Extraşcoală în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universităţile europene pun mare preţ pe activităţile studenţilor din afara cursurilor, multe dintre acestea fiind un punct de plecare important în CV-ul fiecăruia. De la competiţii sportive până la petreceri tematice sau strângeri de fonduri, activităţile extracuriculare din universităţi îi pregătesc pe studenţi pentru un viitor loc de muncă.

Dacă în România preţul pus pe activităţile extraşcolare în universtăţi este încă unul destul de mic, nu acelaşi lucru se întâmplă în Occident. De pildă, în Marea Britanie, studenţii îşi petrec timpul liber fie ca mebri ai unor cluburi sportive, fie ai asociaţiilor.

„Activităţile extracuriculare sunt foarte importante în universităţile noastre, iar guvernul asigură fondurile necesare pentru ca acestea să fie cât mai numeroase. Rolul Ligii Studenţilor este de a coordona şi a asigura distribuţia fondurilor necesare celor care vor să pună bazele unei astfel de organizări", a explicat Anthony, masterand la universitate în Manchester, Marea Britanie.

Varsity, competiţia sportivă anuală

Cluburile se referă în special la adunări sportive: echipe de fotbal, de baschet, de hochei, majorete. „Noii membri au parte de faimoasa «iniţiere», care presupune trecerea unor probe. Cel mai important eveniment din calendarul academic este însă «Varsity», o competiţie anuală între cluburile sportive din regiunile ţării", a mai spus Anthony.

Asociaţiile, pe de altă parte, se referă la altfel de activităţi. De pildă, există o societate de dans şi chiar una a minorităţilor sexuale. Des întâlnită este şi cea Afro-Caraibă (ACS), care reprezintă minoritatea în campus prin promovarea culturilor şi valorilor acestor popoare.

Activităţile cele mai comune sunt cele de strângere de fonduri, cum s-a întâmplat după cutremurul din Haiti, petreceri tematice (seri specifice fiecărei ţări reprezentate în universitate), gale anuale şi întreceri sportive. Fiecare astfel de „societate" are în medie 600 de membri, în funcţie de numărul de studenţi din instituţia de învăţământ.

De asemenea, este recomandat studenţilor din Europa să participe la şcoli de vară sau alte activităţi, voluntare sau plătite, care vor fi considerate „experienţă". De multe ori, studenţii chiar plătesc pentru acest stagiu de pregătire.

Ce spun bursierii din Franţa

Mihai este student bursier în Rennes, Franţa. „În semestrul I au fost ale­­­­geri pentru liga studenţilor, care aici este organizată pe «partide». Au fost ba­­­­­luri, petreceri, şedinţe cu pro­­­­­­fesorii. Spre deosebi­­­re de ce se întâmplă în Ro­­­­­­­­­mânia, aici oamenii pe­­­­­­­­­­­trec, dar şi învaţă enorm, pentru că aşa trebuie", a explicat Mihai.

El spune că în Rennes, relaxarea în­­­­­­­seamnă biliard, fotbal de masă în şcoală, jocuri de societate pe care ro­­­­­mâ­­­­­­­­­­nii le-ar găsi ridicole sau concerte.

Frăţiile olandeze

În Olanda există aproape 20 de universităţi şi în fiecare dintre acestea studenţii sunt organizaţi în aşa-numite frăţii sau fraternităţi. Ce îi uneşte pe tinerii care învaţă aici? Ca peste tot: berea şi studiul. O particularitate olandeză: de cele mai multe ori, frăţiile sunt fie feminine, fie masculine.

Există frăţii protestante, unde se discută şi religie ori filosofie, şi, mai rar, există frăţii liberale, unde sunt acceptaţi reprezentanţii ambelor sexe. Studenţii se reunesc pentru acţiuni caritabile,  petreceri și alte evenimente. Carmen Constantin

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite