FOTO Soluţie împotriva abandonului universitar. Universitatea Maritimă din Constanţa îi ajută pe liceeni să aleagă conştient o facultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 40 de elevi de liceu din ţară şi din Republica Moldova au participat, vara aceasta, la un proiect de familiarizare cu seminariile şi laboratoarele Universităţii Maritime din Constanţa. Motivul organizării Şcolii de Vară „Maritime Summer University”: atragerea liceenilor în mediul academic şi prevenirea abandonului universitar.

Timp de 10 zile, 44 de elevi au avut parte de cursuri, seminarii şi laboratoare predate de profesorii universitari, însă au participat şi la activităţi desfăşurate la Baza Nautică a Universitării precum yachting, canoe, jocuri marinăreşti şi simularea stingerii unui incendiu la bordul unei navei.

Pentru a li se creea o imagine completă nu numai a vieţii de student la Marină, dar şi asupra a ceea ce înseamnă să trăieşti în Constanţa, elevii au avut, de asemenea, ocazia să descopere oraşul. Au vizitat Muzeul Marinei, Planetariu, Microrezervatia şi Expoziţia de păsări exotice, Centrul Vechi, dar au beneficiat şi de un tur al Portului Constanţa.

La final, participanţii au susţinut un examen de evaluare a cunoştinţelor dobândite în timpul Şcolii de vară, urmat de un workshop cu tema "Mişcarea studenţească" în cadrul căruia le-au fost prezentate cele mai importante repere ale evoluţiei mişcării studenţeşti din 1989 până în prezent şi o serie de sfaturi privind "Primul voiaj" susţinut de către studenţii şi absolvenţii Universităţii Maritime. Proiectul s-a încheiat cu festivitatea de absolvire şi de acordare a diplomelor participanţilor.

Alegerea conştientă a facultăţii previne abandonul

„Maritime Summer University” face parte dintr-un amplu proiect naţional numit „Universităţi de Vară pentru Elevi”, implementat de către Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) şi derulat cu scopul de a scădea rata abandonului universitar cauzat de alegerea greşită a facultăţii.

„LSUMC (Liga Studenţilor din Universitatea Maritimă Constanţa, n.r.) a simulat participanţilor procesul de predare, învăţare şi evaluare în Universitatea Maritimă pentru a îi determina pe viitorii candidaţi să facă o alegere conştientă şi sigură cu privire la viitorul lor parcurs educaţional. Proiectul a avut un feedback pozitiv din partea elevilor, o parte dintre aceştia fiind decişi să devină colegii noştri la sfârşitul studiilor liceale. Suntem optimişti în privinţa desfăşurării celei de a treia ediţii a Maritime Summer University şi ne aşteptăm la un număr mai mare de participanţi dornici de a împărtăşi cu noi experienţa de student al UMC" a explicat Patricia Ioana Iercoşan, preşedinte al Ligii Studenţilor din Universitatea Maritimă.

Metoda a fost utilizată şi la Spitalul „Marie Curie”

Formula familiarizării elevilor de liceu cu o facultate sau cu o meserie nu a fost aplicată doar de Universitatea Maritimă din Constanţa. 

Şeful Clinicii de Ortopedie Pediatrică de la spitalul „Marie Curie”, Gheorghe Burnei, a derulat, în urmă cu un an, un proiect european prin care peste 150 de studenţi, dar şi elevi de liceu au făcut stagii de practică în ortopedie pediatrică.

Elevi din cinci licee bucureştene au participat la cursuri de consiliere profesională şi au discutat cu doctori de la Spitalul „Marie Curie” pentru a-şi putea da seama dacă meseria de doctor li se potriveşte pe deplin.

Profesorul Gheorghe Burnei  spunea la vremea respectivă că îşi doreşte să-i atragă în meserie pe cei care au într-adevăr har şi vocaţie pentru medicină şi nu aleg o astfel de specializare doar pentru bani.

„Deficitul este mare. Studenţii vor avea posibilitatea să-şi folosească acea chemare pe care fiecare dintre noi o are. Sigur, la finalul stagiului, vor fi şi studenţi care îşi vor da seama că această specialitate nu este pentru ei. Cei interesaţi vor putea face parte din grupul nostru ştiinţific, sunt peste 160 de teme ştiinţifice care trebuie dezbătute”, declara, în 2014, pentru adevarul.ro profesorul Gheorghe Burnei.

Abandonul universitar, în statisitici

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi privind starea învăţământului superior, populaţia şcolară (exclusiv învăţământul superior) s-a redus în perioada 1990/1991 – 2013/2014 cu 1,4 milioane elevi ceea ce reprezintă aproape 30% din populaţia şcolară din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat această reducere sunt scăderea natalităţii, emigraţia şi abandonul şcolar. 

Potrivit unor studii  ANOSR, rata abandonului universitar era la nivelul promoţiei 2013 la aproximativ 40%.

Şcoală de vară pentru prevenirea consumului de droguri

Tot pe ideea de a-i face pe elevi să aleagă conştient merge şi  Agenţia Naţională Antidrog (ANA), care organizează în perioada 2 august - 8 august o Şcoală de Vară în care 12 elevi din Slatina vor scrie proiecte de prevenire a consumului de tutun, alcool şi droguri.

Scopul Şolii de Vară este ca cei 12 elevi din cadrul Colegiului Naţional „Ion Minulescu” Slatina să dobândească cunoştinţe şi deprinderi de bază, necesare desfăşurării, în calitate de educatori între egali, a activităţilor de prevenire a consumului de droguri, tutun şi alcool în rândul elevilor de aceeaşi vârstă.

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite