FOTO Olimpicii români cu rezultate de excepţie au fost premiaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii români au fost premiaţi de Fundaţia eMag. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Elevii români au fost premiaţi de Fundaţia eMag. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Elevii români s-au întors medaliaţi de la olimpiadele de fizică, informatică şi matematică internaţionale. Pe lângă medaliile primite datorită performanţei lor, Fundaţia eMag i-a răsplătit şi cu premii în bani. Decernarea acestora s-a desfăşurat aseară în sediul Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I“. Invitaţii galei au fost Nicuşor Dan, matematician şi fondatorul Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, şi Alex Găvan, alpinist.

Lotul naţional de fizică s-a întors din Danemarca cu două medalii de aur şi una de argint. În Europa s-au clasat pe locul I, în timp ce la nivel mondial pe locul al cincilea, după ţări ca Thailanda, China sau Singapore. Delia Davidescu, profesor titular la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu“ din Piteşti, şi Adrian Dafinei le-au fost coordonatori. Acestor doi le-au mai fost alături Rodica Ionescu şi Carmen Teodorescu, profesoare pregătitoare. De-a lungul celor 44 de ediţii ale olimpiadei, Davidescu a declarat că România a obţinut 192 de premii.

Medaliaţii cu aur la Olimpiada de Fizică sunt: Cristian Frunză, 17 ani, din Paşcani, şi Cristian Andronic, 19 ani, din Bucureşti. Medaliile de argint au fost adjudecate de către: Tudor Ciobanu, 17 ani, din Bucureşti, Denis Turcu, 18 ani, din Brăila, şi Sebastian Dumitru, 19 ani, din Bucureşti.

Gala de decernare a premiilor a fost deschisă de Tudor Vlad, preşedintele Fundaţiei eMag. El a afirmat că astfel de întâlniri cu elevi români premiaţi au ceva aparte. „Este o întâlnire cu oameni speciali. În timp ce mă pregăteam pentru eveniment, mi-am adus aminte de un citat al lui Hermann Hesse: «Fantaştii nu se dau înapoi să facă salturi, să viseze negânditul, pentru ca într-o bună zi peştele să devină animal de uscat, iar maimuţa - om»“, a afirmat Vlad.

Bilanţul elevilor români. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

olimpici fizica matematica informatica premiere emag foto razvan baltaretu/adevarul

Olimpiada Internaţională de Informatică s-a derulat în Brisbane, Australia, iar Constantin Gălăţan le-a fost profesorul coordonator elevilor români. El este profesor de informatică al Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu“ din Bistriţa, iar în vremea adolescenţei a fost de asemenea olimpic. Dragoş Oprica, Marius Nicoli şi Andrei Grigorean sunt cei trei profesori care i-au ajutat pe elevi.

Românii s-au întors din Australia cu patru medalii, două sunt de aur, una de argint şi una de bronz. Clasamentul pentru România este acelaşi ca la fizică, primul loc în Europa şi locul 5 la nivel mondial. Laureaţii sunt: Rareş Buhai, 17 ani, din Bistriţa, care a primit medalie de aur, Andrei Heidelbacher, 18 ani, din Timişoara, a câştigat o medalie de argint, Vlad Gavrilă, 19 ani, din Bucureşti, are medalie de aur, iar Mihai Popa, 18 ani, din Craiova, este câştigătorul medaliei de bronz.

Olimpiada Internaţională de Matematică s-a desfăşurat în Santa Marta, Columbia, iar elevii români au revenit acasă cu o colecţie de 6 medalii: trei de argint şi trei de bronz. Coordonatorul acestei performanţe este Radu Gologan, fost olimpic internaţional la matematică, iar din 2000 profesor la Universitatea Politehnica din Bucureşti.

Radu Gologan a spus câteva cuvinte despre foştii şi actualii săi elevi. FOTO Ioana Sandu/Adevărul

olimpici fizica matematica informatica premiere emag foto ioana sandu/adevarul

Olimpiada de Matematică are cei mai mulţi elevi medaliaţi ajutaţi de cei mai mulţi profesori pregătitori, aceştia sunt Alexandru Gica, Dan Schwarz, Lucian Turea, Dinu Şerbănescu, Sergiu Romaşcu, Ionuţ Onişor, Flavian Georgescu, Mihai Big.

Unii dintre câştigători nu au putut veni la eveniment pentru a-şi ridica personal premiul, astfel că s-a ajuns ca pe scenă să nu fie decât Viorel Andrei Bud, în vârstă de 17 ani, din Negreşti-Oaş, medaliat cu bronz. Pentru viitor, Bud doreşte să înţeleagă mai bine ştiinţa şi îi plac discuţiile şi probleme de logică şi raţionament.

Ceilalţi laureaţi internaţional sunt: Marius Bocanu, 17 ani, din Piteşti, care a primit medalie de argint, Ştefan Spătaru, 17 ani, din Alexandria, medaliat de asemenea cu argint, Ştefan Gramatovici, 17 ani, din Bucureşti, care a obţinut medalia de bronz, Hai Tran Bach, 17 ani, din Bucureşti, medalie de bronz, şi Omer Cerrahoglu, 18 ani, din Baia Mare, care deţine medalie de argint.

Mesajul alpinistului Alex Găvan, cel mai tânăr român care a escaladat un vârf de peste 8.000 de metri, a fost ca aceşti elevi să caute mereu să-şi depăşească limitele. „Sunt aici datorită unui lucru foarte mic şi foarte simplu, datorită neliniştii mele în ceea ce numesc «a trece linia» - arta celui care visează, dar şi a celui care e îndreptat spre acţiune“, a spus acesta.

Alex Găvan le-a oferit elevilor câteva sfaturi. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

olimpici fizica matematica informatica premiere emag foto razvan baltaretu/adevarul
Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite