FSLI: Salariul unui profesor debutant va ajunge de la 830 de lei, la 871 de lei după majorarea de 5% din septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii din învăţământ susţin că Guvernul trebuie să găsească soluţii pentru creşterea salariilor în învăţământ deoarece, din 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei, cu mult peste nivelurile care se practică astăzi în învăţământ. Mai exact, un profesor debutant are un venit net de 830 de lei, iar un învăţător de 780 de lei.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (F.S.L.I.) care, cu cei 176.000 de membri, apără drepturile şi interesele a 62 % din salariaţii sistemului de învăţământ preuniversitar, aduce la cunoştinţa opiniei publice că apelul către guvernanţi de a se găsi o soluţie pentru majorarea suplimentară a salariilor din învăţământ, înainte de data de 1 ianuarie 2016, este un gest firesc, având în vedere ceea ce se întâmplă în acest moment în domeniul salarizării din sectorul bugetar şi nu numai.

În acest moment salariu minim brut pe ţară este de 1050 lei, în timp ce salariul unui învăţător debutant este de 1.115 lei brut (780 de lei net) şi al unui profesor debutant de 1.133 de lei brut (830 de lei net), iar după majorarea de 5 % de la data de 1 septembrie 2015 prevăzută în O.U.G. Nr.83/2014, acesta va ajunge la 1.170 de lei brut pentru învăţătorul debutant şi la 1.189 de lei brut pentru profesorul debutant.

Conform deciziei Guvernului României, începând cu data de 1 ianuarie 2016, salariul minim pe economie va fi de 1.200 de lei. În aceste condiţii, este imperios necesar ca Executivul să găsească soluţii de majorare suplimentară, fată de cea prevăzută de lege, a salariilor în învăţământ cu cel puţin 15%, înainte de această dată, astfel încât un cadru didactic să nu aibă aceeaşi salarizare cu cea a unui muncitor necalificat. Astfel, un învăţător debutant ar ajunge la 1.345 de lei brut, iar un profesor debutant la 1.367 de lei brut, cu puţin peste salariul minim brut pe economie.

Proiect la Ministerul Muncii, cu majorări salariale medii de 70%

Sindicaliştii au convenit recent cu Ministerul Educaţiei o creştere medie de 70% a salariilor personalului din învăţământ, pe parcursul a trei ani. Documentul se află în analiză la Ministerul Muncii şi face parte din noua Lege a Salarizării. Însă după majorarea-surpriză din sistemul de Sănătate, reprezentanţii din Educaţie vor acum să renegocieze termenii, şi să obţină o creştere de 15% încă din luna decembrie a acestui an.

„Este vorba despre un proiect pe marginea Legii Salarizării. Această creştere de 177% este un maxim care se propune pentru lectorii şi şefii de lucrări din învăţământul universitar care aveau salarii foarte mici, apropiate de cele ale debutanţilor. Altfel, şi pentru preuniversitar, şi pentru universitar, propunerea de salarizare porneşte de la un minimum de 70%. Acest proiect este rodul consultărilor derulate pe o perioadă de două săptămâni cu sindicatele şi a fost înaintat Ministerului Muncii, urmează să fie analizat împreună cu Ministerul de Finanţe şi vom avea consulări pe parcursul zilei de luni cu sindicatele şi primul ministru”, a declarat pentru B1, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

El a mai adăugat că proiectul mai cuprinde sporul pentru mediul rural şi mediu izolat - între 5% şi 20%,  pentru învăţământul special – 15%, pentru dirigenţie – 10% şi alte astfel de sporuri.

„Premierul a spus că nu promovează prin OUG măriri salariale decât pentru sistemul sanitar, acest document vizează proiectul noii Legi a Salarizării. Eu ştiu de o propunere care ar viza o creştere salarială de 10% din luna decembrie a acestui an. Ţinând cont de creşterile salariale de 5% din martie şi de 5% din septembrie, dacă am merge pe această solicitare care datează dinainte de anunţul de creştere din sănătate, ar însemna o creştere de 22% în anul 2015 pentru personalul didactic”, a completat ministrul.

Sindicaliştii nu mai au răbdare

Totuşi, sindicaliştii sunt revoltaţi de faptul că etapele convenite cu tot sectorul bugetar pentru majorarea salariilor, potrivit noii Legi a Salarizării, n-au fost respectate şi în cazul medicilor şi doresc să renegocieze termenii, pentru a obţine o creştere de 15% în luna decembrie, în loc de 10%, astfel încât cumulat cu celelalte creşteri din acest an să se ajungă la 25% pe 2015, ca în cazul medicilor.

„În momentul de faţă trebuie să vorbim clar când se va aplica prima majorare. Proiectul de la Ministerul Muncii era valabil până la OUG de creştere a salariilor medicilor. Când ai acordat 25% dintr-un foc pentru medici, când ai triplat salariile demnitarilor, ai schimbat datele problemei şi nu mai poţi să le spui profesorilor să aştepte trei ani pentru 70%. Dorim o majorare salarială mai devreme şi mai mare, vom discuta luni posibilitatea unei majorări de 15% din decembrie”, a declarat Marius Nistor, preşedintele sindicatului FSE „Spiru Haret”.

Şi ministrul Educaţiei a anunţat că luni vor avea loc consultări între sindcatele din învăţământ şi premierul Victor Ponta.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite