe care îl resimt deja faţă de adolescenţă. Parada absolvenţilor este o manifestare a bucuriei, a mândriei unei reuşite. Niciodată, în ultimii ani, de când organizăm parada, nu ne-a apostrofat vreun şofer că am ocupat o bandă pe sens (din 2-3) timp de un sfert de oră, căt ne-a luat drumul parcurs din Piaţa Unirii, până la intrarea în Parcul Tineretului, unde se află şcoala noastră. Dimpotrivă, bucuria s-a împrăştiat...Nimeni, dar nimeni altcineva, în afara consilierilor dumneavoastră, nu a asociat, în vreun fel, parada absolvenţilor cu problemele curente ale traficului bucureştean. Ni se transmite, de la cabinetul dvs. că ”anul acesta, lucrurile s-au schimbat”. Am tot încercat să găsim schimbările esenţiale ce ar putea fi legate de paradă, dar, în afara schimbării primarului general, n-am găsit nimic: elevii termină şcoala tot într-o zi de vineri, ca totdeauna, intervalul 9:00-9:30 în care ar trebui să mărşăluim, teoretic, n-ar trebui încadrat în categoria ”ora de vârf”, circulaţia nu se opreşte nicio secundă, cei care ar trebui să ne însoţească (poliţie, jandarmi) ne-au însoţit tot timpul şi n-au avut nimic a ne reproşa”, încheie directorul postarea de pe Facebook.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite