FOTO România 2013–2014: şcoli ca în Evul Mediu. Cum îşi aşteaptă elevii la ore sute de unităţi de învăţământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începutul noului an şcolar nu vine cu bucurie pentru mii de elevi şi preşcolari din ţară,care sunt nevoiţi să înveţe în spaţii improvizate, mizere şi periculoase.

Problemele se ţin lanţ şi la începutul acestui an şcolar în instituţiile preuniversitare din toată ţara. Aproape o sută de elevi din localitatea mureşeană Ormeniş se vor uita peste gard la şcoala cea nouă, dar neterminată, în timp ce vor trebui să înveţe în podul căminului cultural. În Pietrari (Dâmboviţa), alte sute de elevi se vor înghesui în şcoala veche şi prea mică, deşi noua clădire a fost finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a mai găsit, însă, bani pentru centrala termică. La Faraoanele, în Vrancea, 200 de elevi se vor înghesui în grădiniţă, lângă preşcolari, din cauză că lucrările la şcoală nu se mai termină. În Timişoara, dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest s-au baricadat în clădire, supăraţi că autorităţile vor să-i mute.

Dâmboviţa. Şcoală nouă, dar fără electricitate
 

Dambovita -scoli

Peste 250 de elevi din Pietrari (Dâmboviţa) vor învăţa şi în anul şcolar 2013 - 2014 tot în două schimburi, în mica şcoală veche (foto), deşi au la dispoziţie o clădire nouă şi încăpătoare, finalizată acum două săptămâni. Primăria nu a găsit, însă, nici în acest, 290.000 de lei pentru racordarea şcolii la electricitate şi pentru a cumpăra centrală termică. Imobilul nou a fost ridicat cu bani europeni, valoarea proiectului fiind de 2,3 milioane de lei. Partea de cofinanţare este tocmai suma pe care, acum, edilii nu o pot găsi. „Întotdeauna am învăţat în două schimburi, dar erau motive obiective. Acum avem spaţiu, dar nu îl putem folosi. E o problemă pentru al doilea schimb, cel de gimnaziu. Transportul şcolar le foloseşte doar elevilor care vin de la unităţile comasate”, ne-a spus Elena Tănase, directoarea şcolii.

Mureş. Şcoală în podul căminului cultural

Mures - scoli

Cei 90 de elevi ai şcolii din Ormeniş (Mureş) încep astăzi, pentru al şaselea an consecutiv, şcoala într-o clădire improvizată în podul căminului cultural (foto). Lucrările la noua şcoală, demarate în 2008, n-au fost încă finalizate, din lipsă de bani. Elevii sunt primiţi tot în clasele mici, de tip vagon, despărţite cu uşi stricate, cu podele scorojite, dotate cu sobe pe lemne. Pentru a ajunge la ore, elevii vor trebui să dovedească abilităţi de alpinişti, pentru a urca în pod pe scara  improvizată, veche şi ea. În cămin au fost amenajate trei săli, iar elevii învaţă în două schimburi. „Intră profesorul de la ultima clasă, apoi ceilalţi. Dacă un copil din clasa din spate vrea la baie, deranjează ora şi la cea din faţă”, ne-a explicat învăţătoarea Tatiana Stan. În sala mare a căminului funcţiona până de curând şi grădiniţa, însă un sătean a fost de acord să doneze un spaţiu pentru micuţi.

Vâlcea. Directorul a pus lacăt pe noua toaletă a elevilor

Valcea - scoli

O situaţie specială înregistrată la începutul acestui an şcolar este la instituţia gimnazială din comuna Bujoreni (Vâlcea). După un scandal care durează de mai multă vreme, elevii vor vedea astăzi dacă vor folosi, ca până acum, tot WC-ul vechi şi insalubru din curtea şcolii. Asta chiar dacă, acum trei ani, primăria din comună a investit 40.000 de lei pentru construirea unui grup sanitar nou (foto). Până zilele trecute, toaleta modernă a fost ţinută sub cheie de către conducerea şcolii, pentru a nu se deteriora.
Pentru că nu mai primea aviz sanitar de funcţionare, în lipsa unei toalete noi, directorul şcolii a decis, zilele trecute, să declare pe proprie răspundere că va da drumul la WC-ul modern ridicat pentru elevi.

Timişoara. Profesori baricadaţi în Colegiul Tehnic de Vest
 

Timosoara - scoli

Peste 40 de profesori de la Colegiul Tehnic de Vest din Timişoara au blocat (foto), vineri, uşile clădirii, după ce au autorităţile au stabilit să mute şcoala. Acum câţiva ani, sediul Liceului de Arte Plastice a fost retrocedat, iar noii proprietari au cerut Primăriei un preţ uriaş pentru vânzarea clădirii (1.000 de euro metrul pătrat). Edilii au ales să achite chiria lunară de 31.600 de euro, însă recent au decis mutarea Liceului de Arte în locul celui Tehnic, acesta urmând a fi dus în sediul Şcolii Nr. 9. Vinerea trecută, când urma mutarea, dascălii de la Tehnic au baricadat uşile şi n-au mai ieşit nici peste noapte. Profesorii sunt nemulţumiţi de faptul că liceul va fi despărţit de cămin, unde sunt cazaţi elevii. Încercările primarului Nicolae Robu de a negocia cu dascălii s-au dovedit inutile, astfel că ambele licee vor începe anul şcoalar ca şi până acum. Primarul i-a ameninţat cu „represalii” serioase pe protestatari.

Vrancea. 200 de elevi şi copii de grădiniţă, chinuiţi la Faraoanele



Peste 200 de elevi din satul vrâncean Faraoanele învaţă în condiţii improprii din cauză că şcoala se află în reabilitare. Copiii studiază în două schimburi, în clădirea veche a unei grădiniţe, cu pereţi şi ferestre crăpate. În 2008 s-a aprobat proiectul de modernizare a şcolii, în valoare de două milioane de lei, care prevedea reabilitarea a două corpuri de clădire, realizarea de grupuri sanitare şi amenajarea unui teren de sport. Ministerul Educaţiei a alocat, în 2009, suma de 50.000 de lei. De atunci, nimic în plus. Constructorul a sistat lucrările, însă le-a reluat anul trecut, când Gigi Becali, patronul echipei Steaua, a donat 25.000 de euro, promiţând că, într-o lună, şcoala va fi finalizată. Fondurile s-au dovedit a fi insuficiente, iar acum clădirea a rămas închisă.

Vrancea -scoli

Bistriţa-Năsăud. Copii ţinuţi la poarta unei grădiniţe noi



O formalitate şi 2.500 de lei îi împiedică pe copiii preşcolari din localitatea Runcu Salvei (Bistriţa-Năsăud) să înceapă noul an într-o clădire proaspăt-ridicată cu bani europeni (foto). Responsabilitatea racordării clădirii la electricitate este pasată, de un an, de la primarul Anchidim Pavelea la directorul unităţii, Ioan Man, şi invers. Până când cei doi se vor înţelege, cei 23 de micuţi îşi desfăşoară activitatea într-o veche magazie, plină cu mucegai. Cele două clase de gradiniţă funcţionează într-un imobil din spatele căminului cultural. Mihai Mureşan, inspectorul şcolar adjunct din Bistriţa Năsăud, susţine că responsabilitatea branşării clădirii la curentul electric îi revine primarului, şi nicidecum directorului unităţii de învăţământ. Edilul Pavelea crede, însă, că şefii grădiniţei vor doar să scape de responsabilitate, aruncând-o în curtea lui.

Vaslui. Clopoţelul sună la Ocolul Silvic din Fâstâci

Bistrita -scoli
Vaslui - scoli


Deşi începutul de an şcolar ar trebui să însemne bucurie pentru copiii şi dascălii de la şcoala din Fâstâci (Vaslui), clopoţelul va suna, pentru al şaptelea an consecutiv, cu amărăciune. În loc să înveţe în şcoala nouă, aceştia se vor înghesui în camerele Ocolului Silvic şi în cabinetul medical din localitate. Paradoxal, şcoala nouă există şi este aproape gata, însă, de şapte ani, de când au demarat construcţiile, lucrările nu au putut fi terminate în totalitate. Motivul: probleme cu banii şi certuri între constructor şi primărie. „Am făcut memorii peste tot, inclusiv la doamna ministru Ecaterina Andronescu, care ne-a promis că ne ajută. Ar mai trebui 1,7 milioane de lei ca această şcoală să fie terminată şi utilată complet“, ne-a declarant Mihai Sima, primarul comunei. Autorităţile au găsit o soluţie de compromis şi i-au înghesuit pe copii în nişte încăperi de câţiva metri pătraţi. Anul trecut, din lipsă de spaţiu, cei 30 de elevi din cele două clase a VI-a au învăţat la comun, stând câte trei
în bancă.

Ministerul a retras banii

Ultimii bani pentru şcoala din Fâstâci au fost alocaţi în 2008, 1,4 milioane de lei, iar până atunci, se investise tot atât. Cum fondurile nu au fost cheltuite la timp, Ministerul Educaţiei le-a retras. Litigiile dintre constructor şi fostul primar, Vasile Aporcăriţei, au dat, însă, lucrările peste cap. Edilul de atunci a refuzat să dea autorizaţie de construcţie, motivând că firma a refuzat să mai lucreze pe datorie. Constructorul mai are de încasat 300.000 de lei pentru lucrări făcute în avans, însă acesta susţine că certurile cu fostul primar au început după ce a refuzat să cumpere lemnul pentru acoperişul şcolii de la firma fostului primar. „Intenţionat nu a vrut să dea autorizaţie de construcţie, deşi a primit mână liberă şi de la Prefectură, şi de la Inspectoratul de Stat în Construcţii. Dorea să lucreze cu alte firme, iar eu nu am vrut să iau lemn de la el “, ne-a declarant Constantin Puşcaşu, administratorul firmei care s-a ocupat de construcţia şcolii din Fâstâci.

Noutăţile anului şcolar

Aproximativ 3,2 milioane de elevi încep astăzi cursurile noului an şcolar 2013 - 2014, în cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, de stat şi private, din ţară. Dacă judecăm după cifrele înregistrate în anul şcolar care s-a încheiat, potrivit Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului Preuniversitar, 95.000 sunt elevi care au ales să înveţe în sistemul privat, aproape jumătate în şcoli postliceale sanitare.
Elevii vor avea parte de câteva schimbări. Anul şcolar, care începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, va avea două semestre egale, după ce Ministerul Educaţiei a decis scurtarea vacanţei de iarnă şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru. În plus, oficialii ministerului au anunţat şi modificări de sistem: scăderea importanţei notelor din gimnaziu la admiterea la liceu şi o pondere de 75% a Evaluării Naţionale în media finală de admitere, evaluarea periodică a elevilor din România, în clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a, dar şi introducerea celor două simulări la nivel naţional pentru Bac, prima în clasa a XI-a şi monitorizarea felului în care profesorii notează elevii.

Noul an şcolar vine şi cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport. (Oana Crăciun)

Sute de şcoli nu au primit autorizaţie de funcţionare

Peste 7.000 de unităţi şcolare din învăţământul preuniversitar de stat şi privat, adică peste 20.000 de clădiri, îşi deschid astăzi porţile cu vechile probleme legate de condiţiile proaste de funcţionare: sedii vechi, spaţii neautorizate sanitar sau cu toalete în fundul curţii.

Într-o astfel de situaţie sunt, la nivel naţional, 1.400 de unităţi şcolare, a căror reabilitare a început din 2006 şi care nu au fost finalizate nici până astăzi.

În Capitală, 84 de obiective din 45 de unităţi nu au obţinut avizul sanitar, din totalul de 425 de instituţii. Situaţii mult mai grave sunt şi în alte judeţe din ţară.
Alba. Dintr-un total de 540 de instituţii de învăţământ din judeţ, 406 de unităţi au primit autorizaţie de funcţionare.
Bistriţa-Năsăud. Dintre cele 373 de unităţi de învăţământ din judeţ, 95 nu au autorizaţie sanitară, 80 în mediul rural şi 15 în mediul urban.
Cluj. Circa un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj nu au primit aviz sanitar din cauza lipsei apei curente, a grupurilor sanitare sau a stării avansate de degradare a clădirilor.

Pe aceeaşi temă:


Prima zi de şcoală: mii de unităţi fără autorizaţie de funcţionare, măsuri sporite de siguranţă ale autorităţilor

Cele mai multe judeţe încă au probleme cu şcolile înainte de inaugurarea oficială a noului an şcolar, care va avea loc luni, 16 septembrie. Mii de instituţii din preuniversitar nu îndeplinesc condiţiile necesare pentru a-i primi în clase pe elevi, situaţie repetată an de an. Între timp, autorităţile anunţă intensificarea măsurilor de siguranţă în zona şcolilor în ziua festivităţilor.

Modificări în structura noului an şcolar: semestre egale şi două zile libere în plus

Anul şcolar 2013 - 2014 începe pe 16 septembrie 2013 şi se termină pe 20 iunie 2014, având 36 de săptămâni de studiu (176 de zile de lucru), cu două zile de lucru mai puţine ca anul trecut. De asemenea, cele două semestre ale noului an şcolar au fost egalizate prin scurtarea vacanţei de vară şi lungirea perioadei de studiu a primului semestru.

Noutăţile anului şcolar: „percheziţii“ şi interdicţii pentru elevii din Bucureşti

Noul an şcolar, care începe luni, 16 septembrie, vine cu reguli mult mai stricte pentru combaterea violenţei în şcoli, cel puţin la nivelul Capitalei: elevii vor fi controlaţi în ghiozdane şi dulapuri pentru a nu aduce arme, alcool, droguri şi/sau brichete, trebuie să aibă vestimentaţie decentă şi nu vor avea voie cu telefon sau walkman în şcoală. Fumatul nu este permis şi nici chiulul de la orele de sport.

VIDEO Luni începe şcoala. Modificările din noul an şcolar şi ce trebuie să ştie părinţii - la Adevărul Live

Profesori şi experţi în educaţie au dezbătut, la Adevărul Live, noutăţile anului şcolar care începe luni, 16 septembrie, pentru aproape trei milioane de elevi.

Remus Pricopie: „Prioritatea anului şcolar 2013-2014 este inspecţia la clasă“

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat marţi, în cadrul unei întâlniri cu directorii de şcoli din Ilfov, că prioritatea în anul şcolar viitor trebuie să fie monitorizarea orelor de la clasă şi felul în care elevii sunt notaţi, prin inspecţiile şi evaluările periodice ale elevilor.

Educație



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite